www.hayatisaglik.com | kan tahlili, idrar tahlili, hastalıklar, sağlık bilgileri, beslenme, diyet.



HCG testi nedir ?

HCG testi, kan veya idrardaki HCG (Human Chorionic Gonadotropin) hormonunun seviyesini ölçer. Bu test genellikle bir kadının hamile olup olmadığının belirlenmesinin yanı sıra doğumsal anormalliklerin taranmasında kullanılır. Rahim kanseri gibi bazı kanser türlerinde de üretilen bu hormon, erkelerde testis kanserleri bulunup bulunmadığının belirlenmesinde kullanılır.

HCG nereden salgılanır ?

Sperm tarafından döllenen yumurta rahim duvarına yerleştikten sonra plasenta gelişmeye ve HCG salgılamaya başlar. Salgılanan HCG kanda ve idrarda bulunur. Kanda idrara göre daha erken tespit edilir. HCG, yumurta rahim duvarına yerleştikten 6 gün sonra bulunabilir.

HCG testi için gerekli örnek nedir ?

Test genellikle koldan alınan kan örneğinde veya idrarda yapılır. Kanda yapılan HCG testi HCG’nin gerçek düzeyini belirlerken, idrarda yapılan testler HCG’nin varlığını veya yokluğunu gösterir. İdrar testi için en uygun örnek sabah yapılan ilk idrardır.

HCG testi neden yapılır ?

  • Hamilelik olup olmadığının belirlenmesinde,
  • Hamileliğe zarar verebilecek tıbbi bir müdahale öncesinde,
  • Dış gebelik varlığının belirlenmesinde,
  • Diğer bazı testlerle beraber doğumsal anormallik riskinin araştırılmasında,
  • Yumurtalık veya testis kanseri gibi kanserlerin tespiti veya tedavisinin izlenmesinde HCG testi yapılır.

HCG testi normal değerleri nelerdir ?hcg-dollenmis-yumurta

Aşağıda verilen değerler testin yapıldığı laboratuvara, kullanılan metoda ve testin yapıldığı cihaza göre değişiklik gösterebilir.

Kandaki HCG düzeyleri:

Erkeklerde: 5 U/L’nin altında,

Hamile olmayan kadınlarda: 5 U/L’nin altında,

1 haftalık gebelikte: 5-50 U/L arasında,

2 haftalık gebelikte: 50-500 U/L arasında,

3 haftalık gebelikte: 100-10.000 U/L arasında,

4 haftalık gebelikte: 1080-30.000 U/L arasında,

6-8 haftalık gebelikte: 3500-115.000 U/L arasında,

12 haftalık gebelikte: 12.000-270.000 U/L arasında.

İdrardaki HCG düzeyleri:

Erkeklerde: Negatif,

Hamile olmayan kadınlarda: Negatif,

Hamilelikte: Pozitif

Yüksek değerler ne ifade eder ?

  • Hamilelik,
  • Beklenenden yüksek değerler ikiz veya üçüz gibi çoklu gebelik,
  • Down sendromu gibi doğumsal anormallikler,
  • Testis veya yumurtalık kanseri,
  • Mide, pankreas, kalın bağırsak, akciğer veya karaciğer kanserlerinde de HCG yükselebilir.

 

Düşük değerler ne ifade eder ?

  • Dış gebelik,
  • Anne karnındaki bebeğin ölümü,
  • Hesaplanandan daha kısa süreli gebelik,
  • Düşük.

 

 Testin sonucunu etkileyen faktörler nelerdir ?

  • Heparin kullanımı,
  • Hipnotik, antipsikotik ve bulantı önleyici ilaç kullanımı,
  • Bazı idrar söktürücülerin kullanımı,
  • Kısırlık tedavisinde HCG kullanımı,
  • Kısa süre önce düşük yapılması.

 

Test sonuçlarınız mutlaka doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir.

Test öncesi nelere dikkat edilmelidir ?

Test sonuçlarını etkileyen ilaçları kullanan hastalar bu durumu testi isteyen doktora mutlaka belirtmelidirler.

Test idrarda yapılacaksa test öncesi çok fazla su içilmemelidir, çünkü bu durum idrarı sulandıracağından yanlış negatif sonuçlara yol açabilir.

Hesaplanan tarihten erken yapılan testler veya son adet tarihinin yanlış hesaplanması düşük veya negatif testlere sebep olabilir. Bu sebeple test birkaç gün sonra tekrar edilmelidir.

loading...


