www.hayatisaglik.com | kan tahlili, idrar tahlili, hastalıklar, sağlık bilgileri, beslenme, diyet.



GGT (gama glutamil transpeptidaz) testi nedir ?



GGT testi, kandaki gama glutamil transpeptidaz (GGT) enziminin seviyesini ölçer. GGT, bazı moleküllerin taşınmasında rol oynadığı gibi, karaciğerde ilaçlar ve toksinler gibi bazı kimyasal maddelerin vücuda zararsız hale getirilmesinde de çalışır. Vücutta dalak, pankreas, safra ve böbrek gibi çeşitli organ ve dokularda bulunsa da esas olarak karaciğerde yoğun olarak yer almaktadır. GGT enziminin kandaki seviyeleri bazı hastalıklarda tanı koymada veya düşünülen tanıyı ekarte etmede yardımcıdır. GGT testi karaciğerde hasar varlığını gösterse de hasarın sebebini belirlemek için farklı testler yapmak gerekir.  Karaciğer fonksiyon testleri içinde yer alan bir test olan GGT, sadece karaciğere özgü hastalıklarda değil farklı bazı doku ve organların hastalıklarında da değişiklik gösterir.



GGT nereden salgılanır ?

Normalde kanda düşük düzeylerde bulunan GGT, en çok karaciğer ve safra yolları hasarı olan durumlarda kanda yükselir. Karaciğer dışında, böbrek hasarında da seviyesi yükselen GGT, daha az miktarlarda kalp, iskelet kasları, pankreas hücrelerin hasarında kana salınır.

GGT testi için gerekli örnek nedir ?

Test koldan alınan kan örneğinde yapılır.

GGT testi neden yapılır ?

  • Karaciğer hasarı olduğu düşünülen durumların araştırılmasında GGT testi istenir. Karaciğer hasarına bağlı görülen belirtiler şunlardır: Halsizlik, iştah kaybı, bulantı, kusma, sarılık, karın ağrısı, kaşıntı, idrar renginde koyulaşma, dışkı renginde açılma.
  • Hepatit ve siroz gibi karaciğer hastalıklarda,
  • Aşırı alkol kullananlarda meydana gelen karaciğer hasarının belirlenmesinde,
  • Alkolizm tedavisinde tedaviye yanıtın izlenmesinde,
  • Karaciğer hastalıklarının tedavisinin izlenmesinde GGT testi yardımcıdır.

GGT alkol bırakıldıktan sonra hemen normale döner mi ?

Alkol bırakıldıktan sonra kandaki GGT düzeyi düşmeye başlar. Ancak bu düşüş uzun sürebilir. GGT’nin normal seviyeye inmesi birkaç ayı bulabilir. Alkol kullanımının süresi ve alkol bırakmadan önceki GGT seviyeleri önemlidir.

GGT testi normal değerleri nelerdir ?

Aşağıda verilen değerler testin yapıldığı laboratuvara, kullanılan metoda ve testin yapıldığı cihaza göre değişiklik gösterebilir.

Kandaki GGT düzeyleri: 0-51 U/L’nin arasındadır.

ggt testi

Yüksek değerler ne ifade eder ?

  • Hepatit ve siroz gibi karaciğer hastalıkları,
  • Pankreas iltihabı,
  • Kalp yetmezliği,
  • Şeker hastalığı,
  • Alkolizm,
  • Karaciğerde hasar yapan ilaçların kullanımı  GGT değerlerinin yükselmesine sebep olabilir.

  

Testin sonucunu etkileyen faktörler nelerdir ?

  • Fenitoin, karbamazepin ve barbitüratlar başta olmak üzere birçok ilaç GGT düzeyini yükseltebilir.
  • Sigara içimi de GGT düzeyini yükseltebilir.
  • Testin yapılmasından önceki 24 saat içinde az miktarda bile alkol kullanımı GGT seviyesini yükseltebileceğinden alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.

