www.hayatisaglik.com | kan tahlili, idrar tahlili, hastalıklar, sağlık bilgileri, beslenme, diyet.



ASO testi nedir?



ASO testi, kandaki ASO (antistreptolizin-O) seviyesini ölçer. Boğaz iltihabı, bademcik iltihabı, cilt iltihabı gibi durumlara yol açan streptokok adlı bakteri vücutta meydana getirdiği enfeksiyon sırasında “streptolizin-O” adı verilen bir madde salgılar. Vücudun grup A streptokok bakterisinin ürettiği bu maddeye karşı ürettiği antikor “ASO” olarak adlandırılır.

 

Doktorunuz ASO testini ne zaman ister ?

Ateş, göğüs ağrısı, solunum sıkıntısı, geçmeyen boğaz ağrısı, vücutta şişlikler, koyu renkli idrar yapma gibi belirtiler görüldüğünde, doktorlar bu rahatsızlıkların etkeni olarak geçirilmiş bir streptokok enfeksiyonunu düşünebilir. Bu durumda, ASO tahlili isteyerek, bundan emin olmaya çalışırlar. Böylece, kanda ASO testinin yardımıyla geçirilmiş A grubu streptokok enfeksiyonuna bağlı rahatsızlıkları tedavi etmeye yönelik girişimler yapılabilir.



 

ASO testi için gerekli örnek nedir ?

Test genellikle koldaki bir toplardamardan alınan kan örneğinde yapılır.

 

ASO kanda ne zaman yükselir ?

ASO, A grubu streptokok enfeksiyonu geçirdikten sonra kanda yükselmeye başlar. Genellikle enfeksiyon sonrası 3-5. haftada en yüksek seviyeye ulaştıktan sonra düşmeye başlar ama enfeksiyondan sonra uzun süre kan dolaşımında bulunmaya devam eder. Bu süre 1 seneyi bulabilir.

 

ASO testi neden yapılır ?

Streptokok enfeksiyonu sonrası vücutta bazı doku veya organlarda hastalık meydana gelebilir. Örneğin kalpte “endokardit” adı verilen hastalık, böbreklerde “glomerulonefrit” gibi hastalıklar, streptokok enfeksiyonu sonrası gelişebilen hastalıklardır. ASO testi istenerek, tespit edilen antikor seviyeleri sayesinde streptokok enfeksiyonuna bağlı bir hastalık geçirilip geçirilmediği anlaşılabilir. Aşağıdaki belirtiler, streptokok enfeksiyonlarına bağlı hastalıklarda ortaya çıkan belirtiler olup, ASO testi istenebilen belirtilerdir:

endokardit

  • Ateş,
  • Eklemlerde (özellikle ayak bileği ve el bileği) ağrı ve şişme,
  • Deri altında küçük ağrısız şişlikler,
  • Kalp çarpıntısı,
  • Göğüste ağrı,
  • İdrar çıkışında azalma,
  • Kanlı idrar,
  • Deride kızarıklıklar,
  • Tansiyon yüksekliği.

 

ASO (türbidimetrik) veya (nefelometrik) ne demektir ?

Tıbbi laboratuvarlarda ASO testi farklı yöntemlerle yapılabilir. Bu yöntemler nefelometrik veya türbidimetrik olmak üzere 2 çeşittir. Laboratuvar test sonuç raporlarında hangi yöntemin kullanıldığını belirtmek için bu iki kelimeden bir yazılır. 

 

ASO testi normal değerleri nelerdir ?

Aşağıda verilen değerler testin yapıldığı laboratuvara, kullanılan metoda ve testin yapıldığı cihaza göre değişiklik gösterebilir.

Normal: 200 U/mL’nin altındadır.

 

ASO testinin düşük çıkması ne demektir ?

ASO testi negatif ya da çok düşük seviyelerde ise; test yapılan kişinin yakın zamanda streptokok enfeksiyonu geçirmediği anlaşılır.

 

ASO testinin yüksek çıkması ne demektir ?

ASO testinin yüksek çıkması, yakın zamanda streptokok enfeksiyonu geçirildiğini gösterir. Doktorunuz test istemini yineleyerek doğrulatma ihtiyacı hissedebilir.

Test sonuçları mutlaka doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir.



Bu yazılar da ilginizi çekebilir:


FaceBook ta paylaş


***Bu konu ile ilgili görüş bildirmek ve soru sormak için; alttaki YORUM FORMU 'nu kullanınız.


loading...
Etiketler: , , , , , ,


ASO testi nedir? konusunda yapılan yorumlar

  1. Esra diyor ki:

    Merhaba ben 7 haftalık hamileyim sağlık ocağında tahlil yaptırdım aso değerim 916 çıkmış bir hafta sonra kontrole gidicem bu durumda hemen gitsemmi acaba bilgilendirirseniz sevinirim

  2. Yasin diyor ki:

    Merhaba,

    Oğlum 8 yaşında, bundan 3 ay önce boğaz ağrısı ve enfeksiyon şikayetiyle çocuk doktoruna başvurduk, antibiyotik tedavisi verildi, oğlumun boğazları iyileşti ancak yapılan kan testinde ASO değeri 960 çıktı, ve 3 aysonra tekrar test edelim dedi ayrıca çocuk doktoru bir kalp doktoru ile de görüşmemizi istedi,kalp doktoru ASO dan kaynaklı bir problem görünmediğini belirtti.
    Enfeksiyondan 3 ay sonra yapılan testte ASO değeri 800 çıktı, sizce koruyucu iğne yaptırmamız gerekir mi? oğlumda romatizmal ateş veya herhangi bir şikayet yok?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Bu durumda ne yapılması gerektiğine oğlunuzu muayene eden doktorlar karar vermelidir. Bizim bir yorum yapmamız uygun değildir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  3. buglem diyor ki:

    Merhaba,4.5yaşındaki kızım çok sık bogaz enfeksiyonu geçiriyordu(3haftada bir)bogaz kültüründe beta çıktı antibiyotik tedavisi gördü 10 gün fakat 2hafta sonra tekrar ateşlendi ve kanda enfeksiyon çıktı sedi 36 crp8.69çıktı tekrar antibiyotik kullandık tekrar takip ettik crp 1,28e düştü sedim 35 klamoks kullandık bitirdik ve 3.gün yine ateş 39dereceaso1094.7beta eklemlere zarar vermiş yürüyemedi bacakları 1gün tutmadı ama geçti hala ateş var alfoxil kullanıyoruz şimdi ama kurtulamadık bu beta belasından ne yapmamız gerekiyor takibi bırakmıyorum

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Çocuğunuzun durumunu bilen ve takip eden doktorunuzun tavsiyelerine uymanızı öneririz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  4. Beliz Oguz diyor ki:

    10 yaşındaki oğlum, Nisan başında Beta oldu, 3 gün Novasef iğne ve ardından 7 gün ağızdan Augmentin 600 ES kullandı.
    Antibiyotik bitiminden 48 saat sonra test yaptırdık, ASO dğeri 398 çıktı.
    KBB doktoru 6 ay boyunca 28 gün arayla depo penisilin yapılacak dedi, kendi çocuk doktoru ise hiçbir şey yapmaya gerek yok, takip edelim Beta tekrarlarsa o zaman 3 ay boyunca her 18 günde bir yapılacak diyor.
    Şaşırdım kaldım, bu işin doğrusu nedir ?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Çocuk doktorunuz çocuğunuzun durumununu yakından takip edeceğine göre onun tavsiyesine uymanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