Bu yazılar da ilginizi çekebilir:


FaceBook ta paylaş


***Bu konu ile ilgili görüş bildirmek ve soru sormak için; alttaki YORUM FORMU 'nu kullanınız.


Etiketler: , , , ,


HCG testi nedir ? konusunda yapılan yorumlar

  1. demet diyor ki:

    mrblar beta hcg 19848 çıktı sadece kese görünüyor fakat kesenın içinde bişey yok sizce dış gebelik olabilirmi

  2. esra diyor ki:

    merhaba 1 aralıkta aşılama yaptırdım 13 aralıkta hcg testi yaptırdım sonuç 20.2 olarak görünmekte.Ancak test altına ”heterofil antikorlardan dolayı yalancı Pozitiflik olabilir ” şeklinde bir not yazmakta ,sizce sonuçlar tam olarak ne ifade ediyor yardımcı olur musunuz ??

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Sonucun altında yazan not, 20.2 çıkan test sonucunun hamileliğe değil de vücutta bulunabilecek antikorlara bağlı olabileceğini açıklamaktadır. Bundan sonra yapılacak olan HCG testlerinde yükselme olup olmayacağına bağlı olarak gidişatı doktorunuz değerlendirecektir. Sağlıklı günler dileriz.

  3. Selin diyor ki:

    Baktığı başka bir test daha vardı onu kesmiş o yüzden endişelendiriyor bu durum birde beta hcg 2000 oldugunu mı kese olusur

  4. Selin diyor ki:

    01.11.2016 beta hcg 17.78 cıktı 02.12.2016. Beta hcg 43.73 çıktı dış gebelik olma ihtimali var mı

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Sadece bu iki sonuca bakarak dış gebelik olup olmadığı söylenemez. Söylenebilecek tek şey hcg’nin 1 günde 2,5 kat arttığıdır. Sonucunuzu doktorunuza gösteriniz. Değerlendirmeyi o yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

  5. serhat diyor ki:

    hızlı cevap için çok teşekkür ederim benim tek öğrenmek istediğim b-hcg <1.20 değeri normal midir, yoksa yüksek midir…

  6. serhat diyor ki:

    b-hcg L 1.20 referans aralığı 2
    afb 4,49 13,4
    CEA 0,64 0.0-5.0
    Bu sonuçlara göre testis kanseri olabilir miyim, inmemiş testis öyküm var, doktorum ameliyat olmam gerektiğini söyledi, şimdiden teşekkürler…

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Bu konuda bir yorum yapmamız mümkün değildir. Doktorunuzun yaptığı değerlendirme önemlidir. Sizi tatmin etmediyse başka bir doktora muayene olup onun da görüşünü almanızı öneririz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  7. aysun diyor ki:

    Merhaba bugün test yaptırdım ve 2 haftalık hamile olduğum söylendi. Değerim182 çıktı ve 3 gün sonra tekrar bir test isteyeceğini söledi.sizce bu değere göre çoğul gebelik durumu ihtimali var mı

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Bu sonuca göre çoğul gebelikten söz etmek için çok erken. Çoğul gebelik olup olmadığı ilerleyen hafta veya aylarda ortaya çıkacaktır. Sağlıklı hamilelikler dileriz.

  8. Sümeyra diyor ki:

    Merhaba ben en son 9 eylülde adet oldum 10ekimde akıntıyla birlikte pembemsi ve kahverengi leke geldi ertesi gün hiçbişey gelmedi 8güngeciktim kasıklarımda seyirmeler oluyor bugun kan testi yaptırdım hsg 1.3 cıktı hamilemiyim deger yükselir mi yardımcı olursanız sevınırım

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      HCG test sonucunuza göre hamile olduğunuz söylenemez. Eğer hamilelik şüphesi varsa birkaç gün sonra tekrar test yaptırmanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

  9. mert diyor ki:

    Hayırlı günler benım beta hcg tahlil sonucu 0,1 mlU/mL 0-5
    ACABA TESIS kanserıyımım kucuk bır kıtle var ele gelen doctorum ornek alıp patolojıye gonderelım dedı ama tahlıl sonucu gören baska bı doktor sadece onu ordan alınması korkulacak bı durum olmadıgı söyledı hıc bır anlam veremıyorum yardımcı olursanız sevenırım

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Test sonucunuz normal sınırlar içindedir. Bu test sonucu ile testis kanseri olduğunuz söylenemez. Her kitlenin ne olduğunun belirlenebilmesi için örnek alıp patolojik inceleme yapılması gerekir. Bunun için kitlenin bir parçası veya tamamı alınabilir. Buna karar verecek olan üroloji uzmanlarıdır. Sağlıklı günler dileriz.

