www.hayatisaglik.com | kan tahlili, idrar tahlili, hastalıklar, sağlık bilgileri, beslenme, diyet.



AFP (Alfa Feto Protein) testi nedir ?



AFP testi, kandaki AFP (alfa feto protein) proteininin seviyesini ölçer. Bu protein hamile kadınlarda yüksek olup bebeğin doğumundan sonra hızla düşer. Annenin kanındaki AFP seviyesi bebekte kromozomal veya gelişimsel bazı anormal durumların olup olmadığını gösterir. AFP, hamilelik dönemindeki üçlü ve dörtlü tarama testlerinde istenen testlerden biridir. Sağlıklı kişilerde seviyesi düşük olan bu protein, karaciğer hasarı ve çeşitli kanserlerde yükselmiş olabilir. Siroz veya hepatit gibi kronik karaciğer hasarının olduğu hastalıklarda tedavinin izlenmesi için de AFP testinden faydalanılır.



afp testi

AFP nereden salgılanır ?

AFP, hamile kadınlarda anne karnındaki bebeğin karaciğeri tarafından salgılanır ve annenin kan dolaşımına geçer.

AFP testi için gerekli örnek nedir ?

Test genellikle koldan alınan kan örneğinde yapılır

AFP testi neden yapılır ?

  • Anne karnında gelişmekte olan bebeğin “nöral tüp defekti” adı verilen beyin ve omurga anormalliklerinin araştırılmasında,
  • Anne karnında gelişmekte olan bebekte Down Sendromu bulunma riskinin belirlenmesinde,
  • Erkeklerde testis, kadınlarda yumurtalık kanseri varlığının araştırılmasında,
  • Karaciğer kanserlerinin varlığını belirlemede,
  • Bu kanserlerle ilgili tedavilerin başarısının izlenmesinde,
  • Bu kanserlerin tedavi sonrası tekrarlayıp tekrarlamadığının belirlenmesinde bu testten yararlanılır.


AFP testi normal değerleri nelerdir ?

Aşağıda verilen değerler testin yapıldığı laboratuvara, kullanılan metoda ve testin yapıldığı cihaza göre değişiklik gösterebilir.

Erkeklerde: 0-40 ng/mL arasında,

Hamile olmayan kadınlarda: 0-40 ng/mL arasında,

Hamile kadınlarda: 10-150 ng/mL arasındadır.

AFP hamilelerde ne zaman yükselmeye başlar ?

Hamileliğin 14. haftasından itibaren doğum öncesi 1 veya 2. aya kadar AFP kanda yükselir. Daha sonra yavaşça düşmeye başlar. AFP düzeylerinin değerlendirilebilmesi için anne karnındaki bebeğin kaç haftalık olduğunun doğru olarak bilinmesi gerekir.

Yüksek değerler ne ifade eder ?

  • Hamilelerde anne karnındaki bebeğin hesaplanan yaşının yanlış olabileceğini,
  • İkiz veya üçüz gibi çoklu gebelik olabileceğini,
  • Bebekte nöral tüp defekti bulunabileceğini,
  • Bebeğin bağırsakları veya karın içi organlarının vücudunun dışında olabileceğini,
  • Bebeğin anne karnında ölmüş olabileceğini,
  • Testis veya yumurtalık kanseri olabileceğini,
  • Karaciğer kanseri bulunabileceğini,
  • Siroz veya hepatiti gibi karaciğer hastalıklarının bulunabileceğini,
  • Kişinin alkolik olabileceğini gösterir.

Düşük değerler ne ifade eder ?

  • Hamilelerde anne karnındaki bebeğin hesaplanan yaşının yanlış olabileceğini,
  • Down sendromu gibi doğumsal anormallikler bulunabileceğini gösterir.

 

Testin sonucunu etkileyen faktörler nelerdir ?

  • Gebelik şeker hastalığının bulunması,
  • Geçmiş 2 hafta içinde radyoaktif madde kullanılarak yapılan işlemler,
  • Sigara içimi gibi şeyler test sonuçlarını etkileyebilir.

 

Normal bir AFP sonucu anne karnındaki bebeğin sağlıklı olduğunun garantisi değildir. Buna benzer olarak, yükselmiş AFP düzeyi her zaman bir kanser bulunduğunun göstergesi de değildir.