  5. yasemin diyor ki:

    merhaba, yiğenim 6 yasında henuz ve sık ıdrara cıkma ,cok su ıcme ,karın agrısı ve seker ıhtıYacı ile birlikte cok zayıflama ve renk soluklugu şikayetlerinden suphelenerek kan testı yapıldı .sonucları:anti hav 60 pozitif, glukoz 110 ,hdl kolestrol 71,amilaz 119,ASO 797,CK 212,MAGNEZYUM COK DUSUK 2.17 LYM# 4,35,LYM %52,7,MON 7,1,TSH 7,30, FERRİTİN 17.47 COGU YUKSEK AMA ISTE DUSUKLERDE VAR YORUMUNUZ COK ÖNEMLİ ACIL CEVAP DONEBILIR MISINIZ?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Yeğeninizi tahlil sonuçları ile birlikte bir çocuk hastalıkları uzmanına götürmenizi öneririz. O hem muayenesini yapacak hem de şikayetleri dinleyerek yapılan tahlillerin de yardımıyla teşhisini koyacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

  6. Naz diyor ki:

    Merhabalar…. Oglum 8yaşinda gecen hafta hasta oldu. Kan tahlili yaptırdık CRP 75 çikti,6tane 1g.igne kullandı,birdaha kan tahili yapıldı sâdece CRP 58 düştü, on günden fazla hasta. Ne yapabiliriz baska

  7. esra diyor ki:

    merhaba hocam 6 yasinda kizimi bacak agrisi sikayeti ile doktora goturdum tahlil sonuclari soyle LDH:291 normal deg;90-248 U/L
    Kreatin kinaz 232 normal deg;0-145 IU/L
    ASO 752 normal deg;0-250 IU/ml
    CK-MB 42,9 normal deg 0-24 U/L
    doktor kas iltihabi gecirmis dedi
    ne yapmaliyim kalple ilgili bir sikinti olabilir mi acil cevaplarsaniz sevinirim iyi calismalar

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Bu sonuçlar ile net birşey söylemek pek de mümkün değildir. En iyi değerlendirme çocuğunuzu muayene eden doktorunuzun yapacağı değerlendirmedir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  8. Seda diyor ki:

    ASO turbidimetrik 104,6 sonuç sizce [email protected] mi?-

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Bu sonuç, yazımızda da belirttiğimiz gibi, daha önceden streptokok enfeksiyonu geçirdiğinizi gösterir. Sağlıklı günler dileriz.

  9. Mihrican diyor ki:

    Mrb.oglum.5.5 yasinda 20 gun aso degeri 640 larda cikti.deposilin igne verdi yaptirdik. Ayda birkere olacak sekilde 3 ayda yapilacak.2 gun once ara ara gobek etrafinda karin agrisi basladi.doktor asiri gaz var dedi.kokulu gaz cikartiyor.bacaklarinin usudugunu ve agridigindan sikayetci.ateside 39 dereceye kadar cikti.karnina agri giriyor.ates yukselmesi ile anlindan vucufundan cok terbasaliuor ve rahatlama oluyor.ilk defa bu kadar terleme oldu.Deposilinin burada faydasi veya etkisi varmidir.endiselenmelimiyim.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Çocuğunuzu bir çocuk doktoruna götürerek şikayetlerinizi anlatmanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    • Sıla diyor ki:

      Aynı şikayetlerle uzun süre deposilin kullandım 18 yıl kadar. Sonrasında Fmf hastası olduğum söylendi. Genetik test yaptırmanızı öneririm. Fmf hastalarında da aynı şikayetler oluyor.

  10. Sena diyor ki:

    Benim bademciklerim küçükken alındı ve şuan boğazlarım şiş ve aso 600’larda çıktı birkaç gün önce ve boğazlarımla beraber kulak ve zayıf bir dişim ağrıyor. Boğazlarım şişken alışkın olduğum rahatsızlıklar bunlar. Tek sorun iki buçuk haftadır ayağa kalktıkça acıyan ve dokundukça acıyan kemiklerim. Genellikle kaslarım ağrır ve geçer ama bunda kemiklerim acıyor kaslarım değil. Fizik tedaviye gittim dizlerime baktı bişeyin yok dedi ama gittikçe daha fena oluyor. Hastaneye tekrardan gitmek istemiyorum kemik ağrısı sizce sadece boğazlardan mı?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Şikayetlerinizle ilgili bir dahiliye uzmanına gitmenizi öneririz. O sizi gerektiği şekilde yönlendirecektir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  11. Senay diyor ki:

    Merhaba yaklaşık bir ay önce 5.5 yaşındaki oğlum boğaz enfeksiyonu geçirdi ayrica geçen hafta influenza gribini atlattik bu hafta yapılan tahlilde ASO 773 çıktı ayrıca sedimantasyon 41 doktorumuz agumentin 600 luk verdi bir hafta sonra kontrole çağırdı bu durumda yapılan tedavi sizce doğru mu başka ne yapılabilir? Başka bir doktora gerek var mı vucuda zarar verip vermediğini nasıl anlayabiliriz?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Şikayetlerinizi dinleyen, muayene eden, tahlil sonuçlarını değerlendiren doktorunuzun yapacağı değerlendirme en doğru değerlendirmedir. Bu sebeple bizim buradan bir yorum yapmamız uygun değildir. Sağlıklı günler dileriz.

  12. José Nur diyor ki:

    Merhaba
    Benim yaklaşık 4 haftadan beri el , bacak ve göğüs kısmında kızarıklıklar var ve kaşıntı. Ağızimda da ara sıra diş etim şişiyor. Sırt ağrım olduğu için beyin Cerrahisine gittim. Benden kan alındı ve ASO : 240 CRP : 0.965 çıktı .Cildim deki olan kaşıntı ve kızarıklık için başka bir doktora da mi gitmeliyim yoksa Sırtım da olan ağrı dan dolayi mi Cildim deki sorun çıktı. Acaba cildiyeye veya dahiliye mi gitsem. TEŞEKÜRLER

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Cildinizdeki kızarıklık ve kaşıntı için bir cildiye uzmanına gitmelisiniz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  13. Esra diyor ki:

    İyi akşamlar
    Bir kaç gün önce halsizlik sürekli uyku vaziyeti ve soğuk algınlığı belirtisi ile aile hekimine gidip kan verdim. ASO değerim 500 çıktı ve bana hasta olmadığımı büyük hastaneye gitmem gerektiğini söyledi. Bende gittim ve kan verdim sonucum 2 hafta sonra çıkacak lakin ben şiddetli şekilde grip belirtileri gösteriyorum. Bu 2 hafta boyunca yapabileceğim bir şey var mı?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Grip için ilaç tedavisine gerek yoktur. Dinlenmeniz ve vitamin almanız yeterlidir. Grip genellikle 1 hafta 10 gün içinde geçecektir. ASO değerinizin yüksek çıkmış olması daha önceden geçirmiş olduğunuz bir hastalık sebebiyledir. Mevcut durum ile ilişkisi yoktur. Sağlıklı günler dileriz.