  10. Gzm diyor ki:

    Merhabalar ertesi gün hapı kullandım gecen ay ve söküldüm adetim 10 gün önce oldum bu ay ise 6 gün gecikti kan testi yaptırdım 4 gün gecikmesinden sonra 1.00 ml referans ise 5.5 hamilemiyim veya bir artış olur mu kafam cok karısık

  11. ERDAL KIRMIZI diyor ki:

    MERHABALAR HOCAM;
    Sol testisim 3 gün önce testis kanseri teşhisiyle alındı.BETA – HCG değerim ameliyat öncesi 16920 (onaltıbindokuzyüzyirmi) çıktı .Evrelendirmede örneğine rastlamadım, (yakın alanda kemik dahil sıçrama yok (ilaçlı karın tomografisi)) uzak alan için akciğer tomografisi henüz çekilmedi.Sizden ricam Beta- hcg hangi durumda ultra yüksek çıkar ve ne anlama gelir , belirtiler ışığında tahmininiz nedir? şimdiden teşekkür eder hayırlı günler dilerim…

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Test sonucunun 16,920 (onaltı virgül dokuzyüzyirmi) olmadığından emin misiniz? Bazen virgülden sonra 3 hane kullanılması sebebiyle bu tip yanlış anlamalar olabilmektedir.
      Testis kanserlerinde 5000 ünitenin üzerindeki değerlere nadir rastlanır. 5000’in üzerindeki değerler genellikle mikst testis kanseri olarak değerlendirilir. Yapılacak olan patolojik inceleme sonucu çıktığında testis kanserinin tipi de ortaya çıkacaktır. Ancak farklı sebeplere bağlı olarak da çok yüksek değerler elde edilebilmektedir. Doktorunuz beta HCG yüksekliğinin klinik bulgular ile uyumlu olup olmadığını değerlendirecektir.
      Bundan sonraki dönemde tedavinin nasıl gittiğinin belirlenmesi amacıyla beta HCG testleri istenmeye devam edecektir. Testleri hep aynı laboratuvarda yaptırmaya özen gösteriniz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  12. elif diyor ki:

    merhabalar 30.06.2016 yanı ıkı gün önce hamılelık testı yaptı test 691,39 cıktı ıkı gun sonra yanı bugün tekrar yaptırdıgımda deger 2641,68 bu deger normal mı

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      HCG düzeyinin artışı hamilelik lehine yorumlanabilir. İlk günlerde HCG düzeyi hızlı bir artış gösterir. Hamilelik süresi ile uyumlu olarak belirli sınırlar içinde bulunur. Sizin değeriniz (2641,68 U/L) bizim referans aralıklarımıza göre 3-4 haftalık gebelik ile uyumlu gözükmektedir. Test sonucunuzu mutlaka doktorunuza göstererek görüşünü alınız. Sağlıklı günler dileriz.

  13. yasemin diyor ki:

    değerim 224,5 çıktı fakat referans değeri <5 yazıyor acaba hamilemiyim hastaneye ulaşamıyorum acele cevap veririmisiniz?Çok teşekkü ederim.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Bu değer yazımızda da belirttiğimiz gibi 2 haftalık gebelik değerlerine denk gelmektedir. Sağlıklı günler dileriz.

  14. nur diyor ki:

    sonucum 2231.00 çıktı hamilemiğim

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Büyük ihtimalle hamilesiniz. Bunun doğrulanması için test sonucunuzu doktora gösteriniz ve muayene olunuz. Sağlıklı günler dileriz.

  15. SEVGİ diyor ki:

    HCG TESTİ YAPDIRDIM SONUCU 0.109 CIKDI HAMİLEMİYİM

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Değerlendirme yapabilmek için HCG testini yaptırdığınız laboratuvarın referans aralığını ve testin birimini bilmemiz gerekir. Bizim sitemizde de yazdığımız referans aralığına göre değerlendirildiğinde sizin test sonucunuz 0.109 U/L ise, şu an için bu sonuca göre hamile değilsiniz. Ancak HCG testini ne zaman yaptırdığınız, adet gecikmesi yaşayıp yaşamadığınız gibi soruların da cevaplanması gerekir. Örneğin cinsel ilişkiden sonra hemen ertesi gün hamilelik testi yapılması anlamsızdır, o sonuca göre bir değerlendirme yapılamaz. Lütfen hamile olup olmadığınızı kesin olarak öğrenmeniz için doktorunuza başvurunuz. O size gerekli soruları sorup cevaplarını aldıktan ve gerekirse muayene ettikten sonra hamile olup olmadığınızı söyleyecektir. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Yazınız

20 + 2 = ? (İşlemin sonucunu kutuya yazınız)