www.hayatisaglik.com | kan tahlili, idrar tahlili, hastalıklar, sağlık bilgileri, beslenme, diyet.



AST (aspartat aminotransferaz) testi nedir ?

AST testi, kandaki aspartat aminotransferaz (AST) enziminin seviyesini ölçer.

Vücutta çeşitli organ ve dokularda üretilen AST enziminin kandaki seviyeleri bazı hastalıklarda tanı koymada veya düşünülen tanıyı ekarte etmede yardımcıdır.

Önceki yıllarda  (serum glutamik okzalasetik transaminaz) olarak bilinen bu test, daha çok organ veya dokulardaki hücre hasarı ile ilgili bilgi verir.

Genellikle karaciğer fonksiyon testleri içinde yer alan bir test olan AST, sadece karaciğere özgü hastalıklarda değil farklı bazı doku ve organların hastalıklarında da değişiklik gösterir.

 

AST nereden salgılanır ?

Normalde kanda düşük düzeylerde bulunan AST, doku ya da organ hasarı olan durumlarda yükselir. Alyuvarlarda, karaciğer, kalp, iskelet kasları, pankreas ve böbreklerde bulunan AST, adı geçen doku ve hücrelerin hasarında kana salınır. AST’nin kandaki miktarı hücrelerdeki hasarın şiddeti ve büyüklüğü ile doğru orantılıdır.
ast(sgot)

 

AST testi için gerekli örnek nedir ?

AST testi genellikle koldaki bir toplardamardan alınan kan örneğinde yapılır.

 

AST testi neden yapılır ?

  • Karaciğer hasarının olup olmadığının araştırılmasında,
  • Hepatit ve siroz gibi karaciğer hastalıklarının belirlenmesinde,
  • Karın ağrısı, bulantı, kusma ve sarılık gibi belirtilerin araştırılmasında,
  • Sarılığın sebebinin belirlenmesinde,
  • Aşırı alkol kullananlarda meydana gelen karaciğer hasarının belirlenmesinde,
  • Karaciğer hastalıklarının tedavisinin izlenmesinde AST testi yardımcıdır.

 

AST testi normal değerleri nelerdir ?

Aşağıda verilen değerler testin yapıldığı laboratuvara, kullanılan metoda ve testin yapıldığı cihaza göre değişiklik gösterebilir.

Kandaki AST düzeyleri:

Erkeklerde: 14-20 U/L’nin arasındadır,

Kadınlarda: 10-36 U/L arasındadır.

 

Yüksek değerler ne ifade eder ?

  • Hepatit: Akut hepatitte AST, genellikle normalin 10 katına kadar yükselir. Bu durumda 1-2 ay kadar kalabilen AST düzeyleri ancak 3-6 ay sonra normal seviyelerine geri döner. Kronik hepatitte ise en fazla 4 katına kadar yükselir. Alkolik hepatitlerde de yükseklik görülür.
  • Siroz,
  • Kalp kasında hasar,
  • Uzun süreli ilaç kullanımı nedeniyle karaciğerde hasar,
  • Yüksek A vitamini düzeyleri,
  • Akciğer veya böbrek hasarında AST düzeyleri yüksek bulunabilir.

 

Testin sonucunu etkileyen faktörler nelerdir ?

  • Yüksek miktarda A vitamini alımı,
  • İskelet kası hasarı,
  • Ekinezya gibi bitkisel ilaçların kullanımı,
  • Kateter takılması gibi tıbbi uygulamaların yapılmış olması.

 

Test sonuçları mutlaka doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir.

 

Test öncesi nelere dikkat edilmelidir ?

Test sonuçlarını etkileyen ilaçları kullanan hastalar bu durumu testi isteyen doktora mutlaka belirtmelidirler.

loading...