  14. osman diyor ki:

    İyi günler ben 24 yasındayım. Yaklaşık 15 senedir bademcikten yana bir sıkıntı yaşamıyordum. 24 Ağustos2016 da halsizlik ve yutkunamama şikayeti başladı.1 ağustosta acil doktoru bana sulcıd 375 verdi. kullandıktan sonra boğazım geçti rahatlattı. 11 ağustos günü 20 lik diş ameliyatı oldum. doktor ameliyat sonrası enfeksiyon olusmaması için amoklavin 1000 mg verdi. 12-13 ağustos gibi yutkunamama şikayetim yine başladı halsizliğin yanında. günde iki defa amoklavin tedavisi bitince kulak burun boğaz doktoruna gittim. bana factive 7 tablet verdi. kulandıktan sonra yutkunamama şikayetim ve halsizlik buyuk olcude gitti. boğaz kuruluğu ve boğazımda yara varmış gibi his azda olsa devam etti. halsizliğimde ara ara oluyordu. 9 eylülde tekrar KBB ye gittim. doktor kültür aldı. bugunde sonucunu aldım. doktor sorun yok dedi. ASO testi yaptı. değer 243 çıktı. doktor ilaca filan gerek yok dedi. ağrı olursa tekrar gel. o değer 600-700 çıkarsa alalım bademciğini dedi. ben israr la halsizlik oluyor ilaç vermeyecekmisiniz dedikçe o yok dedi. Siz bana ne önerirsiniz? değeri 200 un altına çekmek için doğal yollardan ne yapabilirim? bitki çayları c vitamini içeren yiyecekler çözüm olur mu ? şu an iyiyim fakat boğazımın sol tarafı yutkunurken çok ama çok hafif rahatsız ediyor. genzim akıyomuş gibi bir his var. ve iki üçgünde bir halsizlik oluyor. boğaz spreyi sıkarsam rahatlıyorum. biraz uzun oldu. hakkınızı helal edin. şimdiden teşekkürler. tavsiyelerinizi bekliyorum.. iyi günler

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      ASO değerini düşürmek için sizin yapabileceğiniz birşey yoktur. ASO daha önce geçirdiğiniz bir enfeksiyona karşı vücudun ürettiği savunma molekülleridir. Sizin yapmanız gereken beslenmenize dikkat ederek bağışıklık sisteminizi güçlü tutmaktır. Bu arada boğaz spreyi sıkmak, ıhlamur, adaçayı benzeri sıvı almak gibi sizi rahatlatan uygulamalar da yapabilirsiniz. Ancak boğaz spreyini de çok uzun süre kullanmamak gerekir. Sağlıklı günler dileriz.

  15. ayca diyor ki:

    pardon, çocuk oluşumu derken gebeliğe engel midir diye sormak istemiştim.

  16. ayca diyor ki:

    merhaba,
    ASO değerlerinin yüksek çıkması çocuk oluşumuna engel midir? doktorum penesilin kullanmam gerektiğini söyledi. doğru mudur?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      ASO testi daha önceden geçirilmiş bir enfeksiyonu gösterir. Ancak daha önceden tekrarlayan akut romatizmal ateş veya glomerulonefrit gibi hastalıkla geçirdiyseniz doktorlar koruyucu olmak üzere penisilin kullanmanızı isteyebilir. Böyle bir durum söz konusu değilse ve şu anda aktif bir enfeksiyon geçirmiyor iseniz ilaç kullanmanıza da gerek yoktur. ASO testinin yüksek çıkması gebeliğe engel değildir. ASO ile ilgili en iyi değerlendirmeyi enfeksiyon hastalıkları uzmanları yapar. Uygun olursa bir enfeksiyon hastalıkları uzmanı ile görüşmenizi de öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

  17. ece diyor ki:

    Merhabalar,çocuğumu kaşıntısı için dermatolojiye götürmüştüm.ASO değeri 1200 çıkmış.Doktor enfeksiyon geçirmiş demiş ama yakınlarda bildiğimiz bir enfeksiyor geçirmedi.Bununla ilgili ne yapmamız lazım?Herhangi bir doktora götürün falan da dememiş.Bir doktora götürmeme gerekir mi bu değer yüksek çıktığı için?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Şu an bir enfeksiyon geçirmiyor ise yapmanız gereken birşey yoktur. ASO test sonucunun pozitif olması doktorunuzun da dediği gibi yakın geçmişte streptokok enfeksiyonu geçirdiğini gösterir. Sağlıklı günler dileriz.

  18. Hazal diyor ki:

    merhabalar. vücudumda oluşan kızarıklık sonucu doktora gittim. Bütün değerlerim iyiyken ASO değerim 230 enfeksiyon çıktı. ve benden idrar tahlili istedi. Tam teşhis konulamadı açıkçası.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Doktorunuz muhtemelen böbrekleriniz ile ilgili bir problem olup olmadığını görmek istemiştir. ASO yüksekliğine sebep olan enfeksiyonun halihazırda devam edip etmediği önemlidir. Eğer etmiyor ve sizde klinik bir belirti vermiyorsa sorun olmayabilir. Ancak eklem ağrıları, ateş, böbrek problemleri gibi durumlar varsa bu durumda doktorunuz gerekli tedaviyi yapacaktır. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  19. ŞEVKET YURDUSEVER diyor ki:

    Merhaba bacak ağrıları yüzünden doktora gittim ASO 507 çıktı ve doktor İECİLLİNE YAZDİ SABAH AKŞAM 10 GÜN .NE YAPMALIYIM

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Doktorunuzun tavsiyesine uymanızı öneririz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

      • Şevket diyor ki:

        Merhaba 3 kez ASO testi yapıldı 505 altına dusmuyor eklem ağrıları aşırı derecede çoğaldı enson romatoloji ye gitmen lazım dedi ne yapayım .

        • dradmin diyor ki:

          Merhaba,
          Söylendiği şekilde romatolojiye görünmenizde fayda vardır. Görülen belirtilere göre antibiyotik tedavisine ihtiyacınız olup olmadığına doktorunuz karar verecektir. Sağlıklı günler dileriz.

  20. Fatmanur diyor ki:

    Merhaba hocam ben 18 yaşındayım. 9 yaşında juvenil romatoid artrid hastalıgından dolayı sol ayaktan ameliyat oldum. Sonrasında bir iki yıl igne ve ilaç kullandım. Hastalgın üzerinden 8-9 yıl geçti . 2015 eylül ayında bademciklerimi aldırdım. Grip doguk algınlıgı geçirdim. Marttaki aso degerim 290 dün yaptırdıgım deger ise 497 olunca doktorum deposilin tedavisi verdi. Crp rf normal. Bu enfeksiyon sebebini söyledigimde bi alakası olmadıgını söyledi sizce ilacı kullanmalıyım . Yardımınız için tesekkürler

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Sizi muayene eden doktorun görüşü önemlidir. Bizim bir yorum yapmamız doğru olmayacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

  21. SİMGE diyor ki:

    merhaba ,
    benim vsd rahatsızlıgım var yaklasık 2 senedir düzenli kan tahlillerimi yaptırıyorum aso testim 350,400 civarlarında ama crp normal çıkıyo bu bana sorun yaşatırmı ?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      ASO testi daha önceden geçirmiş olduğunuz bir streptokok enfeksiyonunu gösterir. Şu an bir enfeksiyon olduğunu göstermese de doktorunuz kalp ile ilgili bir problem yaratıp yaratmadığını kontrol etmiştir. İlk kontrolunuzda bu konuyu doktorunuza sormanızda fayda vardır. Sağlıklı günler dileriz.

