www.hayatisaglik.com | kan tahlili, idrar tahlili, hastalıklar, sağlık bilgileri, beslenme, diyet.



Kan tahlili nedir ?



kan tahliliHerhangi bir rahatsızlıktan dolayı muayene olduktan sonra, tanıya yardımcı olması için doktorunuz, kan tahlili yapılmasını isteyebilir. Hastadan alınan kanın içindeki maddelerin bir tıbbi tahlil laboratuvarında, miktar veya oranlarının ölçülmesi işlemi “kan tahlili”, “kan analizi” veya “kan tetkiki” olarak adlandırılır.

Kan tahlilleri niçin yapılır?



Kan tahlili yaptırmanın amacı, doktorun hasta hakkında düşündüğü tanıyı doğrulamaktır. Doktor, kan tahlillerini tek başına değil, yapmış olduğu fiziki muayene bulguları, görüntüleme teknikleri, idrar tahlilleri gibi farklı parametreler
ile beraber değerlendirir. Kan tahlili sonuçları, yaşa göre farklı değerlendirildiği gibi, cinsiyete, kanın alınış saatine ve hatta mevsimlere göre de farklılık gösterebilir. Kan tahlili muayene edilen kişinin o anki durumu hakkında bilgi verebileceği gibi, sağlıklı bir kişinin ilerideki yaşantısında karşılaşabileceği sağlık sorunları hakkında da fikir verebilir. Böylece problem ile ilgili önceden önlemler alınabilir. Hasta görülmeden, muayene edilmeden sadece kan tahlili sonuçlarına göre tanı, teşhis ve tedavi için kesin karar verilemez.

kan tahlili

Doktor kan tahlillerini neye göre ister?

Doktorunuz sizi muayene ettikten sonra, muayene bulguları ile ilişkili, tanıya yardımcı olabilecek testlerin yapılmasını ister. Bu testlere örnek verecek olursak:

  • Karaciğer rahatsızlıklarında; karaciğer fonksiyon testleri, ve hepatit tahlilleri,
  • Böbrek rahatsızlıklarında; üre, kreatinin,
  • Kansere yönelik bulgularda; tümör belirteçlerinden CEA, CA-19.9, CA-15.3, CA-125, AFP, PSA,
  • Kansızlık veya bir enfeksiyon varlığında; kan sayımı (hemogram),
  • Pıhtılaşma sorunlarında; pıhtılaşma testleri (ptz=protrombin zamanı, aptz, fibrinojen),
  • Tiroid fonksiyonlarının değerlendirilmesinde T3, T4, TSH,
  • Prostat büyümesinde PSA,
  • Demir eksikliği anemisinde ferritin,
  • Sarılıkta bilirubinler, hepatit testleri, istenebilir.

 

Kan tahlili istendiğinde neden farklı birçok tüpe kan alınır?

farklı kan tüpleriGenel anlamda halk arasında kan tahlili olarak bilinen testler çok çeşitlidir. Kan tahlilinin içinde doktorunuzun şüphelendiği tanılara uygun birden fazla test olabilir. Örneğin genel biyokimya tahlilinin içinde, kan şekeri, üre, kolesterol, trigliserit, karaciğer fonksiyon testleri gibi her biri farklı hastalıklar hakkında bilgi veren, ve farklı yöntemlerle yapılan çeşitli testler bulunmaktadır. Örneğin kan sayımı (hemogram) tahlili ile, akyuvarlar, alyuvarlar, trombositler, hemoglobin, hematokrit gibi alt parametreler de bulunmaktadır. Bu yüzden farklı grup testler için farklı tüplere kan alınarak değişik yöntem ve cihazlarla ölçüm yapılır.

Bu konu ile alakalı (Kan tahlili çeşitleri nelerdir?) konumuzu da inceleyebilirsiniz..



Bu yazılar da ilginizi çekebilir:


FaceBook ta paylaş


***Bu konu ile ilgili görüş bildirmek ve soru sormak için; alttaki YORUM FORMU 'nu kullanınız.


loading...
Etiketler: , , , , ,


Kan tahlili nedir ? konusunda yapılan yorumlar

  1. GULSER diyor ki:

    Bu gün Acibademde kan aldılar.Sonuc:kreatinin,serum 1.46
    Eritrosin.3.4 Hemoglobin . 9.7 Neden olur?Yaşım 70 kadinim ne yapmamı tavsiye edersiniz.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Böbrek fonksiyonlarınızın değerlendirilmesi ve kansızlık sebebinin araştırılması için tahlil sonuçlarınızla beraber bir dahiliye uzmanına görünmenizi tavsiye ederiz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  2. Ufuk diyor ki:

    Merhaba benim sorunum gunun bir cok saati sarhoşluk hissi olarak isimlendire bileceğim bir sekilde geciyor bunu genellikle psikolojik olduğunu düşünüyordum fakar bu his tamamen hayatımı etkiler oldu bu konuda hangi bölüme gidip görnmem gerekiyor yardımcı olursanız cok sevinirimşimdiden teşekkürler…

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Şikayetiniz ile ilgili Dahiliye bölümünden başlayabilirsiniz. Dahiliye uzmanı gerekli görürse sizi Psikiyatri bölümüne de yönlendirebilir. Sağlıklı günler dileriz.