Bu yazılar da ilginizi çekebilir:


FaceBook ta paylaş


***Bu konu ile ilgili görüş bildirmek ve soru sormak için; alttaki YORUM FORMU 'nu kullanınız.


Etiketler: , , , ,


AST (aspartat aminotransferaz) testi nedir ? konusunda yapılan yorumlar

  1. nevinbaşaran diyor ki:

    merhabalar ben 2 yıldır ürtiker atopik egzamaya yakalandım cok doktora gıttım enson gıttıgım hoca senın kendı kanın sana saldırıyor dedı. bendekı alt 10 ast 15 cıktı bu normal mı ıge ıse 700

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      ALT ve AST sonuçlarınız normaldir. Sizin durumunuz ile ilgili en iyi değerlendirmeyi sizi muayene eden doktorunuz yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

  2. seher diyor ki:

    merhabalar doktor bey dün yaptırdım karaciğer testinde ast aspartat transaminaz (ast) değerim 98.6 çıktı alanin aminotransferaz(alt) değerim 98.6 cıktı bu değerler yüksekmi acaba?ne yapmam lazım 12-16 kasım arası klomen kullandım.18 kasımda da çatlatma iğnesi kullandım daha sonra dahiliye doktoruna gittim 02.12.2016 da aspartat transaminaz (ast) değerim 56.6 alanin aminotransferaz (alt) degerimde 102.5 çıkmıstı.doktor kullandım klomen ve çatlatma iğnesinden kaynaklı oldunu söledi şuanda hala ölemi anlamadım.ne yapmam lazım acaba?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      ALT ve AST değerleriniz yüksek. Bu sonuçları doktorunuza gösteriniz. O gerekenleri yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

  3. Bedirhan diyor ki:

    Doktor bey benim kan tahlilimde Aspartat transaminaz (AST) 552 H yazıyor normal 10 yazıyo sizin sitenizde ama turp gibiyim niye böyle geldi bu değer

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      AST test sonucununuz yüksektir. Yüksek AST’nin çeşitli sebepleri olabilir. Test sonucunuzu bir dahiliye uzmanına göstermenizi öneririz. O gereken tetkikleri yapacaktır. Kendinizi iyi hissediyor olsanız da doktota gitmeyi ihmal etmeyiniz.

  4. ecem diyor ki:

    peki hocam safra kesesindeki septasyonlu olup içeriği yoğunlaşmış görünümdedir. çiddi bir problemmidir tehlikesi varmı dır yemek yiyemiyorum kusuyorum ve ara ara şiddetli karın ağrılarım oluyor gastroloji dr bir türlü randevu alamadım

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Bu arada bir genel cerrahi uzmanına muayene olmanızı ve sonuçlarını ona göstermenizi öneririz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  5. ecem diyor ki:

    MERHABA benimde sürekli yaptığım testler yüksek çıkıyor alt 122 ast 74 ne anlama geliyor.dr usg filimi istedi çektirdim sonucu safra kesesi septasyonlu olup,içeriği yoğunlaşmış görünümdedir. bu ne anlama geliyor hocam beni gastroloji bölümüne sevk etti.

    • dradmin diyor ki:

      MERHABA,
      Karaciğer fonksiyon testlerinin yükselmesine sebebin araştırılması için yapılan ultrasonda safra kesesi ile ilgili bir problem tespit edilmiş. Bu durumda sizi muayene edecek ve bir sağlık problemi olup olmadığını bir gastroenteroloji uzmanı belirleyecektir. Sağlıklı günler dileriz.

  6. BURHAN diyor ki:

    Merhaba
    Kan tahlil sonuçlarımda AST32 / GGT 93 çıktı ve
    HBsAg NEGATİF 0,30 . – POZ>=1
    Anti-HBs NEGATİF 6,91 mIU/mL . – POZ>=10
    Anti-HBc IgM NEGATİF 0,06 . – POZ>=1
    Anti-HAV IgG POZİTİF 15,28 . – POZ>=1
    Anti-HCV NEGATİF 0,05 Genel polikinliği randevu aldım ama 1 hafta sonrasına randevu verildi problem neden kaynaklanır..Tşk

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Hepatit testleri önceki yıllarda A hepatit geçirdiğinizi gösteriyor. Yüksek çıkan GGT testinin ise çeşitli nedenleri olabilir. Bunlar, alkol kullanımı veya uzun süreli ilaç kullanımı gibi şeyler olabilir. Doktorunuz gerekli araştırmayı yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

  7. IŞIL ÇOLAK diyor ki:

    merhaba 1 yaşına giren oğluma geçen salı genel kan tahlili yaptırdık ast 47 çıktı yüksek çıkmasının sebebi nedir ne yapmamız gerekir ?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      AST değerini yükseltebilen birçok sebep vardır. Yapmanız gereken şey çocuğunuzun doktoruna sonucu göstermek, çocuğunuzu ona muayene ettirmek ve değerlendirmesini almaktır. Sağlıklı günler dileriz.