  22. gül diyor ki:

    Hocam meraba ben 31 yaşındayım ve kalp hastasıyım 2 yıl önce zatürre geçirdim kan tahlillerimde ASO 539 CRP14.20 SEDİMENTASYON 23 çıktı doktora gösterdim bi şeyin yok dedi başka doktora gitmem gerekebilir mi Teşekkürler

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Doktorunuzun muayene bulguları önemlidir. Sizin bir şikayetiniz yoksa, herhangi bir hastalık belirtisi de bulunmuyorsa, tetkik sonuçlarındaki yükseklik her zaman aktif bir hastalık varlığını göstermeyebilir. Sedimentasyon yüksekliği hafif bir kansızlık nedeniyle olabilir. ASO daha önceden geçirilmiş bir streptokok enfeksiyonu sebebiyle olabilir ve zamanla düşecektir. Test sonuçlarından CRP’nin yüksekliği düşündürücü olsa da doktorunuz bu sonucu da göz önüne almış olmalıdır. Herhangi bir rahatsızlık hissediyorsanız ve bir şikayetiniz varsa başka bir doktora gitmeyi düşünebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

  23. Gökhan Şimşek diyor ki:

    7 yaşındaki oğlumun bir gün içerisine iki ayak bileği eklem bölgesi şişti. Ağrısı ve hareket kısıtlılığı yoktu. Bizim tesbitimize göre öncesinde bir boğaz enfeksiyonu gerçirmedi. Doktor test yaptırdı ve ASO değeri 524 çıktı. 3 haftada bir penisilin tedavisine başladık. İlkini yeni oldu. Toplamda 3 kez olacağını söyledi. Bundan sonra özellikle boğaz intihabına dikkat etmemiz gerektiğini söyledi. İnternette birçok şey yazıyor. Bu hastalığın tam adı nedir? Tekrarı neye sebep olabilir? İlk olsa bile vucutta başka bir bölgeye( kalp, böbrek vb) zarar vermişmidir? Daha kapsamlı bir araştırma yaptırmak için tam anlamıyla hangi bölüm doktoruna gitmek lazım. ( 7 yaşında erkek çocuk).teşekkürler

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Doktorunuzun şüphelendiği hastalık büyük olasılıkla “akut romatizmal ateş” adı verilen hastalıktır. Bu hastalığın teşhisi için bazı belirtilerin bulunması gerekir. Birden fazla eklemde ağrı, kızarıklık ve şişlik bulunması belirtilerden biridir. “Eritema marjinatum” adı verilen bir döküntü ve deri altında nodül bulunması gibi diğer belirtiler ve tetkiklerin de yardımıyla doktorunuz hastalığa teşhis koyar. Hastalığın etkeni olan streptokok enfeksiyonunun kalbe zararlı bir etkisi olup olmadığının araştırılması için bir çocuk kardiyoloğuna, böbreklere bir zarar verip vermediğinin belirlenmesi için ise bir çocuk nefroloğuna muayene olunmasında fayda vardır. Çocuk doktorunuz, tespit ettiği bulgular doğrultusunda ve gerekli görmesi durumunda sizi bu bölümlerin doktorlarına yönlendirecektir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    • Bayram sari diyor ki:

      Romatrit goz kalp ve bobrekler mutlaka muyane edilmeli gozde uveit kalpde damar iltaplaasi yapabilir

  24. hakan BEY diyor ki:

    DOKTORA GİTTİĞİMDE ASO DEĞERİM= 660 CRP= 1 RAMATOİD FAKTÖR= 9 SEDİMANTASYON=8 ÇIKTI AKUT ROMATİZMAL ATEŞMİ GEÇİRMİŞ OLABİLRİMİYİM BİLMİYORUM ŞUANDA BOĞAZDA ENFEKSİYON AĞRIM YOK. 1 SENEDİR ASO DEĞERLERİN 600-700 ARASINDA OYNUYOR NE YAPMAM LAZIM DOKTOR BİŞEYİN YOK DEDİ CİLTEDE ENFEKİYONUM YOK BÖBREKLERİMDEDE SORUN YOK

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Gereken testler ve muayeneler yapılmış gözüküyor. Bazen boğazda enfeksiyon olmasa da orada yerleşik mikrop bulunabilir. Bir boğaz kültürü yaptırabilirsiniz. O da negatif çıkarsa, deride ve böbreklerde de enfeksiyon olmadığı için, yapmanız gereken bir şey kalmıyor. Sağlıklı günler dileriz.

  25. SEMİHA diyor ki:

    MERHABA ASO DEĞERİMİN YÜKSEK(850)OLMASINDAN DOLAYI DR 3 HAFTADA 1 DEPOSİLİN YAPILMASINI ÖNERMİŞTİ.BU HAFTA SONUNCUSU YAPILACAK PEKİ YİNE HALA DÜŞMEMİŞSE DEĞERLERİM BUNDAN SONRA NSL Bİ TEDAVİ YÖNTEMİ UYGULANACAK:(TEŞEKKÜRLER

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      ASO test sonucunun bu sürenin sonunda çok da fazla düşmemiş olabilir. ASO düzeyinin düşmesi epey zaman alabilir. Eğer daha önceden romatizmal ateş gibi bir hastalık geçirmediyseniz doktorunuz bundan sonra tedaviye gerek duymayabilir. Ancak romatizmal ateş geçirdiyseniz bu durumda koruyucu olarak depo penisilin kullanmaya devam etmenizi önerebilir. Sağlıklı günler dileriz.

  26. Abdullah diyor ki:

    Merhaba, benim iki ay önceki kan tahlilimde asom 750 çıktı, geçen ay tekrar kan tahlili verdim 825 çıktı, en son cuma günü bir tahlil ve boğaz kültürü daha verdim aso 1000in üstünde çıktı, boğaz kültüründe de beta virüsü uremiyor denildi. Gün içinde sürekli uykum var diyorum doktora, önemli değil diyor ama ne penisilin verdi ne de başka bir ilaç verdi. Ara ara el kemiklerim ağrıyor bununla alakası var mı bilmiyorum ama sürekli artan bir asom var. Madem hiçbir zararı yok neden artıyor yazıda 3-5 hafta artar yazıyor ama benim hâlâ artıyor. 4-5 aydır belki daha fazla oldu hiçbir boğaz ağrısı vs geçirmedim. Hasta değilim. Ben penisilin vurulmasını istiyorum belki daha dinç olurum ve az uyurum. Eskiden böyle değildim.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Normal şartlar altında enfeksiyon geçirildikten sonra artmaya başlayan ASO bir seneye yakın bir zaman sürecinde düşer. Sizin durumunuzda sürekli artan ASO düzeyi boğazda bir enfeksiyon olasılığını düşündürse de, yapılan kültürde üreme olmaması bunu da elemiş oluyor. Deride bir enfeksiyon olup olmadığını kontrol etmekte fayda vardır. Bunun dışında enfeksiyon etkeni eklemler, böbrekler ve kalp kapakçıklarına yerleşebilir. Ancak bu durumlarda da sadece ASO yüksekliği değil yanında mutlaka çeşitli belirtiler olur. Doktorunuz belirgin bir sebep bulunmadığı için ezbere penisilin vermemekle doğruyu yapmıştır. Sağlıklı günler dileriz.

