www.hayatisaglik.com | kan tahlili, idrar tahlili, hastalıklar, sağlık bilgileri, beslenme, diyet.



Hemoglobin A1c (HbA1c) nedir?



Şekerlenmiş hemoglobin adı da verilen HbA1c, şeker hastalarının tedavisinin takibinde kullanılan bir testtir.

Hemoglobin, alyuvarlarımızda bulunan bir protein olup akciğerlerden yüklediği oksijeni doku ve hücrelerimize taşırken, hücrelerimizde üretilen karbondioksitin akciğerlere taşınarak vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar.

Başlıca işlevi “hücrelere oksijen taşımak” olan hemoglobin kandaki şeker (glukoz) düzeyinden etkilenmektedir. Kan şekeri yükseldikçe hemoglobine bağlanmaya başlar.

Kan şekeri ne kadar yüksekse, şekilde görüldüğü gibi, hemoglobine bağlanan şeker de o kadar yüksek olur ve HbA1c düzeyi artar.



HbA1c’nin normal sınırları nedir ?

düşük yüksek hba1c

HbA1c’nin normal düzeyi %4 ile %6 arasında bulunur ve hemoglobinin şeker ile bağlanma oranını gösterir.

HbA1c geçmiş 3 aylık dönemin kan şeker düzeyini gösterir.

Doktorlar, açlık kan şekeri ile kişinin o günkü kan şeker düzeyini tespit ederlerken, HbA1c testi ile geçmiş 3 aylık kan şekeri düzeyi hakkında fikir sahibi olur. Çünkü alyuvarların yaşam ömrü takriben 3 aydır. HbA1c de alyuvarların içinde bulunduğundan elde edilen HbA1c seviyesi bu üç aylık dönemdeki kan şekeri yükselme veya düşüşlerini ortaya koyar.

 

HbA1c testinin şeker hastalığı tedavisi ile ilişkisi nedir ?

Bir şeker hastasının tedavisinin başarısı HbA1c testi ile ortaya çıkar.

Kişi eğer ilaçlarını düzenli kullandıysa ve diyetine dikkat ettiyse kan şeker düzeyi kontrol altında tutulur. HbA1c yükselmez ve %7’nin altında bulunur. Zaten bir şeker hastasında hedeflenen değer de budur.

Ancak, kişi ilaçlarını aksatır ve diyetine uymazsa HbA1c seviyesi yükselerek kendisini ele verir. Bir şeker hastasında yüksek seyreden HbA1c, şeker hastalığına bağlı damar ve sinir hasarlarının hızlı gelişeceği anlamına gelir.

 

HbA1c testi için nasıl hazırlanmak gerekir ?hba1c

HbA1c testi yaptırmak için aç olmak gerekmez. Bu sebeple günün herhangi bir saatinde alınan kan ile HbA1c testi yapılabilir.

 

Şeker hastaları HbA1c testini hangi sıklıkta yaptırmalıdır ?

Şeker hastası olanlar 3-6 ayda bir HbA1c testi yaptırmalıdır.

 

Normal kişilerin HbA1c testi yaptırmasına gerek var mıdır ?

HbA1c testi şeker hastalığı olup olmadığını belirlemek amacıyla da kullanılmaya başlamıştır. Bu yüzden senede 1 kez HbA1c testi yaptırılabilir. 

 

HbA1c test sonucunu etkileyen faktörler nelerdir?

hba1cAlyuvarların yaşam süresini etkileyen bazı hastalıklar HbA1c düzeyinin düşük çıkmasına sebep olabilir. Bu hastalıklara örnek olarak hemolitik anemiler verilebilir.

Farklı hemoglobin türlerinin bulunduğu hastalıklar da HbA1c seviyesini etkilemektedir. Örneğin hemoglobin S bulunan bir hastada HbA1c düzeyi düşük çıkar.

Kansızlığı veya aşırı kanaması olan kişilerde de HbA1c seviyesi düşüktür.

Demir eksikliği olan kişilerin HbA1c seviyesi yüksek çıkabilir. Demir eksikliği tedavi edildikten sonra HbA1c düşecektir.

Eritropoietin tedavisi alanlarda veya kan nakli yapılanlardaki HbA1c seviyesi de gerçeği yansıtmayabilir. 