Test sonuçları mutlaka doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir.

Test öncesi nelere dikkat edilmelidir ?

Test sonuçlarını etkileyen ilaçları kullanan hastalar bu durumu testi isteyen doktora mutlaka belirtmelidirler.



Bu yazılar da ilginizi çekebilir:


FaceBook ta paylaş


***Bu konu ile ilgili görüş bildirmek ve soru sormak için; alttaki YORUM FORMU 'nu kullanınız.


loading...
Etiketler: , , , ,


GGT (gama glutamil transpeptidaz) testi nedir ? konusunda yapılan yorumlar

  1. emre diyor ki:

    merhaba hocam 50 yaş üzeri erkek hastayım, 3 yıl önce akciğer ca opere edildim 4kür kemoterapi aldım o dönemde proton bombası olarak panspat isimli ilacı verdilergünde bir doz, günde 2 doz da eptantoin kullanmaktayım. 3 er aylık dönemler de hemogram ve biyokimya testi yaptırırım 2016 yılının 7 ayından yaptırdığım kan testlerinde ggt değerlerimin sürekli yükseldiğini mülahaza ettik dahiliye doktorum ile usg sonucunda da gerek karaciğer gerek gerek safra kesesinde bir bulguya rastlanmadı bir eczacı dostumuz ile konuştuğumuzda proton bombası ilaçlarının ggt değerlerini etki göstereceğini dile getirdi özünde iyi bir gastrontoloji uzmanına gitmek lazım ama bir de sizin görüşlerinizi almakta yarar olacağına inanıyor şimdiden teşekkür ediyorum. sevgiyle kalın.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Kullanılan ilaçlara bağlı olarak GGT test sonucu yükselebilir. En azından kafanızdaki soru işaretlerini gidermek açısından bir gastroenteroloji uzmanına görünmenizde fayda vardır. bGeçmiş olsun dileklerimizle.

  2. dr haines edmond diyor ki:

    Merhaba, ben Dr Haines Edmond, böbrekini satmak ister misin?
    Mali sorunlar, bize ulaşın
    Bugün size en uygun fiyatı sunacağız.
    Böbreklerimiz 500.000 dolar. Hastanemiz böbrek cerrahisi, satın alma uzmanlaşmıştır.
    Ve nakil, eğer iseniz
    Böbrekinizi satma veya satın alma ile ilgilenen lütfen şu an bize ulaşın [email protected]

  3. Reyhan diyor ki:

    Merhaba ben bir lupus hastasıyım değerlerim ancak deltacortril ve plaquenil ilaçlar ve doktor kontrolü sayesinde az bir düşüş yaşadı fakat ben iki senedir bu hastalığımı öğrendik için bundan öncesi vardı fakat teşhis konulamıyordu şimdi de ara ara yaptırdığım tahlillerimden ggt normalde 36 olması gerekirken 114 çıktı teleşlanmakta haklı mıyım acaba

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Kullanmış olduğunuz ilaçlara bağlı olarak GGT değeriniz yükselmiş olabilir. Test sonucunuzu doktorunuza gösteriniz. Yapılması gereken birşey varsa o size söyleyecektir. Sağlıklı günler dileriz.

  4. EMRAH diyor ki:

    HOCAM benim alt,ast,ggt degerlerim 3 yıldır yuksek cikiyor doktor doktor gezdim mr ultrasyon kanda farkli tahliller yaptilar ama hersey temiz cikti yukselme nedenini bulamadilar sonuc olarak yine yuksek yine yuksek. nasil cözum bulayim ne yapayim nasil edeyim ilerde sıkıntı cikacak diye korkuyorken gittigim her doktordan herseyin temiz laflari beni hic rahatlatmiyor cunku dusme olmuyor ggt degeri 200 altina hic dusmedi.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Bu durumda belirli aralıklarla kontrola giderek herşeyin hala temiz olup olmadığını belirlemelisiniz. Sağlıklı günler dileriz.