  27. Arzu diyor ki:

    Merhaba,
    3,5 aydır ayak tırnağımdaki mantar nedeni ile mantar ilacı kullanıyorum. Yani yatırdığı testte ASO değerim 250,85k çıktı. Mantar ilacının böbreğe verdiği hasar nedeni ile ASO değeri yükselmiş olabilir mi? İlacı kesmeli miyim?
    ÇOk teşekkürler

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Mantar ilacı nedeniyle böbreklerde meydana gelebilecek bir hasar ASO’nun yükselmesine neden olmaz. Mantar tedavisi uzun süren bir tedavidir. Aksatmanız durumunda tedaviden fayda sağlayamazsınız. Tedavi süresince vücuda bir zarar verip vermediğini belirlemek için testler yapılabilir. Bunun için doktorunuza belirli aralıklarla gitmenizde fayda vardır. Sağlıklı günler dileriz.

  28. KÜBRA diyor ki:

    iyi günler..23 yaşındayım aso değerim aralık ayında 325 şubat ayında 375 ve bademciklerim iki sene önce alınmıştı.ne yapmalıyım hangi doktora gitmeliyim?lütfen yardımcı olur musunuz?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      ASO değerindeki yükselme nedeniyle bir dahiliye uzmanına muayene olabilirsiniz. Gerekli görürse o sizi farklı branş hekimlerine yönlendirecektir. Sağlıklı günler dileriz.

      • Kübra diyor ki:

        ASO değerim bir ay arayla yaptırdığım 3 tahliller de 325-371-351 crp değerim 0.05 sizce endişelenmelimiyim?

        • dradmin diyor ki:

          Merhaba,
          Herhangi bir şikayetiniz ya da boğaz enfeksiyonu gibi hastalık belirtisi yoksa, bizce endişelenmenize gerek yok. CRP değeriniz normal çıkmış. BU da akut bir enfeksiyon olmadığının göstergesi. Daha önce geçirdiğiniz bir enfeksiyona bağlı olarak yükselen ASO değerinin düşmesi zaman alacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

  29. Gamze Canan diyor ki:

    Merhaba,
    2 yıl önce grip sebebiyle gittiğim sağlık ocağında kalbimden üfürük gelmesi teşhis edilip aile hekimim tarafından kan tahlili istendi. Tahlillerden Aso değerinin normalin 2 katı olduğunu ve 21 günde bir penisilin kullanmam gerektiği söylendi, ek olarak asla ihmal etmemem ve eklem romatizmasının başlangıcı olduğu belirtildi. Düzenli iğne kullanmam sonucunda değer normale dönmüştü ve iğneyi bırakmıştım ancak 6 ayda bir düzenli yaptırdığım kan tahlili sonucunda değerin yeniden 2 katı olduğu ortaya çıktı ve tekrar iğneye başlamam istendi. İğne vurunmayı reddedince bir sonraki tahlilimde değerin 4 katı olduğunu gördüm. İğneyi vurunmadığım sürece değer artarken, gittiğim bir dahiliye doktoru sizinde yazınızda belirttiğiniz gibi sadece enfeksiyon olduğunu ve bir zararı olmadığını, çoğu kişide değerin yüksek olabileceğini belirtti. Aile hekimim bu konuda çok tedbirli ve “Sakın ihmal etme, yaşın ilerlediğinde mahvolursun” şeklinde beyanlarda bulunurken bir diğer doktorun önemsizleştirmesi kafamı oldukça bulandırdı. Ne yapmam gerekiyor? Ya da tedbir amaçlı iğne tedavisine devam ettiğimi varsayarsak ve aslında değerin yüksekliğinin zararsız olduğunuda kabul edersek bu iğnenin gereksiz vurulmuş olmasının bende ne gibi bir etkisi olur?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Gamze hanım, sorunuza cevap 16 Ocak tarihinde verilmiştir. Lütfen yazımızın altındaki yorumlar kısmına bakınız. Sağlıklı günler dileriz.

  30. Gamze Canan diyor ki:

    Merhaba,
    2 yıl önce grip sebebiyle gittiğim sağlık ocağında kalbimden üfürük gelmesi teşhis edilip aile hekimim tarafından kan tahlili istendi. Tahlillerden Aso değerinin normalin 2 katı olduğunu ve 21 günde bir penisilin kullanmam gerektiği söylendi, ek olarak asla ihmal etmemem ve eklem romatizmasının başlangıcı olduğu belirtildi. Düzenli iğne kullanmam sonucunda değer normale dönmüştü ve iğneyi bırakmıştım ancak 6 ayda bir düzenli yaptırdığım kan tahlili sonucunda değerin yeniden 2 katı olduğu ortaya çıktı ve tekrar iğneye başlamam istendi. İğne vurunmayı reddedince bir sonraki tahlilimde değerin 4 katı olduğunu gördüm. İğneyi vurunmadığım sürece değer artarken, gittiğim bir dahiliye doktoru sizinde yazınızda belirttiğiniz gibi sadece enfeksiyon olduğunu ve bir zararı olmadığını, çoğu kişide değerin yüksek olabileceğini belirtti. Aile hekimim bu konuda çok tedbirli ve “Sakın ihmal etme, yaşın ilerlediğinde mahvolursun” şeklinde beyanlarda bulunurken bir diğer doktorun önemsizleştirmesi kafamı oldukça bulandırdı. Ne yapmam gerekiyor? Ya da tedbir amaçlı iğne tedavisine devam ettiğimi varsayarsak ve aslında değerin yüksekliğinin zararsız olduğunuda kabul edersek bu iğnenin gereksiz vurulmuş olmasının bende ne gibi bir etkisi olur?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      ASO düzeyi, yazımızda da belirttiğimiz gibi, bir streptokok enfeksiyonu geçirilmesine bağlı olarak yükselir ve bir süre sonra düşer. Bu enfeksiyon genellikle bir boğaz enfeksiyonudur. Ancak, bu mikrop vücutta kalp, böbrek, eklemler gibi farklı bölgelere de yerleşerek hastalığa sebep olur ve/veya hasar verebilir. Bu hastalıklardan biri de, sizde olduğu gibi, eklem romatizmasıdır. Eklem romatizması geçirenlerde, tekrar bir enfeksiyonla karşılaşmamak için koruyucu tedavi olarak depo penisilin uygulanır. Sizin ASO düzeyiniz düşmesine rağmen tekrar yükselmiş. Bunun sebebi tekrar bir streptokok enfeksiyonu geçirmeniz olabilir. Değerin yüksekliği zararsızdır. Bu değer geçirilmiş enfeksiyonun göstergesidir. Bu değere bakarak aktif bir enfeksiyondan çok geçirilmiş bir enfeksiyon olduğu anlaşılır. İlaç tedavisine ihtiyacınız olup olmadığına karar vermek için bir doktorun sizi muayene etmesi, daha önceden eklem romatizması geçirip geçirmediğinizin belirlenmesi, şu an aktif bir enfeksiyon olup olmadığının anlaşılması gerekir. İlaçlar vücuda girdikten sonra çeşitli mekanizmalarla vücuda zararsız hale getirilerek vücuttan atılır. Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarınız bozuk olmadığı sürece genellikle korkulacak bir durum yoktur. Sağlıklı günler dileriz.