  8. Tuğçe diyor ki:

    Merhaba, bebeğim 5 aylıkken ürtiker geçirdi 24 saat içerisinde tamamen geçmişti ama acile götürdük kan testi yapıldı. AST ve ALT değerlerini takip etmeliyiz dedi doktorumuz. geçen ay ALT 58 AST 79 çıkmış. bugün yani 6 aylık oldu yaptırdığımız tahlilde ALT 49 AST 89 çıkmış. Açık ve basit şekilde yorumlar mısınız ? Çok teşekkür ederiö.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      ALT ve AST değerleri biraz yüksek olmasına rağmen bunlara bakarak bir yorum yapmak kolay değildir. Bu testler birçok farklı sebebe bağlı olarak yükselebilir. Doktorunuz takip ettiğine göre bu testlerin yükselmesine sebep olabilecek etkenler açısından gerekli tetkikleri yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

  9. salih aslan diyor ki:

    ast sonuç 31 olarak görüldü referans 8-40
    alt sonuç 17 olarak görüldü referans 5-40

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Test sonuçlarınız normaldir. Test sonuçlarınızı doktorunuza göstermenizde fayda vardır. Sağlıklı günler dileriz.

  10. Emre Alakaş diyor ki:

    Merhaba
    Bende kafa derimde ve azda olsa yüzümde çıkan sivilceler yüzünden 3 sene önce monodoks kullanmaya başlamıştım ve doktor bana bi kere kullanacağımı soylemedigi için 3 sene boyunca kullandım 1 ay önce hastaneye gidince ast 54 alt 103 çıkmıştı 1 ay ilaç kullanmadım dün tekrar tahlil yaptığımda alt 86 ya düşmüş ast ise 228 e yükselmişti bunun en iyi tedavi yöntemi nedir ? Hepatit tahlili yaptık sarılık yokmuş.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Karaciğerde bir zedelenme olmuş. Bunun belirli aralıklarla kontrol edilmesinde fayda vardır. Karaciğerde harabiyete neden olan etken ortadan kalkınca, karaciğer fonksiyon testlerinin de düzelmesi beklenir. Doktorunuz gerekenleri yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

  11. SEVİL ŞENOL diyor ki:

    merhabba, ben 3 aydır sivilcelerim için zeratonin kullanıyorum.her ay tahlil yapılıyor.değerlerim normaldi fakat 3.ayın sonundaki tahlilimde AST 51 çıkmış (0/35).doktorum kullanmaya devam edebilirsin dedi ama benm içim rahat değil.siz de aydınlatırmısınız beni bu konuda.bu değerin daha sonra düşme ihtimali var mı ilacı bırakırsam. yoksa hep böyle yüksek mi kalacak? karaciğerm gerçekten zedeleniyor mu bu ilaç yüzünden?
    teşekkürler

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Karaciğerinizde zedelenme olduğunun laboratuvar belirtileri karaciğer fonksiyon testleri adı verilen AST, ALT gibi testlerin yükselmesidir. Daha önceden normal olup da yükselme olmasının sebebi, başka bir etken yoksa, kullandığınız ilaç olabilir. İlacı kullandığınız sürece AST yükselmeye devam edebilir. Buna ALT ve GGT gibi testlerin yükselmesi de eşlik edebilir. Tüm bu işaretler karaciğerin zedelenmeye devam ettiğini gösterir. Etkenin ortadan kalkması karaciğer fonksiyon testlerinin normale döndürür. Ancak önemli olan şey karaciğerdeki zedelenmenin geri dönülmez noktalara ulaşmamasıdır. İlacı ne kadar süre kullanmanız gerektiği, ne zaman bırakmanız veya ara vermeniz gerektiğini doktorunuza sormanızda fayda vardır. Şimdilik aşırı bir yükselme söz konusu olmasa da tahlil sıklığı artırılarak karaciğer zedelenmesinin hızı hakkında fikir sahibi olunabilir. Buna göre ilacın kullanımı hakkında karar verilebilir. Sağlıklı günler dileriz.