  5. Kenan diyor ki:

    Sayın hocam, tahlil sonçlarının bazıları şöyle: üre:30,ref(17-43);kreatinin:0.85,ref(0.67-1.17);ürik asit:4.3ref(3.5-7.2);ast:31,ref(0-50);alt:42,ref(0-50);alkalen fosfataz:91,ref(30-120);ggt:175,ref(0-55). Hemogram: 23 prametre hepsi normal sınırlar içerisinde.Hocam,Ggt nin yüksekliği beni endişelendirdi.Araştırma yaptım alkol ve sigara kullananlarda yüksek olabiliyormuş.Fakat ben hiç alkol kullanmadım.Sigara ise bazen yılda bir kez,iki- üç ay içer bırakırım oda günde beş altı tane.İçerken hiç içime bile çekmem ..ggt nin yükselmesi neden olabilir? Başka hangi tahlil ve tetkikleri yaptır malıyım?Teşekkürler.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      GGT genellikle çeşitli kimyasal maddelerin vücuda girişi nedeniyle de yükselir. Örneğin devamlı bir ilaç kullanıyorsanız GGT seviyesi yükselebilir. Sağlıklı günler dileriz.

  6. ılgın diyor ki:

    meraba hocam lavanta kürü nü kullanırsak ggt alt ve asl değerleri normal değere inermi hocam birde anti hbs 600.9 bu iyi birşeymi şimdiden teşekkürler saygılarımla

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Lavanta kürünün nasıl bir etki yaratacağını bilemiyoruz. Bu konuyu doktorunuza danışmanızda fayda vardır. Anti HbS’nin yüksek olması, hepatit virüsüne karşı vücudunuzda bağışıklık olduğunu gösterir. Bu durum ya geçirilmiş bir hepatit B enfeksiyonu ile veya aşılanma ile olabilir. Sağlıklı günler dileriz.

  7. ZEYNE24 diyor ki:

    laboratuvar referans aralıklarında
    GGT max 64
    LDH max 220
    Total biluribin max 1,2
    Yüksek çıkanlar bunlar görünüyor…

    Bir de Fosfor 6,68 max 4,5
    Çinko 173 max 150

  8. ZEYNEP diyor ki:

    Hocam bu gün 2 ayını doldurmuş olan kızımın sarılığı hala geçmedi.Test sonuçlarımızda AST-34 ALT-20 ALP-270 GGT-94 LDH-257 tOTAL BİLURİBİN 7,88 DİREKT BİLURİBİN 0,37…kARACİĞERLERDE BİRŞEY OLMASINDAN ÇOK ENDİŞELENİYORUM…kIZIMDA BİTKİSEL OLARAK GAZ İÇİN ZİNCO DAMLA VE KİMYONLU REZENE ÇAYI KULLANIYORUM SONUÇLARDA ETKİSİ VAR MIDIR..ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Test sonuçlarınıza göre bebeklerde sıkça görülebilen uzamış sarılık durumu mevcuttur. Buna sebep olan etkenler arasında idrar yolu enfeksiyonu ve tiroid bezinin az çalışması veya nadiren metabolik hastalıklar olabilir. Çocuk doktorunuz muhtemelen bunları araştırmıştır. Doktorunuzun tavsiyeleri doğrultusunda davranmanız uygundur. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  9. eralp diyor ki:

    hocam merhabalar.. ben hergün yüksek oranlı alkol alan biriyim. 3 gündür içmiyorum ggt testi yaptırıcam yaklaşık olarak kaç gün alkol almazsam 15-20 seviyelerine düşer size danışmak istedim..20 gün yeterli midir hocam.. simdiden ilginiz için teşekkürler..

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      GGT değerinin normale dönmesi 1,5 ayı bulabilir. Bu süre GGT değerinin ne kadar yükseldiğine bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Sağlıklı günler dileriz.