  31. SEMİHA diyor ki:

    merhaba benim aso değerim 836 çıktı.aso değerinin yüksek olmasından dolayı hamileliğin sakıncalı oldugunu duydum.doğrumu bu?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Bir süre önce geçirdiğiniz muhtemelen bir boğaz enfeksiyonuna bağlı olarak ASO değeriniz yükselmiştir. ASO değeri zamanla düşecektir. Bunun bebeğinize zarar vereceği düşünülmemektedir. Ancak siz bu konuyu hamilelik döneminde sizi takip eden doktorunuza sorunuz. Bu konuda size en doğru bilgiyi kadın hastalıkları ve doğum doktorunuz verecektir. Sağlıklı hamilelikler dileriz.

  32. senanur diyor ki:

    15 yaşında kız çocuğum var karın ağrısı nedeniyle doktora gittik. ASO değeri 900 civarı çıktı. genel cerrahiye gittiğimizde tekrar tahlil yaptırdı ASO değeri aynı çıktı. kadın doğum uzmanına uğrayıp bilgi almamızı istedi. kadın doğum uzmanı ASO değerinin yüksek olması ciddi bir hastalığı belirtmediğini bu değerin normal olduğunu kızsal bir şey olduğunu söyledi. Acaba ne yapmalıyım ?
    TEŞEKKÜRLER

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      ASO değerinin yüksek çıkması kısa bir süre önce streptokok adı verilen bir bakterinin sebep olduğu enfeksiyonu geçirmiş olduğunu gösterir. Bu enfeksiyon örneğin bir boğaz enfeksiyonu olabilir. Enfeksiyon tamamen geçtikten bir süre sonra ASO da düşmeye başlar ancak bu düşüş 1 seneyi bulabilir. Streptokok enfeksiyonları kalp, böbrekler veya eklemlere yerleşmeleri açısından tehlikelidir. Bu durumda adı geçen organlarda hasara sebep olabilir. Akut romatizmal ateş denen bu hastalık açısından muayene olmak için bir dahiliye uzmanına başvurmanızda fayda vardır. Sağlıklı günler dileriz.

  33. ismail diyor ki:

    çocuğumda boğaz enfeksiyonuna bağlı romatizma geçirdiği ve bununda kalp kapakları zarar gördüğünü ve 20 yaşına kadar 21 günde 1 deposilin kullanılacak denildi sizlerden görüşü olan varmı şimdiden tşkler

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Romatizmal ateş geçiren çocuklarda tekrar enfeksiyon geçirip zarar görmesini engellemek için depo penisilin uygulaması yapılır. Depo penisilin uygulama süresi ile ilgili farklı görüşler olsa da, önemli olan şey çocuğunuzu muayene eden, teşhis koyan ve tedavisini planlayan doktorunuzun görüşüdür. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  34. Fikriye GÜNDOĞMUŞ diyor ki:

    ASO 27/10/2015 TARİHİNDE 266 10TANE PELİSİLİN İĞNESİ YAPTIRDIM
    ASO 16/11/2005 TARİHİNDE 268 10TANE PELİSİLİN İĞNESİ YAPTIRDIM
    ASO 10/12/2015 TARİHİNDE 276 10TANE PELİSİLİN İĞNESİ YAPTIRDIM

    NEDEN DÜŞMÜYOR. HAP KULLANSAM DÜŞERMİ

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Yüksek ASO değeri sizin yakın bir geçmişte streptokok adlı bakterinin sebep olduğu bir enfeksiyon geçirdiğinizi gösterir. Vücudun bu enfeksiyona karşı oluşturduğu reaksiyonlardan biri de ASO üretmektir. Uygun tedavi sonrası ASO hemen düşmez. ASO’nun seviyesi zamanla azalır. Bu yüzden siz de ASO’nun düşmesi için acele etmemelisiniz. Eğer vücudunuzda bir enfeksiyon yoksa, antibiyotik kullanmanıza da gerek yoktur. Ancak tekrarlayan streptokok enfeksiyonları varsa tedavi edici ve koruyucu olması için doktorunuz size antibiyotik yazabilir. Sağlıklı günler dileriz.

  35. Eylül diyor ki:

    merhaba 10 yaşındaki çocuğumun ASO testi sonucu 256 mg/dL lütfen yorumlarmısınız.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Bu test sonucu, yazımızda da belirttiğimiz gibi, çocuğunuzun bir streptokok enfeksiyonu geçirdiğini göstermektedir. Bu enfeksiyon şu anda olabileceği gibi, bir süre önce de geçirilmiş olabilir. Bunun için bir çocuk hastalıkları uzmanına başvurunuz. O gerekli muayeneyi yaparak şu anda çocuğunuzda bir enfeksiyon olup olmadığını belirleyecek, gerekirse koruyucu önlemler alacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

  36. Demet diyor ki:

    Meraba 12 yuşındaki kızımın kalp ağrısı ve idrar damlatma şikayetiyle gittiğimiz doktor aso tahlilinin 877 çıkmasına rağmen önemli olmadığını söyledi. okuduklarım tedirgin etti beni ne önerirsiniz

  37. mesude nur baran diyor ki:

    Merhaba yaklasik 1 senedir asom 1500 civarlarinda ve bu sebepten dolayi kalpte aortik kapakcikta yetmezsiz olustu ama doktorlar onemli olnadigini soyluyorlar sizce ne yapnaliyim

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Herhalde bir kardiyoloji uzmanı ile görüşmüş ve muayene olmuşsunuzdur. Bu durum onların uzmanlık alanına girdiği için onların tavsiyelerine uyunuz. Sağlıklı günler dileriz.

  38. btl diyor ki:

    Merhaba,
    doktora göğüs ağrısıyla gittim.Tahlil sonuçuna göre ASO 316 CRP 7,58 çıktı.penisilin kullandım tekrar tahlil yaptırdım CRP normal değerler aralında,ASO 311 aylık deposilin iğne kullanmalı mıyım?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      CRP yüksek çıktığı için bizce kullanmalısınız. Ancak doktorunuzun önerileri doğrultusunda davranmalısınız. Sağlıklı günler dileriz.