  12. Sezen diyor ki:

    Merhaba, 6 yaşında kardeşim var. Yaklaşık 3 ay önce havale geçirdi, bir ay sonra vücut sıcaklığı 35 e düştü, bir ay sonra da yani 3-4 gün öncede ateşi yükseldi halsizlik başladı uyurken nefesini tam alıp veremiyodu ve ağzından köpükler çıkıyodu. Hastaneye götürdük bronşit denildi ilaç verildi eve geldik tekrar fenalaştı tekrar hastaneye gittik kan tahlili yapıldı sonucunda ise; aspartat transaminaz (ast) kan 173 normalde 0-50 çok yüksek çıktı alanin aminotransferaz (alt) kan 57 normal değere göre buda yüksek bilirubin (total) 0.23 crp 59.9 . İlk başta akciğerde enfeksiyon üşütmekten denildi sonra karaciğerde hasar denildi 3 tane iğne yazılmıştı bu üç iğneyi bitirdik tehlikeli bi iğne diye biliyorum ama tekrar aynı iğneden 3 tane daha yapılıcakmış. Ne yapmamız konusunda lütfen yardımcı olurmusunuz?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Yapmanız gereken şey doktorunuzun tavsiyelerine uymaktır. Yapılan tedaviden tatmin olmadıysanız başka bir doktor ya da sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Kardeşinizin durumu hakkında sadece test sonuçları ile değerlendirme yapmamız uygun değildir. Durumu ile ilgili değerlendirmeyi en iyi onu muayene eden doktorlar yapabilir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  13. funda diyor ki:

    Merhaba, uc gundur grip oldugum icin parasetamol iceren ilaclardan gunde uc kereyi gecmeyecek sekilde bir tablet ictim.son gun sadece bir tane panacod aldim ve bir saatten az bir zaman sonra safra kesem alinmis olmasina ragmen safra kesesi atagina benzeyen siddetli bir agriyla acile gittim.test sonuclarimda alanine aminotransferase 145 cikti , limit 31. Gene aspartrate aminotransferase 234 limit 31. Ayrica, C reactive protein 14.42, limiti 5. 30 yil once hepatit gecirmistim B veya C , hatirlayamiyorum. Kan testlerinde bu da gozukmuyor, ilginc olarak.Ultrasounda ve CT tomografiye de girdim, gene de tam olarak nedenini bulamadilar. 46 yasindayim. Cok eskiden kisa sureli bobrek iltihabim olmustu, bobregimde izi kalmis.Sizce, butun olasiklarin yanisira uzuntu de karaciger degerlerini de bu sekilde etkileyebilir mi? Tesekkur ederim.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      ALT ve AST testleri çoğunlukla karaciğer harabiyetini gösteren testlerdir. Stresin bu testleri yükseltmesi pek mümkün görülmemektedir. Sağlıklı günler dileriz.

  14. salih diyor ki:

    merhaba benim alt değerim 108 ast değerim 50 idi. 3 tane serumdan sonra AST 29 ALT 68 e düştü bu ne demek oluyor hastanenin referans değerleri :ALT:<42 AST:<37

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      AST ve ALT karaciğer hasarı bulunduğu zaman yükselen testlerdir. Bu testlerin seviyelerinin yükselmesine yol açan sebebi ortaya çıkarmak gerekir. Bunun için doktorunuza başvurarak muayene olmalı ve onun gerekli gördüğü ek testleri yaptırmalısınız. Sağlıklı günler dileriz.

  15. AYŞE AKEL diyor ki:

    ALANİN AMİNOTRANSFERAZ ALT 25.1 ASPARTATTRANMINAZ AST 18.1 BUNLAR BENİM KAN DEĞERLERİM AMA BEN PEK ANLAYAMADIM KARACİYERİN BİRAZ PROBLEMİ VAR DEDİ . TAM OLARAK NE OLABİLİR AÇIKÇA ,ANLAYABİLEBİLDİĞİM ŞEKİLDE YAZARSANIZ SEVİNİRİM TŞKLER. BEN 51 YAŞINDAYIM 2 ÇOCUK ANNESİYİM

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Testleri yaptırdığınız laboratuvarın referans aralıklarını yazmamışzınız ama bizim referans aralıklarımıza göre bu test sonuçları normaldir. Bu iki test sonucuna bakarak karaciğerde biraz problem var demek zordur. Ancak bunların dışında testler yapılmış veya bir ultrason çekilmişse belki onlarda bir problem görülmüş olabilir. Onları yazarsanız değerlendirebiliriz. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Yazınız

12 + 5 = ? (İşlemin sonucunu kutuya yazınız)