  10. servet diyor ki:

    teşekür ederim hocam hemanjiom için parça alınmasına ve emar çekilmesine gerek varmıdır

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Buna karar verecek olan kişi sizin doktorunuzdur. Bizim buradan yorum yapmamız mümkün değildir. Sağlıklı günler dileriz.

  11. servet diyor ki:

    iyi günler hocam günlük alkol kullanan bir kişiydim ggt 560 çıktı birde karaciğer sağ lob posterior segmentte yaklaşık 1 cm boyutunda hemanjiom ile uyumlu hiperekojen lezyom çıktı ve alkolü bıraktım taze ve bol sebze meyve ve balık ile besleniyorum konuyla ilgili fikirlerinizi almak istiyorum teşekürler

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Alkolü bırakmanız GGt değerinin düşmesini sağlamıştır. Bundan sonra dengeli beslenme ve karaciğeri yormayacak besinlerle sağlığınıza kavuşacaksınız. Belirli aralıklarla kontrola gitmenizde de fayda vardır. Sağlıklı günler dileriz.

  12. Hakan diyor ki:

    Merhaba, hepatotoksisite tedavisi gören bir hastanın ALT ve AST değerlerinin hızla düşüp GGT ve ALP değerlerinin hızla yükselmesi neye yorumlanmalıdır? ALT ve AST 700’lerden 100’lere düşmüş ama GGT 800’den 2000’e, ALP 400’den 700’e yükselmiş. Birkaç doktorla görüştük ama bu tabloyu açıklayamadılar.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      GGT’nin düşüşü daha uzun sürebilir. Ancak tahribatın devam edip etmediğinden de emin olunmalıdır. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  13. ŞULE diyor ki:

    MERHABALAR.SENELEDİR ALT VE AST DEĞERLERİM NORMAL OLDUĞU HALDE GGT DEĞERİM HEP 100 ÜN ÜZERİNDE ÇIKMAKTADIR ALKOL KULLANMIYORUM.SAFRA KESESİ DOPPLER YAPILDIĞINDA ÖNCE 2,5 MM POLİP VAR DENDİ DAHA SONRAKİ DOPPLERDE POLİP YOK SAFRA KESEN KUM SAATİ ŞEKLİNDE DEDİLER . MİDEMDE REFLÜ VAR MİDE İLACI KULLANIYORUM .ÇOK FAZLA GAZIM OLUYOR .AKCİĞER RONTGENİNDE BİLE ÇOK GAZ GÖRÜNÜYOR . SONUÇ OLARAK BU GGT DEĞERİ BENİM MORALİMİ BOZUYOR .KALPTEN VEYA KEMİKLERDEN OLABİLİRMİ VEYA SAFRA KESESİMİDİR SEBEP.BENİ NE YAPACAĞIM KONUSUNDA AYDINLATIRSANIZ SEVİNİRİM.ŞİMDİDEN TŞK.LER.SAYGILAR.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      GGT genellikle vücuda giren kimyasal maddelerin karaciğerde yaptığı tahribata bağlı toksik hepatit adı verilen durumlarda yükselir. Bu kimyasal maddeler bir ilaç, alkol veya zararsız olduğu düşünülen bitkisel ürünler bile olabilir. Bu açılardan herhangi bir sorun yoksa sebebin araştırılabileceği bir gastroenteroloji uzmanına başvurulabilir. Sağlıklı günler dileriz.

  14. fatma diyor ki:

    mide karın ağrısı şikayeti ile dr gittim ultarason temiz çıktı endoskopide gastrit çıktı kan değerlerim alt 114,ast 64,crp 3,69,amilaz 87,ggt 42,ldh 290,lipaz 235 çıktı bunun üzerine tomografi çekildik ondada sorun çıkmadı dediler takip edilcek son zamanlarda alkol almıştım,6 aydırda bel ağrısı vertigo için fazla ilaç kullandım şimdi 2 aydır düzenli taşikardi için vasocen yarım kullanıyorum bu değerler nedir ilaçlardanmı başka sorun olabilirmi 10 gün sonra tekrar tahlil yapılcak.gastrit pataolojisi ise henüz çıkmadı