  39. Sara diyor ki:

    Merhaba, yaklaşık 3 yıl önce asom 1000e çıkmıştı onun için penisilin tedavisi gördüm sonra bademciklerim alındı. Ama değerlere baktirmadim bir daha. Şimdi yine dizlerimde ağrı var. Çok halsizim çabuk yoruluyorum, çok uykum geliyor. Kalp çarpıntısı da oluyor bazen. Sizce tekrar asom çıkmış olabilir mi?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Tekrar bir ASO testi yaptırarak yüksek olup olmadığı tespit edilebilir. Eğer yüksekse tekrar tedavi olabilirsiniz. Daha sonra tekrarlamasını önlemek için de depo penisilin yapılabilir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  40. ahmet kart diyor ki:

    merhaba benim on yasında oglumda aso subatta 900 cıtı o donem bogaz enfeksiyonu gecirmişti hastalık olmaksızınn tekrar aso ya baktırdık suan 500 cıktı tedavi nasıl oluyor cok gecikmişizmidir hastalık tamamen bitiyormu.tesekkürler.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Bazı kişilerde enfeksiyon tamamen geçmemiş veya tekrarlamış olabilir. Sadece boğaza değil, vücudun farklı yerlerine de enfeksiyon yerleşip tahribata yol açabilir. Böbrekler, eklemler boğaz dışında enfeksiyon etkeninin yerleşebildiği yerlerdir. Bu kişilerde mevcut enfeksiyonu iyileştirdikten sonra, her ay koruyucu tedavi de uygulanabilir. Bunun için lütfen doktorunuza başvurunuz. Sağlıklı günler dileriz.

  41. Eren diyor ki:

    Asom 599 çıktı sizce ne olabilir psikolojik olarak çöküntüye girdim

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Psikolojik çöküntüye gerek yok. Bakteriyel bir enfeksiyon sebebiyle olan bu yükseklik doktorunuzun vereceği tedavi ile düzelecektir. Lütfen doktorunuza baş vurunuz. Sağlıklı günler dileriz.

      • Eren diyor ki:

        Kanser gibi bir etkisi olabilirmi peki

        • dradmin diyor ki:

          Hayır olmaz. Ancak enfeksiyon tedavi edilmezse vücutta böbrekler, eklemler, kalp kapakçıkları gibi yerlere yerleşerek önemli hastalıklara sebep olabilir. Bu yüzden mutlaka tedavi edilmelidir. Sağlıklı günler dileriz.

  42. Susan diyor ki:

    Merhaba . Bende aso deyeri yuksek chikti belim de dizlerimde ve topukda agrilarim oluyor . Bu normalmi ? Tedavi oluyorum shimdi tedaviye bashlamadan daha kotuydu yani sancilar oluyordu ellerimde ayaklarimda

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      ASO değeri yüksek çıktığı zaman vakit geçirmeden tedaviye başlamak, diğer zamanlarda da tekrar yükselmemesi için koruyucu tedavi yapmak gerekir. Aksi, halde eklemler ve böbrekler başta olmak üzere hasar görebilir. Düzenli olarak doktorunuza gidiniz ve vereceği tedaviyi uygulayınız. Sağlıklı günler dileriz.

  43. L diyor ki:

    Merhaba ..ben bademcik ameliyatı oldum 1 yıl 7 aydır artık.amellıyat Zamanlarında ask 600 idi. Doktor bana antıbıotık ılaç yazdı. Fakat bır kaç ay sonra yine Ateş’im kalkdı.test yapdırdım bu defa aso 230 oldu.antıbotık ılaç aldım ve aso 180-e düşdü. Ama yıne atesım var bugünlerde bademcıkler alınmasına rağmen yıne agrıyordu. Acaba yıne aso kalkmış olurmu… Yanı her defa böyle yükselme tehlıkesı varmı yoksa ılaç alın düşdükden sonra kalkmazmı…sadece ben şimdi qrip diyılım ama atesın olması Aso ya karşı şüphe yaratıyor

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Bademciklerinize yerleşerek hastalığa sebep olan mikroplar vücudunuzda başka bölgelere de yerleşebilir. Bu durumda ASO test sonucu yüksek çıkmaya devam edebilir. Belirli aralıklarla ASO testini yaptırıp, yükselip yükselmediği belirlenmeli, ayrıca penisilin tedavisi yapılmalıdır. ASO değeri yüksek çıkanlarda sadece bir kez penisilin tedavisi işe yaramayabilir. Bu sebeple lütfen doktorunuza giderek aktif hastalık varsa tedavi olmalı, aktif hastalığın olmadığı dönemler için de koruyucu tedavi almalısınız. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  44. seda diyor ki:

    ASO L 55 cıktı tahlili normailmi dir.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      ASO testinin düşük çıktığı (L 55) anlaşılıyor. Testi yapan laboratuvarın normal aralık için belirtmiş olduğu değerler önemlidir. Sonucunuz düşük çıktığı için normaldir. Yine de testi isteyen doktorunuza test sonucunu göstermeniz tavsiye edilir. Sağlıklı günler dileriz.

  45. nazlı diyor ki:

    Merhaba hocam
    Bende cok uyku sorunu vardı sureklı uyuyordum aile hekımıme gıttı kan testı yaptırdım asom 865 cıktı penisilin vurdurmamı soyledı her ay kan testı yapıyordm ama sureklı yukselıyordu 2 aydır vurdurmuyorum.özel hastaneye gıttım bana bı ılaç verdı 15 gun kullan bogaz olcumu yapalım dedi.acaba cok uyumam bu yuzdenmıdır gunde 11 12 saat uyuyorum kalkınca yıne uykum oluyor

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      ASO testi vücutta bir mikrobun varlığına delalet eder. Başka sağlık sorunlarına sebep olmaması için Bu mikrobun ortadan kaldırılması gereklidir. Uyku sorununun ASO yüksekliği ile ilişkisini lütfen doktorunuza danışınız. Sağlıklı günler dileriz.

      • Figen diyor ki:

        Merhabalar34 yadindayim aso sonucum 608 cikti dok.antibiyotik verdi kullandim ama gecmedi ne yapmam gerekiyor penisilin ignemi vurulmam lazim birde hamile kalmak istiyorum zaraolurmu kac ay igne tedavisi olunur bilginiz icin simdiden tesekkur ederim

        • dradmin diyor ki:

          Merhaba,
          ASO’nun yüksek çıkması daha önceden geçirilmiş bir enfeksiyonu gösterir. Şu anda eğer bir enfeksiyon yoksa bir şey yapmaya da gerek yoktur. Sağlıklı günler dileriz.

  46. Büşra diyor ki:

    Merhaba Aso yüksek çıktığı zaman illaki tedavi görmek gerekiyormu yani ilaç kullanılmasa bi sıkıntı olurmu

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Mevcut enfeksiyonu iyileştirmek için tedavi görmek şarttır. Gerekli tedavi yapılmazsa vücutta kalp, böbrekler ve eklemler gibi bölgelere yerleşebilen bakteriler nedeniyle o bölgeler zarar görebilir. ASO düzeyi tedavi sonrası hemen düşmez, düşmesi zaman alır. Sağlıklı günler dileriz.

