www.hayatisaglik.com | kan tahlili, idrar tahlili, hastalıklar, sağlık bilgileri, beslenme, diyet.



ALP (Alkalen fosfataz) testi nedir ?



ALP testi, kandaki alkalen fosfataz (ALP) enziminin seviyesini ölçer.

Vücutta çeşitli organ ve dokularda üretilen ALP enzimi bazı dönemlerde daha fazla üretilir. Fazla üretim normalde kemik büyümesinin hızlı olduğu çocukluk ve gelişme çağındadır. Bunun dışındaki durumlar çeşitli hastalıklarla ilişkilidir.

ALP enziminin farklı yerlerde üretilmesi sebebiyle, hastalıklara bağlı ALP yüksekliği araştırılırken, fazla ALP üretiminin kaynağının belirlenmesinde izoenzim adı verilen formlar tespit edilir. Böylece, ALP yüksekliğinin sebebi olan izoenzim hastalığın kaynağını işaret eder.

 

ALP nereden salgılanır ?

ALP en çok karaciğerde yapılır. Bunun dışında, kemikler, bağırsaklar ve böbreklerde de daha düşük miktarlarda ALP yapımı vardır. Hamilelik döneminde ise plasentada ALP üretilir.



 

ALP testi için gerekli örnek nedir ?

Test koldan alınan kan örneğinde yapılır.

kan alımı

 

ALP testi neden yapılır ?

  • Karaciğer hasarının araştırılmasında,
  • Kemik hastalıklarının araştırılmasında,
  • Kemik tümörlerinin araştırılmasında,
  • Paget hastalığının tedavisinin izlenmesinde,
  • D vitamini tedavisinin etkisinin izlenmesinde.

 

ALP testi normal değerleri nelerdir ?

Aşağıda verilen değerler testin yapıldığı laboratuvara, kullanılan metoda ve testin yapıldığı cihaza göre değişiklik gösterebilir.

Kandaki ALP düzeyleri:

Çocuklarda: 350 U/L’nin altındadır,

Yetişkinde: 25-100 U/L arasındadır.

 

Yüksek değerler ne ifade eder ?

  • Hepatit,
  • Safra kanallarının tıkanıklığı,
  • Safra taşları,
  • Siroz,
  • Karaciğer kanseri,
  • Paget hastalığı, osteomalasi veya rikets gibi kemik hastalıkları,
  • Kemik tümörleri,
  • Paratiroid bezinin fazla çalışması (Hiperparatiroidizm),
  • Tüm vücutta enfeksiyon (sepsis),
  • Kısa süre önce kemik kırılması,
  • Hamileliğin son dönemlerinde ALP düzeyleri yükselir.

 

Düşük değerler ne ifade eder ?

  • Yetersiz beslenme

 

Testin sonucunu etkileyen faktörler nelerdir ?

  • Karaciğere zarar veren ilaçların kullanımı,
  • Doğum kontrol hapı kullanımı,
  • Hamilelik,
  • Menopoza girmiş olmak,
  • Çocuk yaşta olmak,
  • Test öncesi yemek yeme,
  • Aşırı alkol kullanımı.

 

Test sonuçları mutlaka doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir.

 

Test öncesi nelere dikkat edilmelidir ?

Test sonuçlarını etkileyen ilaçları kullanan hastalar bu durumu testi isteyen doktora mutlaka belirtmelidirler.



Bu yazılar da ilginizi çekebilir:


FaceBook ta paylaş


***Bu konu ile ilgili görüş bildirmek ve soru sormak için; alttaki YORUM FORMU 'nu kullanınız.


loading...
Etiketler: , , , ,


ALP (Alkalen fosfataz) testi nedir ? konusunda yapılan yorumlar

  1. Cahit diyor ki:

    Merhaba hocam 4 aylık erkek çocuğum var alp değeri 1748 çıktı doktorlar anlam veremedi kaç yere gösterdik sonuç alamadık d vitamini önerdiler kullanıyoruz inşallah değeri düşer hangi bölüm alp değeri ne bakıyor hocam yardimci olursaniz sevinirim

  2. savas diyor ki:

    mrb benim 24günlük oğlum alp sonucu 392.26 çıkıyo normal mi teşekkürler

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba Savaş bey,
      4 yaşın altındaki çocuklar için belirlenmiş bir referans aralığı yoktur. Bu sonuç doktorunuz tarafından ne sebeple istendiyse o sebebe yönelik olarak kendisi tarafından değerlendirilmelidir. Sağlıklı günler dileriz.

  3. Halil diyor ki:

    Merhaba hocam 24 yasındayım alkelan fosfataz degeri 124 cıktı bu degerin düşmesi için ne yapmalıyım

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba Halil bey,
      Test sonucunuz kemiklerinizin gelişimine bağlı olarak bu düzeyde bulunuyor olabilir. Eğer test sonucunu yükseltebilecek; karaciğere zarar veren ilaçların kullanımı, test öncesi yemek yemek, aşırı alkol kullanımı gibi sebepler yoksa normal sayılabilir. Yine de buna doktorunuz karar vermelidir. Sağlıklı günler dileriz.