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      ALT ve AST değerlerinizin yüksekliği karaciğerde bir zedelenme olduğunu düşündürmektedir. Tabii ki kullandığınız ilaçların bu zedelenmede etkisi olup olmadığı araştırılmalıdır. Karaciğer iltihaplanmasına neden olabilecek hepatit etkenleri de akla gelmelidir. GGT değerinin yüksek olmaması alkole bağlı yükselmeden uzaklaştırsa da her olasılık değerlendirilmelidir. Doktorunuz muhtemelen bu araştırmaları yapıyordur. Sağlıklı günler dileriz.

  15. ayla diyor ki:

    merhaba 8 aydır sureklı mıde bulantısı şıkayetım oldu bundan dolayı doktora gıttım sonuclar şoyle cıktı alt 35 ast 33 GGT 108 cıktı doktorbey araştırılması gerek dıyerek unıversıteye gonderdı randevu aldım 1 ay sonraya gun verdıler bu sonucların ne anlama geldıgı neyım oldugu yada olmadıgı hakkında hıc bır bılgım yok bu sonuclar hakkında benı bılgılendırırsenız cok mutlu olacagım şimdiden teşekkur ederım

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      ALT ve AST değerleri açısından bir sorun olduğu söylenemez ama GGT yüksekliği karaciğerde kullandığınız bir kimyasal maddeye bağlı olarak gelişen bir zedelenme olabileceğini gösterir. Bu durum sürekli kullandığınız bir ilaca bağlı olabileceği gibi, alkol kullanımı veya maruz kaldığınız kimyasal bir madde yüzünden olabilir. Zararsız olduğu düşünülen bitkisel bazı ürünler bile buna sebep olabilir. Sadece bu sonuçlarla söylenebilecek şeyler bu kadardır. Araştırılması gereken şeyler bunlardır. Umarız açıklamalar faydalı olmuştur. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  16. berna diyor ki:

    merhaba eşimin ciğerlerde intihap nedeniyle tavanic kullandı günde 2 taneden 28 adet yani iki hafta ilaç bittiğinde ast 62 alt 136 idi ilaç yükselmiş olabileceğinden bir hafta sonra tekrar ölçüldü ast 74,2 alt 124,8 ggt 100 olarak çıktı ilacın etkisi devam ediyormudur.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Bu ilaç bazı karaciğer enzimlerinin seviyesinde yükselmeye sebep olmaktadır. Sizin ALT, AST ve GGt test sonuçlarınızın yükselmesi buna bağlı olabilir.Bir süre sonra testler tekrarlanarak belirgin bir düşüşün görülmemesi durumunda karaciğer hastalıkları yönünden araştırma yapılabilir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  17. tolga diyor ki:

    Merhaba
    Hocam , ben epilepsi hastasıyım. kullandığım ilaçlar : epanutin, epix ve benvida. geçenlerde iç hastalıklarına gittim.kan sayımımda GGt:136 çıktı.doktor kullandığım ilaşlardan olabilir dedi.kronik olduğu için bu ilaçları sürekli kullanmak zorundayım.Acaba ilerde bi sorun yaşarmıyım?karaciğerle alakalı.. teşekkür ederim.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Bazı ilaçların karaciğere zarar verme potansiyeline karşılık doz ayarlamaları veya karaciğer yerine böbrekler yoluyla atılan ilaç kullanımı gibi alternatifler denenebilir. Bu sorun ile ilgili bir nöroloji uzmanının görüşünü almalısınız. O gerekli müdahaleyi yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

  18. tolga diyor ki:

    Merhaba
    Hocam , ben epilepsi hastasıyım. kullandığım ilaçlar : epanutin, epix ve benvida. geçenlerde iç hastalıklarına gittim.kan sayımımda GGt:136 çıktı.doktor kullandığım ilaşlardan olabilir dedi.kronik olduğu için bu ilaçları sürekli kullanmak zorundayım.Acaba ilerde bi sorun yaşarmıyım?karaciğerle alakalı.. teşekkür ederim..