  47. sezin diyor ki:

    merhaba
    benim aso değerim en son 900 çıktı ve dr. bademciklerin lınması gerektiğini söyledi ve alındı ayrıca bana sen ramatoid artirit hastası olduğumda söylendi bunun doğruluk oranı varmı yani ben gerçekten ramatoid artirit hastasımıyım

    • dradmin diyor ki:

      Geçmiş olsun,
      ASO değerinin yüksek çıkması, yazımızda da belirttiğimiz gibi, A grubu streptokok enfeksiyonu geçirdikten sonra görülür. Genellikle enfeksiyon sonrası 3-5. haftada en yüksek seviyeye ulaştıktan sonra düşmeye başlar ama enfeksiyondan sonra uzun süre kan dolaşımında bulunmaya devam eder. Adı geçen mikrobun neden olduğu enfeksiyon sonrası vücutta bazı doku veya organlarda hastalık meydana gelebilir. Bunlardan biri de eklemlerdir. Eklemlerde ağrılı şişlikler oluşabilir. Eklem romatizması olarak da adlandırılan bu durum rahatsızlık yaratır. Ancak bu durum “romatoid artrit” ile karıştırılmamalıdır. Romatoid artrit farklı bir hastalıktır. Belki doktorunuz romatizmal bir durum olabileceğini belirtmek istemiştir. Eklemlerinizle ilgili şikayetiniz olursa bu durum araştırılabilir. Ameliyattan bir süre sonra ASO testini tekrarlamakta fayda vardır. Eğer yüksek kalmaya devam ediyorsa ilaç tedavisi yapılması gerekir. Çünkü enfeksiyon etkeni eklemlerinize olduğu gibi özellikle böbreklere de yerleşip hasara sebep olabilir. Bunun için lütfen doktorunuz ile görüşünüz. İlk olarak bir Dahiliye uzmanına gidebilirsiniz. Gerekirse o sizi yönlendirecektir. Sağlıklı günler dileriz.

  48. Murat diyor ki:

    Aso değerim 200 çıktı , b12 ve antidepresan kullanıyorum . Buna bağlı olarak çıkmış olabilir mi

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      ASO değerinin yüksek çıkmasının sebebi olarak yazımızda belirttiğimiz bakteriyel enfeksiyon sebep gösterilir. B12 vitamini veya antidepresan ilaçların ASO değerini yükselttiğine dair bir bildirim yapılmamıştır. Sağlıklı günler dileriz.

  49. NECATİ diyor ki:

    aso 202 cıktı benım bademcıklerım şiş ve uzerınde beyaz noktacıklar olustu dr bademcıklerını almamız gerekıyor dedı

    • dradmin diyor ki:

      Geçmiş olsun,
      Boğazınıza yerleşen ve şişmesine yol açan bakteriler nedeniyle ASO test sonucunuz yüksek çıkmıştır. Her bademcik şişmesi bademciklerin alınmasını gerektirmez çünkü bademcikler vücuda yararlı organlardandır. Ağız yoluyla vücuda giren mikropların ortadan kaldırılmasında rol oynarlar. Bir yılda bademciklerin enfeksiyon sayısı, enfeksiyonun şiddeti gibi çeşitli etkenler değerlendirilerek buna karar verilebilir. Bunu en iyi değerlendirecek kişiler Kulak Burun Boğaz uzmanlarıdır. Sağlıklı günler dileriz.

  50. esra diyor ki:

    merhaba,
    ben dizlerimdeki agrı sebebiyle gittim kan aldılar ASO 396 cıktı bana romatizman var dedi romotolojiye gtmen gerekiyor dedi. ASOnun romotizmayla alakası varmıdır?

    • dradmin diyor ki:

      Geçmiş olsun,
      Geçirdiğiniz bir enfeksiyona bağlı olarak yükselen ASO, çeşitli hastalıkların habercisi olabilir. Yol açtığı etkilerden biri eklem ağrısı ve şişkinliği olduğundan halk arasında romatizma olarak isimlendirilebilir. Önemli olan zamanında tedavi ile enfeksiyonun kökünü kazımaktır. Böylece eklemler, kalp veya böbrekler gibi hayati organların etkilenmesi önlenebilir. Bir dahiliye uzmanına görünmeniz faydalı olacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

  51. fatma diyor ki:

    Merhaba, ASO 1180 cıktı ve ben penisilin ignesi falan vurunmama ragmen düşmüyor önemli birşey olur mu lütfn yardmcı olurmusunz tedavsi nedir

    • dradmin diyor ki:

      Geçmiş olsun,
      Penisilin tedavide kullanılan en yaygın ilaçtır. Ancak bazen penisiline direnç de gelişmiş olabilir. Kalp ve böbrek hastalıkları gibi durumlarla karşılaşmamak için hastalık etkeninin kökünün kazınması gerekir. Lütfen doktorunuzla görüşünüz. Sağlıklı günler dileriz.

  52. Tuna diyor ki:

    Merhaba,
    tahillimde chol 241 ldl 171 alt 59 ggt 58 ve aso 290 çıktı, endişelenmeli miyim?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Tahlil sonuçlarınız genellikle belirlenen normal sınırların üzerinde gözüküyor. Bu sonuçların çıkması çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Kullanılan ilaçlar, bitki çayları bile bazı tahlillerin yüksek çıkmasına yol açabilir. Endişelenmekten ziyade, çıkan tahlil sonuçlarını doktorunuza gösteriniz. Onun muayene bulguları ile tahlil sonuçlarınız daha iyi yorumlanabilir. Sağlıklı günler dileriz.

  53. MURAT YILMAZ diyor ki:

    Aso testim 465…5 yıldır yüksek penisilin vs oldukça bacak ağrılarım düzeliyor 3 gün sonra aynı…yardım lütfen

    • dradmin diyor ki:

      Geçmiş olsun,
      Sadece ASO testinizin yüksek çıktığı zamanlarda değil de, sürekli bir ilaç tedavisi altında olmanız, çeşitli zamanlarda enfeksiyonun tekrarlamasını ve ASO’nun tekrar yükselmesini engelleyecektir. Doktorunuz muhtemelen size depo penisilin önerecektir. Böylece a grubu streptokok enfeksiyonu geçirmeyeceğiniz için belirtiler de ortadan kalkacaktır. Size önerimiz doktorunuz ile durumu görüşmeniz ve onun önerileri doğrultusunda tedavinizi düzenli olarak uygulamanızdır. Sağlıklı günler dileriz.

  54. Zerrin diyor ki:

    Kan tahlilimde ASO değeri (Y) *466 çıktı. Doktor bununla ilgili bir şey söylemedi. Başka bir doktora göstermeme gerek var mı ?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      ASO testinizin sonucu yüksek çıkmış. Bu yükseklik bir süre önce bir enfeksiyon geçirdiğinizin göstergesidir. Şu an herhangi bir şikayetiniz ve klinik bir bulgu yoksa, doktorunuz bu sebeple bir şey söylememiş olabilir. Testin bir süre sonra tekrarlanması durumunda çıkacak sonucun düşmesi veya yükselmesi klinik açıdan daha fazla fikir vericidir. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Yazınız

Comment Spam Protection by WP-SpamFree