  4. safiye diyor ki:

    28 AYLIK COCUK ALP 3248 NE OLABİLİR

  5. Apdulmüttalip göl diyor ki:

    Alp serum tahlili yaptım değerler 205 çıktı bu ciddi bir hastalıkmı hocam cvp yazarsanız sevinirim hayırlı günler dilerim hocam

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Yazımızda da belirttiğimiz gibi ALP aşağıdaki durumlarda artar.

      Hepatit,
      Safra kanallarının tıkanıklığı,
      Safra taşları,
      Siroz,
      Karaciğer kanseri,
      Paget hastalığı, osteomalasi veya rikets gibi kemik hastalıkları,
      Kemik tümörleri,
      Paratiroid bezinin fazla çalışması (Hiperparatiroidizm),
      Tüm vücutta enfeksiyon (sepsis),
      Kısa süre önce kemik kırılması,

      Gençlerde yüksek olması normaldir. Yaşınızı belirtmediğiniz için birşey söyleyemiyoruz.
      Sağlıklı günler dileriz.

  6. Kemal diyor ki:

    Merhaba benim sorunum şu, 2 haftadır spor yapıyorum ve 1 aydır da ruacutane adında akne ilacı kullanıyorum, dün kan tahlili yaptırdım alt 141 ast 271 çıktı,ardından ggt ve alt testleride istedi bunlarıda yaptım sonuç ggt ve alt referans aralığında çıktı.Doktor sporu ve ilacı bırakmamı söyledi.araştırmama göre asl ve alt spora bağlı olarak yükseldiyse sıkıntı yok spora devam edebilirim ve ben böyle olduğunu düsünüyorum sizce durum nedir?

  7. selma diyor ki:

    Babamın dilinde yara vardı kan tahlili sonucu ALP değeri149 U/L çıktı normal mi dil kanseri olma olasılığı varmı

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      ALP sonucunuz biraz yüksek çıkmış ama bu sonuç dil kanseri olma olasılığını göstermez. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  8. MİHRİBAN AKPINAR diyor ki:

    Merhabalar. 16 yaşındaki oğlumun ALP değeri 161 U/L çıktı. Normal mi bilgi verirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Çocuklarda ve gençlerde ALP düzeyi yetişkinlere göre daha yüksek olabilir. Çocuğunuzun ALP değeri normal sayılabilir. Sağlıklı günler dileriz.

  9. osman altın diyor ki:

    1 yaşında çocuk alp 4200

  10. Mehmet ayhan diyor ki:

    Yaş 69.ALP değeri 38 çıkmış.ne yapmam lazim

  11. Nurhayat diyor ki:

    Oğlum 7yaşında ALP 562 normalmi yoksa birsıkıntı varmıdır

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Mayo Clinic verilerine göre 7 yaşındaki çocuklarda 405’e kadar olan değerler normal sayılmaktadır. Sonucunuzu doktorunuza gösteriniz. Onun yapacağı değerlendirme önemlidir. Sağlıklı günler dileriz.

  12. kerem diyor ki:

    ALP 1070 ERGENLİK DÖNEMİ NORMALMİDİR

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Ergenlik dönemi de olsa, ALP için 1070 U/L epey yüksek bir değerdir. Bu sonuç olması gereken referans aralık üst sınırının 2 katı kadar yüksektir. Tahlil sonucunuzu doktorunuza göstermenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

  13. abdullah diyor ki:

    53 yaşında

  14. abdullah diyor ki:

    merhaba değer bugün itibariyle 256 çıktı.İlaç kullanmıyorum,alkol yok,karaciğerde hemanjiyon mevcut

    ALT 69
    AST 38
    ALP 256

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      ALP testinin yüksek çıkmasının çeşitli sebepleri olabilir. ALT ve AST’nin de yüksekliği göz önüne alınacak olursa, karaciğer ve safra yolları açısından incelenmek üzere bir dahiliye uzmanına görünmenizi tavsiye ederiz. O sizi gerektiği şekilde yönlendirecektir. Sağlıklı günler dileriz.

  15. TÜMER ILGAR diyor ki:

    Merhaba,benim ALP sonucum 249 çıktı,bilgi verirseniz sevinirim.Tşk.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Kaç yaşında olduğunuza göre ALP değerinin yorumlanması değişecektir. Lütfen yaşınızın kaç olduğunu yazınız. Sağlıklı günler dileriz.

      • Ali Tan diyor ki:

        Alkalen forfataz 131 h çıktı normallerin üzerinde hocam ne anlama gelebilir.karaciğerim aşırı yağlanma 1 adet 17 mm kitle ve 2 adet 5mm kis var ultroson ve tomgrafide çıktı ama karaciğerimdeki yağlanma 3 ncü katagörüden 2 nci katagörüye düşmüş bilgilendirirseniz sevinirim

        • dradmin diyor ki:

          Merhaba,
          Birçok sebep alkalen fosfatazın yüksek çıkmasına sebep olabilir. Normalin üzerinde çıkan alkalen fosfatazın ne anlama geldiği yazımızda belirtilmiştir. Sizdeki neden karaciğerde yaşanan problemler olabilir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  16. önder diyor ki:

    mrb benım ALP sonucumda 133 cıkıyor ne yapmam lazım
    dıyebet ılacı galvus med
    mıde ılacı ve alerjı ılacı ıcıyorum etkısı olurmu

Yorum Yazınız

Comment Spam Protection by WP-SpamFree