Test sonuçlarınız mutlaka doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir.



Bu yazılar da ilginizi çekebilir:


FaceBook ta paylaş


***Bu konu ile ilgili görüş bildirmek ve soru sormak için; alttaki YORUM FORMU 'nu kullanınız.


loading...
Etiketler: , , , ,


AFP (Alfa Feto Protein) testi nedir ? konusunda yapılan yorumlar

  1. gulnara diyor ki:

    merhaba sonuc 11.76 referans aralik iu/ml 0.56-2.64 tsk!!!

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      AFP test sonucunuz verilmiş olan referans aralığına göre yüksek çıkmış. Sitemizde AFP yüksekliğinin çeşitli sebepleri yazılmıştır. Ancak test sonucunuzu en iyi doktorunuz değerlendirecektir. Bu sebeple sonucunuzu doktorunuza gösteriniz. Sağlıklı günler dileriz.

  2. rifat güner diyor ki:

    iyi günler HCG <2 AFP 2 ng/ml (0-8.1) LDH(KAN) 257 U/L (125-220)
    BU SONUÇLAR NORMALMİ KOLAY GELSİN…

  3. Yasemin diyor ki:

    Ben 15 yıldır heptit b tasiyicisiyim.ultrason da görülen karaciğer de bozulmalar nedeniyle yeni tahliller yapildi alfa -1 antitrispin 4 seruloplazmin 1 bakır 106 çıkmış görünüyor .yorumlaması mümkün mu

  4. inanç diyor ki:

    AFP 24,55 ng/ml normal değerler 0-13,4
    WBC 14,70 K/uL 4-10,5
    GRA 10,92 K/uL 2,5-7,5
    NE 10,30 K/uL 2-6,9
    EOS 0,502 K/uL 0-0,50
    ERİTROSİT 4 0-3

    DEĞERLERİM NORMAL Mİ? NE YAPMAM GEREKİR?
    TEŞEKKÜRLER

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Sonuçlarınızın doktorunuz tarafından yorumlanması gerekir. Sizin şikayetlerinizi dinleyen, muayene eden ve bu tahlilleri isteyen kişinin yapacağı değerlendirme en doğru değerlendirme olacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

  5. gökhan okçuhan diyor ki:

    AFP Sarı Biyokimya 11.11.2016 09:02 *7.13
    MPV Mor-Hemogram 11.11.2016 09:02 *7.2
    Anti HBc IgG Sarı Kapak Eliza 11.11.2016 09:02 *8.24 Pozitif
    Anti HBc IgM Sarı Kapak Eliza 11.11.2016 09:02 0.09 Negatif
    merhaba afp değeri yüksek olması mpv yüksek olması ayrıca anti hbs negatif biri pozitif olması ne anlama geliyor korkulacak bir şey varmı yılda bir kontrole gidiyorum teşekkürler

  6. ali şirin diyor ki:

    3 aylık bebeğimin AFB 605.3 ALT 73 AST 129 TEST sonucu .buda çok yüksek ..bana ne önerirsiniz yardımcı olursanız çok sevineceğim

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Bebeğinizi bir çocuk doktoruna götürünüz. Test sonuçları hakkında ona danışınız. Onun yapacağı muayene ve tetkikler sonucu vereceği tavsiyelerine göre davranınız. Sağlıklı günler dileriz.

  7. fazilet diyor ki:

    merhaba 30 haftalık gebeyim sürekli gittiğim doktorum haricinde başka bir doktora gözüktüğümde afp me baktı ve 235,9 çıktı sadece yüksek dedi konu hakkında pek bilgisi yokmuş başka bir doktora danış dedi bende kendi doktoruma danıştığımda endişelenecek durum yok dedi fakat ben hala tedirginim. sorum şu bende internetten baktığımda afp ye 14 ile 18 hafta gebelilte bakılıyormuş ben 30. haftadayım sizce boşuna mı endişeleniyorum :(

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Gebeliğin 14-18.haftalarında yapılan AFP testinin amacı farklıdır. Gebelik döneminde AFP düzeyi artar. Sizden testi isteyen doktorunuzla sonucunuz hakkında konuşmanızda fayda vardır. Bebeğinizin sağlık durumu ile ilgili bir sorun olup olmadığını size o söyleyecektir. Sağlıklı günler dileriz.