Bu yazılar da ilginizi çekebilir:


FaceBook ta paylaş


***Bu konu ile ilgili görüş bildirmek ve soru sormak için; alttaki YORUM FORMU 'nu kullanınız.


loading...
Etiketler: , , , ,


Hemoglobin A1c (HbA1c) nedir? konusunda yapılan yorumlar

  1. Seçkin diyor ki:

    Merhaba Glukoz=88. Hba1c %5.5. .hba1c(mmol/mol).36.62. Bu sonuçlar normalmidir teşekkürler şimdiden

  2. Oktay çakır diyor ki:

    H1a1c 14.3 trigilasit 2650 kolesterol 600 buna göre açlık kan şekerim 320 tokluğu ölçtürmedim cevabınızı bekliyorum

    • Oktay çakır diyor ki:

      Ben birde kollesterolden bir şey anlamıyorum bir yazıyor 2650 bir yazıyor 600 bunda hangisi gerçek

      • dradmin diyor ki:

        Merhaba Oktay bey,
        Bu sonuçlara göre şeker hastası olmalısınız. Ayrıca kan yağları ile ilgili de probleminiz vardır. Sizin bir dahiliye uzmanına görünmenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

  3. Kezban alemdar diyor ki:

    HbA1c nin referans ust sinirida 5.7

  4. Kezban alemdar diyor ki:

    Merhabalar.trigliserid 237…chol kolesterol 226…glukoz aclik 93…hdl 48…ldl 131 …insülin aclik 17.05 …hba1c 5.4 sorum şu hocam.bu degerler ne ifade ediyor.ilacsiz kontrol altina alinabilirmi?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba Kezban hanım,
      Kan yağlarınızın yüksek olduğu anlaşılıyor. Bunun için çeşitli diyet seçenekleri denenebilir. Fiziksel aktiviteye de önem vermek gerekir. HbA1c düzeyiniz de normal çıkmış. Şu an için kan şekeri normal gözüküyor ve yapılması gereken bir şey yok. Sağlıklı günler dileriz.

      • Kezban alemdar diyor ki:

        Cok sagolun sn dr.admin.alt degerimde 60 dr bana raporlu matofin ve alvastin yazdi.ankyetem tetiklendi bu yuzden.panik atagimda var.

        • dradmin diyor ki:

          Merhaba Kezban hanım,
          Kan yağlarını düşürmek için ilaçlardan önce diyet ve egzersizin denenmesinin daha uygun olacağını düşünüyoruz. Endişe edilecek bir durum yoktur. ALT değerinizi belirli aralıklarla kontrol ettirmenizde fayda vardır. Vücut ağırlığınızı bilemiyoruz ancak fazla kilolu olanlarda AST ve aLT test sonuçları karaciğer yağlanmasına bağlı olarak yükselebilmektedir. Sağlıklı günler dileriz.

  5. Müge diyor ki:

    Merhaba, dün yaptırdığım tahlilde, açlık şekerim 127, hbac 6.1 d vitamini 9,7 çıktı. Şeker hastasımıyım, yoksa adaymıyım. Görüşlerinizi bekliyorum. Teşekkür ederim.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba Müge hanım,
      10-12 saatlik açlık sonrası yapılan tahlilde açlık kan şekeri 126 ve üzeri çıkarsa şeker hastalığı teşhisi konur. Sizin sonuçlarınıza göre siz şeker hastası sayılırsınız. Ancak bu teşhisi doktorunuz koymalıdır. Sağlıklı günler dileriz.

  6. Müge diyor ki:

    merhaba dün yaptırdığım tahlilde açlık kan şekeri 127, hba1c 6.1, d vitamini9,7 çıktı. şeker hastası olmuşmuyum, yoksa şeker hastası adayımıyım. Yorumlarsanız çok memnun olurum. Şimdiden teşekkür ederim. Sağlık günler dilerim.

  7. Kemal diyor ki:

    Merhabalar Açlık kan şekeri 118, Hba1c 4,7 çıktı. Görüşünüzü öğrenmek istiyorum. Kolay gelsin.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba Kemal bey,
      Açlık kan şekeriniz yüksek çıkmış ancak HbA1c sonucunuz kan şekeriniz ile uyumlu değil. Bunun çeşitli sebepleri olabilir. Kansızlık, vücuttaki bir enfeksiyon, yeterli süre aç kalmamış olmak bu uyumsuzluğun sebebi olabilir. Bunlar doktorunuz tarafından değerlendirilecektir. Biz bu iki sonuca göre ancak bu kadar yorum yapabiliriz. Sağlıklı günler dileriz.

  8. halil diyor ki:

    hocam hba1c 6,6 çıktı ne önerirsiniz?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Herhangi bir hastalığınız bulunup bulunmadığını, şeker hastası olup olmadığınızı bilmiyoruz. Bu sonuç normale göre yüksek bir sonuçtur. Bir dahiliye uzmanına görünmenizi tavsiye ederiz. Sağlıklı günler dileriz.