  19. shrhyl diyor ki:

    iyi günler… babamın
    GGT test değeri 186.
    AST 59
    ALT 125
    ara sıra alkol alır. fakat test yapıldığı tarihte 20 öncesinde az mktarda alkol alımı olmuştu. testi yorumlarmısınız

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Karaciğerde bir harabiyet olduğu ve ara sıra yerine daha sık alkol aldığı da söylenebilir. Bunun için bir doktora başvurmanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

  20. Adınız diyor ki:

    HOCAM ALT 75 AST 29 GGT 81 ÇIKMİŞTIR YANLIZ HOCAM ĞEÇİRMİŞ OLDUĞUM GİRİPTEN DOLAYI 15 GÜN ÖNCE 10 ADET MULFİSET İYNE NUROFEN GİRİPİN LARGOPEN AGRI KESİCİCİ BOĞAZ PASTİLİ KULLANDIM TAHLİL YAPTIRMADAN 1 GÜN ÖNCE LARGOPEN BOĞAZ PASTİLİ KULLANDIM GGT ARTİŞİ BUNA BAGLI OLABİLİRMİ.GÖKHAN TAVSAN

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Son dönemde fazla miktarda ilaç kullanmanız nedeniyle GGT yüksek çıkmış olabilir. Ancak bunu kesinleştirmek için ilaçların bitiminden bir süre sonra testleri tekrar yaptırmakta fayda vardır. Test sonuçlarını doktorunuza gösterip onun muayene bulguları ile beraber değerlendirilmesini sağlayınız. Biz buradan sadece test sonuçlarına yönelik birşeyler söyleyebiliriz ama doktorunuz sizi muayene edeceği ve olabilecek tanı ile ilgili aklına gelen soruların cevaplarını sizden alabileceği için onun değerlendirmesi ve tıbbi görüşü çok önemlidir. Ayrıca daha önce geçirmiş olabileceğiniz bazı hastalıklar da test sonuçlarının yüksekliğinde etkili olabileceği için bütün bunlar hakkında da doktorunuzu bilgilendiriniz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  21. Adınız diyor ki:

    HOCAM ALT 75 AST 29 GGT 81 ÇIKMİŞTIR YANLIZ HOCAM ĞEÇİRMİŞ OLDUĞUM GİRİPTEN DOLAYI 15 GÜN ÖNCE 10 ADET MULFİSET İYNE NUROFEN GİRİPİN LARGOPEN AGRI KESİCİCİ BOĞAZ PASTİLİ KULLANDIM TAHLİL YAPTIRMADAN 1 GÜN ÖNCE LARGOPEN BOĞAZ PASTİLİ KULLANDIM GGT ARTİŞİ BUNA BAGLI OLABİLİRMİ.

  22. Tarık diyor ki:

    Merhaba
    Eşim hamileliğinde hellp sendromu be DIC sendromu geçirdi sezaryenle doğum yaptı ve 17 gün yoğunluk bakımda kaldı karaciğer enzimlerinde çok yükselme vardı tedavisini oldu ve taburcu olurken (27.11.2015) Alt 36 ast 33 idi. 9.01.2016 2 gün önce yüne tahlil yaptırdık Alt 91 – Ast 71 olarak değer gösterdi. Lütfen konu ile ilgili bizi aydınlatırmısımız. Teşekkürler

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Karaciğer fonksiyon testlerinde önceki ölçüme göre olan yükselme bir karaciğer hasarının göstergesi olabilir. Bu sebeple vakit geçirmeden doktorunuzla görüşmenizde fayda vardır. Geçmiş olsun dileklerimizle.

Yorum Yazınız

Comment Spam Protection by WP-SpamFree