  8. AHMET DURMAZ diyor ki:

    Merhaba:Benim AFP değeri 40,4 referans değerise 0,89-8,78 olarak görünüyor.
    bu çok yüksek demekmi oluyor

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      AFP sonucunuz verilen referans aralığın üzerinde olmasına rağmen “çok” yüksek olup olmadığı sizin şikayetleriniz ve doktorunuzun muayene bulguları ile birlikte değerlendirildiğinde ortaya çıkacaktır. Bu sebeple test sonucunuzun yorumunu doktorunuzdan almalısınız. Sağlıklı günler dileriz.

  9. İLHAN ERYILMAZ diyor ki:

    8 YIL KADAR OLDU SOL TESTISIM ALINDI SEMINOM DEDIKLERI SEY CIKTI RADYOTERAPI GORDUM BELIRLI ARALIKLARLA KONTROLLERIM YAPILDI FAKAT AFP DEGERIM REFEREANS ARALIKLARININ UZERINDE CIKIYOR DEGISIK DOKTORLARA GITTIM TARAMA YAPILIYOR AMA SONUC AYNI HEP YUKSEK KAN AKCIGER FILM ULTRSAN HEPSI TEMIZ NEYE YORMALIYIM AFP YUKSEKLIGINI ÖNERINIZ VARMI 41 YASINDAYIM ALKOL SIGARA YOK

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Takibinizi yapan doktorlarınız taramalar sonucu herşeyin normal olduğunu söylüyorlarsa buna karşı bizim bir değerlendirme yapabilmemiz söz konusu değildir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  10. arzu şahinkaya diyor ki:

    merhaba kolay gelsin sonucum afp 17.6 referans aralı 0 – 8.1 ng/dL çok endişelendim bilgi verebilirmisiniz hamile değilim miyomum var neden kaynaklı yüksek çıkmıştır

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Karaciğerdeki bazı problemlere bağlı olarak da AFP düzeyi artabilmektedir. AFP’nin neden yükseldiğinin araştırılması gerekir. Doktorunuz bunu yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

  11. hüseyin diyor ki:

    merhaba,
    70 yaşındaki bir hastanın değerleri aşağıdaki gibidir. afp değeri çok yüksektir bu neyi gösteriyor acaba??

    AFP 481.1 ng/mL TEKRARLI 0 6
    Ca 19-9 8.54 U/ml 0 37
    CEA 0.34 ng/ml 0 5

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      AFP yüksekliği karaciğer ile ilgili bir probleme bağlı olarak yükselmiş olabilir. Bir gastroenteroloji uzmanına başvurmanızı öneririz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  12. İpek diyor ki:

    Merhaba Benim Sol yumurtalıklarda iki Adet kistim var.. Hormon Testi Yapıldı Referans agırLıgı 0-8 İken Cıkan Deger 13 Bu ne Anlama Geliyor Lütfen cev…

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Doktorunuzun neden AFP testini istediğini bilemiyoruz. Bu sebeple bir yorum yapamayacağız. Sonucu doktorunuz değerlendirecektir. Yazımızda AFP’nin genelde neden yükseldiği ve yüksek değerlerin ne ifade ettiği belirtilmiştir. Sağlıklı günler dileriz.

  13. SELCAN diyor ki:

    merhabalar afp değerim 71,20ıu/mL olarak görünüyor.Hamileliğimin 4 ayındayım sizce sorun var mı

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Sadece AFP değerine bakarak bizim bir şey söylememiz zor. Test sonucunuzu kadın doğum doktorunuza gösteriniz. O kendi muayene bulguları ile beraber bir değerlendirme yapacaktır. Sağlıklı hamilelikler dileriz.