  9. Serdar Akçal diyor ki:

    Merhaba hocam, Glukoz (AKŞ): 95, Total Kolestrol: 215, Trigliserid: 134, HDL Kolestrol: 50, LDL Kolestrol: 138, İnsülin: 15,46, Glikolize HbA1c: 5,1 henüz tokluk kan testi yaptırmadım hocam sizce durumum nedir? Gizli Şeker var mıdır?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Tokluk kan şekeri testi veya şeker yükleme testinden sonra şeker hastalığı olup olmadığı netlik kazanır. Ancak sizin tahlil sonuçlarınıza göre şeker hastalığı çıkmayacağını düşünüyoruz. Sağlıklı günler dileriz.

  10. Kelebek diyor ki:

    Merhabalar benim oğlum ateşlendi boğaz enfeksiyonu vardı. GLUKOZ 73, crp 6.5 hba1c 6.7 çıktı. Ben biraz endişelendim. Doktorumuz yediklerine dikkat etsin dedi. Bir ay sonra tekrarını istedi. Oğlumda şimdi gizli şekermi var ne önerirsiniz

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Enfeksiyon geçtikten bir süre sonra tahlillerin tekrarlanması ve bu arada doktorunuzun tavsiyesine uymasını öneririz. Ayrıca oğlunuzda demir eksikliği olup olmadığının da belirlenmesi gerekir. Demir eksikliğine bağlı kansızlık olması durumunda HbA1c değeri yanlış olarak yüksek çıkmış olabilir. Demir eksikliği varsa ve tedavi edilirse HBA1c düzeyi de normale inecektir. Sağlıklı günler dileriz.

  11. fusun diyor ki:

    Merhaba
    Hb A1c 7.2
    HDL 41
    LDL 158
    TRIGLISERID 389
    AC KARNINA YAPILAN KAN TAHLILI SONUCLARIM.
    NEONERIRSINIZ.TESEKKUR EDERIM

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Bir dahiliye uzmanına muayene olmanızı ve tahlil sonuçlarınızı göstermenizi öneririz. O gereken tavsiyelerde bulunacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

  12. halis diyor ki:

    Hocam HbA1c 6.0 cikti aclik sekeri normal 6.0 cikmasi tehlikemi

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Sonucunuz sınırda çıkmıştır. Açlık kan şekeriniz normal çıkmış olsa da, gizli şeker yönünden araştırılmanızda fayda vardır. Sağlıklı günler dileriz.

  13. FATMA YILMAZ diyor ki:

    merhaba
    oğlum 17 yaşında yapılan tahlillerde açlık kan şekeri 93 açlık insilün 7.48
    insilün rezistansı 1.72 bu sonuçlara göre oğlumda insilün direnci var mıdır

  14. tayyar diyor ki:

    benim hbac1 son 3 er aylık devrelerde 6.7 7.2 7.4 devamlı yükselme gösteriyor buna karşın aclık kan şekeri 144 141 134 düşüş gösteriyor bu normalmıdır kan şekeri düşerken hbacı neden yükseliyor

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Açlık kan şekeri düzeyiniz kan alındığı zamanki kan şeker düzeyini gösterir. Ancak kan şekeri gün boyunca değişiklik göstermektedir. HbA1c değerinizin yükselmekte olması kan şekerinizin kontrol altında olmadığını göstermektedir. Bir şeker hastasının verilen tedaviyi ve diyeti düzgün uyguladığı taktirde kan şekerinin ve HbA1c değerinin düşmesi beklenir. Yazmış olduğunuz AKŞ ve HbA1c düzeylerinize göre sizin tedavinizde istenen hedefe ulaşılamamış olduğu anlaşılıyor. Tedavinizde aksayan yönlerin gözden geçirilmesi ve giderilmesi durumunda hedeflenen kan şekeri ve HbA1c değerlerine ulaşılacaktır. Umarız açıklamamız anlaşılır olmuştur. Başka sorularınız olursa yazmaktan çekinmeyiniz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  15. Cennet diyor ki:

    Merhaba hocam, benim cok su ıcme ayaklarda yanma ve görme bozukluklaı gıbı sıkayetlerım var ayrıca aılemde de dıabet öyküsü mevcut. Dün HbA1c baktırdım 6.1 geldı. Normalde tokluk sekerım 65-90 arasında geliyor arada baktırıyorum. Sızce tum bunlar tanı icin yeterlimidir? Teşekkür edıyorum ıyı günler.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Vücudunuzun şeker toleransını ölçmek için şeker yükleme testi de yapılabilir. Biz dahiliye uzmanına başvurmanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

