www.hayatisaglik.com | kan tahlili, idrar tahlili, hastalıklar, sağlık bilgileri, beslenme, diyet.



Graves hastalığı teşhisi

Boyunda bulunan tiroid bezinin otoimmun bir hastalığı olan Graves hastalığı, Basedow hastalığı olarak da bilinir. İki ayrı bilim adamı tarafından tanımlandığı için Avrupa’da Basedow, başta ABD olmak üzere dünyanın diğer bölgelerinde Graves adı ile bilinmektedir.

Bağışıklık sisteminin sağlıklı tiroid bezi hücrelerine saldırması sonucu ortaya çıkan hipertiroidi, Graves hastalığının teşhisi sonrası uygun tedavi ile iyileşir.

Graves hastalığı teşhisi nasıl konur?

Graves teşhisi; hastalığın belirtileri, yapılan fizik muayene bulguları ve laboratuvar testlerinin yardımı ile konur.

Hastanın şikayetleri, hastalığın belirtileri ile hastanın tıbbi geçmişi hakkında verdiği bilgiler doktorun teşhis koymasına yarayan en önemli etmenlerdir. Bu bilgiler ışığında Graves hastalığı olabileceğini düşünen doktor, bu düşüncesini doğrulamak için kan tahlilleri isteyebilir.

Tiroid bezinin ürettiği T3 ve T4 hormonları ile tiroid bezinin hormon üretmesini sağlayan ve hipofiz bezi tarafından salgılanan TSH hormon testleri doktorunuz tarafından istenecek başlıca tahlillerdir. Bunun yanında tiroid antikorları (TPO), radyoaktif iyot uptake ve tiroid taraması (tiroid scan) de istenebilecek testler arasında olabilir.

Graves hastalarında TSH düzeyi çok düşük çıkar. Bunun sebebi tiroid bezinin aşırı T3 ve T4 üretimi sebebiyle hipofiz bezinin TSH üretimini oldukça azaltmasıdır.

Graves-teshisi

Graves hastalarında yüksek miktarda T3 ve T4 düzeyleri tespit edilir. Bunun sebebi de hastalık nedeniyle tiroid bezinin aşırı T3 ve T4 üretimidir.

Graves hastalarında tiroid peroksidaz antikor (TPO) testi de yüksek çıkabilir. Bu test sonucunun yüksek çıkmasının sebebi vücut bağışıklık hücrelerinin tiroid bezine saldırmasıdır.

Radyoaktif iyot uptake testi tiroid bezinin almış olduğu iyot miktarını gösterir. Böylece tiroid bezinin hangi bölgesi veya bölgelerinin fazla çalıştığını gösterir.

Tüm bu tetkiklerin yardımıyla kişinin Graves hastalığı bulunup bulunmadığı anlaşılır ve teşhis konur.

loading...


Bu yazılar da ilginizi çekebilir:


FaceBook ta paylaş


***Bu konu ile ilgili görüş bildirmek ve soru sormak için; alttaki YORUM FORMU 'nu kullanınız.


Etiketler: , , , ,


Graves hastalığı teşhisi konusunda yapılan yorumlar

  1. Serap diyor ki:

    Merhaba
    Tahlil sonuçlarımız değerlendirmenizi rica ederim.tsk
    Tsh: 0,002 (0,34-5,60)
    Free T3:6,94 (3,8-6.00)
    Free T4;21,95 (7,71-16,09)

    Tesekkurler

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Test sonuçlarınıza göre tiroid beziniz fazla miktarda tiroid hormonu üretmekte ve buna bağlı olarak hipofiz bezinizden salgılanan TSH hormonunuz azalmış. Bunun çeşitli sebepleri olabilir. Bu sonuçlarla ilk defa karşılaşıyorsanız bir dahiliye veya endokrinoloji uzmanına başvurmanızı öneririz. Eğer tedavi altındaysanız doktorunuza test sonuçlarınızı gösteriniz. Her iki durumda da doktorunuz gerekenleri yapacaktır. Geçmiş olsun dileklerimizle.

Yorum Yazınız

17 + 9 = ? (İşlemin sonucunu kutuya yazınız)