  14. bahadır arat diyor ki:

    afp 1,77ng/ml 0,00-10,00
    1,47 ıu/ml SI 0,00/8,30

    CA 19-9 29,60 U/mL 0,00-37,00

    Sonuçlar normalmi selamlar

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Test sonuçlarınız vermiş olduğunuz referans aralıklarına göre normal gözükmektedir. Bize göre sonuçlarınız normal sayılabilir. Ancak biz değerlendirmeyi sadece yazmış olduğunuz referans değerlerine göre yapabiliriz. Bu sonuçlar testleri isteyen doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir. Çünkü bu testlerin istenme amacını sadece o bilmektedir. Kendi muayene bulguları, sizin şikayetleriniz ve belki daha önceden istemiş olduğu testlerle birlikte bir değerlendirme yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

  15. apo diyor ki:

    mrb hıv testi yaptırdım aldığım sonuçta afp (gebelik ) =negatif yazıyor
    afp ile hıv ‘ın alakası nedir yanlış bir test yapmış olabilirler mi ?

  16. lastmoon diyor ki:

    Merhaba. Kronik Hepatit b hastasıyım. AFP 2.95 ng/mL. (Ref. ar: 0-7, 3.COBOS 602 (1)-(2) cihazı) son bir iki yıldır da 2.75 ng/mL düzeyindeydi. Bu iyi bir düzeymidir?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Test sonucunuz yazdığınız referans aralığının içinde görülmektedir. Bu durumda normaldir. Sağlıklı günler dileriz.

  17. Erdal diyor ki:

    Afp 30 IU/ml ne anlama gelir ?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Bu test sonucunun değerlendirilebilmesi için testi yaptırdığınız laboratuvarın vermiş olduğu referans aralığını belirtmeniz gerekir. Ona göre yorum yapılabilir. Bizim kullandığımız birim ile sizin verdiğiniz birim aynı olmadığı için değerlendirme yapılamamıştır. Sağlıklı günler dileriz.

  18. PELİN diyor ki:

    merhabalar üçlü tarama sonucum şöyle çıktı…
    AFP 26,1 IU/ml 0,65
    HCG 22973 mIU/ml 1,29
    uE3 0,966 ng/ml 0,80

    Gebelik yaşı 18+ 5 DOĞUMDAKİ YAŞ 31,9 AĞIRLIK 75 …

    dörtlü tarama sonucum ise şöyle çıktı …
    AFP (4lü test) 28,6 IU/mL
    UE3 (4lü test) 0,68
    HCG (4lü test) 25972
    INH-A (4lü test) 258,8

    nasıl yorumlamalıyım …doktor randevumu bekleyemedim :)şimdiden teşekkür ederim .

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Bu tarama testlerinin sonuçları farklı şekilde değerlendirilmektedir. Bir şeker testinde olduğu gibi çıkan test sonucu değerlendirilmez. Tetkikleri yapılan 3 veya 4 teste ek olarak bazı sorulara verdiğiniz cevaplar ve ultrasonda elde edilen bulgular not edilir. Bir bilgisayar programının yaptığı hesaplama ile risk skorları belirlenerek kromozom anormalliği bulunan çocuk doğurma riski ortaya konur. Size sitemizde bulunan konu ile ilgili yazımızın linkini veriyoruz. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiye linki tıklayarak ulaşabilirsiniz: http://www.hayatisaglik.com/laboratuvar/uclu-test-nedir.html Sağlıklı hamilelikler dileriz.

  19. alev diyor ki:

    merhaba 18 inci haftadayız doktorum AFP testi yaptırttı sonucu 57,7 ama testte referans aralığı 0,05-5,5 gözüküyor yardımcı olursanız sevirimin

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Test sonucunuzu doktorunuzun yorumlaması doğru olur. Gebelik süresince sizi muayene eden ve tüm tetkiklerinizin sonuçlarını bilen kişi odur. Bu yüzden bizim bir değerlendirme yapmamız yanlış olur. Sağlıklı hamilelikler dileriz.

  20. Kutup diyor ki:

    Referans değerleri 0.00-5.80 ıu/ml

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Vermiş olduğunuz referans aralığına göre sizin test sonucunuz (0.500 ıu/mL) normaldir. Sağlıklı günler dileriz.

  21. Kutup diyor ki:

    Merhaba.Acaba erkeklerde afp 0.500 ıu/ml değeri normal mi dir?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      AFP değerleri genellikle ng/mL birimi ile verilmektedir. Sizin yazdığınız IU/mL birimindeki test sonucunun değerlendirilebilmesi için testi yaptırdığınız laboratuvarın referans aralığını öğrenip yazınız. Buna göre yorum yapılabilir. Sağlıklı günler dileriz.