  16. Aykut diyor ki:

    merhaba kardeşim 19 yaşında ve 379 şeker değeriyle hastaneye yatırıldı ve tip 1 şeker tanısı konuldu günde 4 kez insülin kullanıyor ama biz araştırma hastanesinede gönderdikhemoglobini %16 tı çıktı ne yapmamız lazım insüline devam ediyoruz cevabınızı bekliyorum

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Kardeşinize ne zaman teşhis konduğunu ve ne zamandan beri tedavi uygulandığını yazmamışsınız. Eğer bunlar yakın zamanda olduysa HbA1c’nin normale dönmesi biraz zaman alabilir çünkü HbA1c testi son 3 ayın kan şeker düzeyi hakkında fikir verir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

      • Aykut diyor ki:

        10 gün önce kondu hocam teşhis ve ayrıca bazı testler yaptılar onun sonuçlarını da bekliyoruz peki hocam tip 1 şeker çıkarsa bu onun hayatını nasıl etkiler çok teşekkür ederim görüşleriniz için

        • dradmin diyor ki:

          Merhaba,
          Dün de yazdığımız gibi, teşhis yeni konmuş ve tedaviye yeni başlanmış. Bu durumda HbA1c zamanla normale dönecektir. Eğer tedavi başarılı olursa ve kan şekeri normal seviyelere inerse, 3 ay sonra kardeşinizin HbA1c değeri epey düşecektir. Tip 1 şeker hastalığı, doktorunuzun tavsiyelerine uyduğu sürece kardeşiniz için sorun yaratmayacaktır. Çünkü alınan tedavi önlemleri sayesinde genellikle çoğu kimsenin dikkat etmediği önlemlere dikkat edeceği için sağlıklı bir hayatı olacaktır. Ancak kardeşinizin şuna dikkat etmesi şarttır: Doktorunun tavsiyelerine harfiyen uymalı ve bir süre sonra bunları terk etmemelidir. Tip 1 şeker hastalığı hayatı boyunca devam edecek bir hastalıktır ama kurallara uyulduğu sürece sorun yaratmayacaktır. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  17. Meltem diyor ki:

    Merhaba HbA1c değeri 28 normal değerler ise – şeklinde görülüyor glikoz açlık 102 total kolestrerol 194 (HDL 59 LDL 117) trigliserid ise 90 yorumunuzu çok rica ederiz. (insülin açlık 18,66 )

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      HbA1c değerinizin biriminin % ile değil de mmol/mol şeklinde verilmiş olabileceğini düşünüyoruz. Tahlil raporunuzun üzerinde HbA1c için yazılan birime bakınız. Genellikle % şeklinde verilen HbA1c birimi son yıllarda mmol/mol birimi ile de rapor edilmektedir. Eğer bu durum söz konusu ise, değeriniz normaldir.
      Ancak yazmış olduğunuz açlık kan şekeri ve insülin düzeylerine göre yaptığımız hesaplamada vücudunuzda insülin direnci olduğu anlaşılıyor. Eğer tahlilleriniz gerçekten 12 saatlik açlık süresinden sonra yapıldıysa, elde edilen sonuçlara göre sizde gizli şeker olabilir.
      Eğer fazla kilolu iseniz, kilo vermek insülin direncini düşürecektir. Bunun için iyi bir diyet programı ve fiziksel aktivite gerekir. Aksi halde zamanla şeker hastalığı gelişecek ve şeker hastalığının etkisiyle kalp damar, böbrek ve sinir sistemi hastalıklarına yakalanmanız kaçınılmaz olacaktır.
      Test sonuçlarınız ile birlikte doktorunuza müracaat etmenizi öneririz. O gereken tavsiyelerde bulunacaktır.

  18. SERPİL diyor ki:

    Merhaba,Bugün itibariyle Glukoz 103 glikozile hemoglabin (hba1c) 5.6 Ferritin 6.6. Trigileserid 217 kolestorel 221 ldl kolesterol 133.6 ferritin 6.6 olarak sonuçlarım çıktı.Doğum yapalı 1 yıl oldu ve hamilelik süresince insulin iğne kullandım.bu konuda fikrinize ihtiyacim var yardımcı olurmusunuz lütfen

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Kan şekeri sonucunuz biraz yüksek çıkmış ama HbA1c düzeyiniz normal aralıkta bulunmaktadır. Kan yağlarınız yüksek, bunun yanında demir deponuz azalmıştır. Demir deposunun boşalmasına bağlı olarak kansızlık görülecek, halsizlik, çabuk yorulma ve göz kararması gibi belirtiler görülecektir. Tüm bu bulguların değerlendirilmesi için bir dahiliye uzmanına başvurmanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

  19. dradmin diyor ki:

    Merhaba,
    Kan şekeri sonucunuz biraz yüksek çıkmış ama HbA1c düzeyiniz normal aralıkta bulunmaktadır. Kan yağlarınız yüksek, bunun yanında demir deponuz azalmıştır. Demir deposunun boşalmasına bağlı olarak kansızlık görülecek, halsizlik, çabuk yorulma ve göz kararması gibi belirtiler görülecektir. Tüm bu bulguların değerlendirilmesi için bir dahiliye uzmanına başvurmanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

  20. hande diyor ki:

    merhabalar hemoglobin A1C değerimi nerde ve nasıl ölçtürebilirim?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      HbA1c testini özel veya kamu hastanelerinde veya Tıbbi Tahlil Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

  21. Fatma diyor ki:

    Merhaba yaptırdığım HBA1C testinin yanında HB ve HBA1 tahlilleri de yer alıyordu.Bunlar ne anlama geliyor?HBA1 0.274 ref:(0-10),HB 10.834 ref:(-1000-1000),HBA1C 4.5 ref:(4.0-6.2)

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Hemoglobinin çeşitli fraksiyonları vardır. Bu testte bu fraksiyonlardan HbA1c’nin ölçümü yapılmaktadır. Sizin HbA1c sonucunuzun normal olduğunu daha önce de yazmıştık. Sağlıklı günler dileriz.

  22. TUNAY diyor ki:

    merhabalar;
    Glukoz 77 mg/dl Hemoglobin a1c aç karna 5,6 % çıktı şeker hastalığı var mıdır. 6 ay 3 günlük hamileyim. Şeker yüklemesi yapmam gerekiyor mu? Şimdiden teşekkür ederim. Sağlık günler dilerim.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Bu sonuçlara göre şeker hastalığınız yoktur. Doktorunuz konu ile ilgili sizi aydınlatacaktır. Şeker yüklemesi yaptırıp yaptırmamaya siz vereceksiniz. Sağlıklı hamilelikler dileriz.

  23. Ezgi diyor ki:

    Hocam tekrar merhaba açlık glukozum 92 hba1c 4.5 çıktı.Farklı bir yerde tekrar tahlil yaptırdım açlık glukoz 98,hba1c yine 4.5 çıktı.Tokluk şekerime bakılmadı. Fakat ben açlık glukozum un dikkat ettiğim halde 90 üzeri çıkmasından dolayı çok endişeleniyorum.Gizli şeker olabilir mi?Görüşünüz nedir?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Kan şeker sonuçlarınıza göre şu an için gizli şekeriniz olduğu söylenemez. HbA1c değeriniz de gayet normal. Bu sebeple endişelenmenize gerek yoktur diye düşünüyoruz. Stres yapmak, endişelenmek de kan şekerini yükselten faktörlerdendir. Fiziksel aktivite yapmaya, yediklerinize dikkat etmeye, aşırı kalori almamaya çalışırsanız, kan şekerinizin yükselmesini de engelleyebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

  24. Ezgi diyor ki:

    Hocam merhaba hemoglobin 14.9 ref:(12-16),demir 125 ref:(37-145),demir bağlama 152 ref:(110-370),vitamin B12 149 ref:(187-883) Hba1c 4.5 ref:(4-6) olarak çıktı.Bu durumda sadece B12 vitamini eksikliğinden dolayı hba1c değerim olduğundan düşük çıkar mı?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Hemoglobin değeriniz normal görünmektedir. Kansızlık olmadığı için B12 düşüklüğünün HbA1c düzeyine etkisi olmadığını düşünüyoruz. Kan şekerinizden hiç bahsetmemişsiniz. Bu HbA1c değerine göre kan şekerinizin de gayet normal olması beklenir. Sağlıklı günler dileriz.

  25. Elif diyor ki:

    Hocam merhaba B12 vitamini eksikliği Hba1c seviyesini etkiler mi?

  26. Orhan Degirmenci diyor ki:

    Merhaba,
    1 ay önce yaptırdığım tahlilde
    açlık kan şekeri 312 mg
    Hemoglobin 5.1
    çıkmıştı.
    dün yaptırdığım tahlilde ise
    açlık kan şekeri 175 mg, tokluk kan şekeri 222 mg
    Hemoglobin ise 10.9
    çıktı.
    Rakkamlar çok farklı çıkınca kafam karıştı. Ne önerirsiniz?
    Teşekkürler

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Bu sonuçlara göre şeker hastası olmalısınız. Önerimiz bir dahiliye uzmanına başvurmanızdır. Doktorunuz gerekenleri yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Yazınız

Comment Spam Protection by WP-SpamFree