  22. kutup diyor ki:

    Merhaba.Acaba erkeklerde afp 0.500 değeri normal mi dir?

  23. elnarA diyor ki:

    selam ben 17 haftalik hamileyim AFP UCLU TEST YAPTIRDIM ..AFP 20,2 GÖSTERDİ.SİZCE BU DAUNMU ANLAMİNA GELİYO,?AFP İKİLİ TEST YAPTİRDİGİMDA 14 HAFTALİK OLDUGUM ZAMAN HİC BİR BELİRTİ CİKMADİ…LUTFEN AZERBAYCANDAN YAZİYORUM MESAJİMİ CEVABLANDİRSAZ COK MUTLU OLURUM.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Üçlü testte yapılan testlerin teker teker değerlendirilmesi yerine, üçlü testteki diğer test sonuçları, doğum sayısı, anne yaşı gibi bilgilerin de yer aldığı bir risk değerlendirmesi yapılır. Bu risk değerlendirilmesi ile down sendromlu (Trizomi 21) veya Edwards sendromlu (Trizomi 18) çocuk doğurma riski ortaya çıkar. Bu sebeple sadece AFP değerine bakıp torum yapmak uygun değildir. Size aşağıda verdiğimiz linke tıklayarak sitemizde bulunan üçlü test yazısını da okuyabilirsiniz: http://www.hayatisaglik.com/laboratuvar/uclu-test-nedir.html Sağlıklı günler dileriz.

  24. ezgi diyor ki:

    Merhaba,
    19 haftalık tek gebelik maternal serum afp değerim 52,5ng/ml çıktı.Ayrıntılı usg sonucum normal bebekte herhangi bi sorun gözlenmedi.52,5 ng/ml kaç moma karşılık geliyor acaba kendi doktorum herhangi bi sorun olmadığını telaşlanmamam gerektiğini söylüyor.sizce bir perinatologa gitmelimiyim teşekkürler…

  25. Meryem diyor ki:

    Testine baktım sizin yazdığınız birim deģilde IU/ml birimi yazıyor.iki gündür çok endişeliyim başka hastaneye gidip yapılması gerekeni bir an önce yaptırmak istiyorum size sormamın sebebi de buydu.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      AFP ile ilgili okuduğunuz bir çok olumsuzluk muhtemelen hamilelik esnasında anne kanında seviyesinin yükselmesi ile ilgilidir. Çocuklar ile ilgili AFP referans aralıkları tam olarak belli değildir. Bu sebeple telaş etmemelisiniz. Doktorunuz gerekli tetkikleri yaparak olumsuz bir durum olupöolmadığını ortaya çıkaracaktır. Sağlıklı günler dileriz.

  26. Meryem diyor ki:

    Merhaba.kızım 8 buçuk aylık.rutin kontrolünde doktoru sağ memesinde sertlik farketti.endokrinoloji bölümüne yönlendirdi.onlarda hormon testi yaptılar.değerler şöyle: serbest t4: 1.43, Tsh:3.23, Betahcg:0.00
    Esrradiol:11.80, Fsh: 2.67 , Lh:0.00 , Afp:14.37
    Bır kaç gün sonra ultrasonla yumurtalıklarına bakılacak. Internetten okuduklarıma göre Afp değerinin yüksek olması çok iyi birsey değil.sizce acele etmeli miyiz.bu deger neyin belirtisi olabilir

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      AFP değeri yeni doğanda yüksek olup, 5 ay civarında genellikle 100 ng/mL’nin altına düşer ve birinci yılın sonuna doğru yetişkinler seviyesine genellikle inmiş olur. Sizin bebeğinizin değeri bu aralıkta görülmektedir (AFP) test sonucunun birimini yazmadığınız için ng/mL olduğunu farz ediyoruz. Eğer birim farklıysa değerlendirme değişecektir. Doktorunuzun ultrason da istediğini ve birkaç gün içinde çekileceğini yazmışsınız. Muhtemelen yumurtalıklar dışında karaciğeri de incelenecektir.Elde edilecek verilerin ışığında doktorunuz gerekli değerlendirmeyi yapacaktır. Sağlıklı günler dileklerimizle.

Yorum Yazınız

Spam Protection by WP-SpamFree