  3. Esra diyor ki:

    Merhaba ben diş tedavisi yaptırdım ve doktorun malzemeleri dezenfekte etmeden direk kullanması içimi gıcıklandırdı ve tedirginim bulaşıcı bir hastalık bulaşabilmesi konusunda bu yüzden test yaptırmak istiyorum sizce hangi testi yaptırmaları?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Diş hekimlerinin kullandığı malzemeler dezenfekte edilmiş halde önlerine gelir ve diş hekimleri bu dezenfekte edilmiş malzemeleri kullanırlar. Yoksa malzemeyi kullanım öncesi bir dezenfektana batırarak kullanmazlar. Ancak diş hekiminizin başka bir hastaya kullandığı malzemeyi size de kullandığını fark ettiyseniz o zaman durum değişir. Bu durumda kan yoluyla bulaşabilen hastalıkların tahlilini yaptırmanız gerekir. Özellikle AİDS ve hepatit tahlilleri yaptırılabilir. Fakat bu testleri yaptırmanız için bir süre beklemeniz gerekir. Eğer size bir bulaşma olduysa bugünden yarına tahlil de yaptırsanız tespit edilemezler. Bir enfeksiyon hastalıkları uzmanına müracaat etmenizi öneririz. Durumu anlatınız. O gerekenleri yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

  4. seckin diyor ki:

    merhaba, kan tahlilinden sonra barkod almak gerekir mi?

  5. Tevfik diyor ki:

    Dr. Bey merhaba.
    30.10.2016 tarihinde Rubella İGG Negatif çıkmıştı
    10.03.2017 tarihinde Rubella İGG Pozitif çıktı (4 hafta 2 günlük hamileydi eşim)
    bu dört hafta içinde kızamıkçık geçirmiş yada geçiriyor olma ihtimali varmıdır eşimin.
    Rubella İGG pozitif olması için en az ne kadar önce geçirmiş olması gerekir
    Bu arada Rubella IGM ikisindede negatifti
    Şimdiden teşekkür ederim

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Genellikle 1 aylık bir sürede IgG pozitifliği meydana gelir. Rubella IgM’nin negatif olması nedeniyle tahlil yapılan iki tarihte de eşinizin kızamıkçık geçirmediği söylenebilir. IgG’nin 1 ayda pozitifleşeceği düşünüldüğünde kızamıkçık geçirildiyse bunun hamilelikten önce olma olasılığı daha yüksektir. Ancak sonucunuzu doktorunuza göstermeyi ihmal etmeyiniz. Onun bu konudaki görüşü çok daha önemlidir. Sağlıklı hamilelik dileriz.

  6. yesim diyor ki:

    merhaba hocam
    21.11.2016 da yaptırdıgım tahlillerde
    E2 54
    TSH 2,537
    FSH 8,19
    LH 9,19
    PROLAKTİN 49,59 ÇIKTI
    22.11.2016 da başka bir hastanede yaptırdığım tahlillerde
    E2 67
    TSH 2,149
    FSH 8,62
    LH 7,63
    PROLAKTİN 13,75 ÇIKTI

    REFERANS DEĞERLERİ
    İLK TAHLİL

    E2:(ESTRADİOL) FOLİKÜLER DÖNEM:21-51 REGL ORTASI:38-648 LUTEAL DDÖNEM:21-312

    TSH:2,537 mIU/mL 0,35-4.94

    FSH:8,19 mIU/mL FOLİKÜLER DÖNEM:3.03-8.08 REGL ORTASI DORUK NOKTASI:2.55-16.69 LUTEAL DÖNEM 1.38-5.47 MENAPOZ DÖNEMİ:26.72-133.41

    LH:9.19 mIU/mL FOLİKÜLER DÖNEM:1.80-11.78 REGL DÖNEM:7.59-89.08 LUTEAL DÖNEM:0.56-14.0 POSTMENAPOZ:7.7-60

    PROLAKTİN:49.59 ng/ml :5.18-26.53

    2.TAHLİL

    TSH:2.149 0,35-4,94 U/ml
    ESTRADİOL:67 pg/ml
    ERKEK 1,0-44,0 FOLLİCULAR 21,0-251 LUTEAL 21,0-312,0 OVULATİON 38,0- 649,0 POSTMENAPOZ <10-28(HRT OLMAYAN) POSTMENAPOZ <10-144(HRT OLAN)

    FSH:8.62 mIU/mL
    ERKEK 0,95-11,95 FOLLİCULAR 3,03-8.08 LUTEAL 1,38-5,47 OVULATİON 2,55-16,69 POSTMENAPOZ 26,72-133.41

    LH:7.63 mIU/mL
    ERKEK 0,57-12,07 FOLLİCULAR 1,8-11,78 LUTEAL 0,56-14,00 OVULATİON 7,59-89,08 POSTMENAPOZ 5,16-61,99(HRT OLMAYAN)

    PROLAKTİN:13,75 5,18-26,53 ng/mL

    ilk yaptırdığım tahlilde adetimin 3. günü idi ikinci yaptırdığım tahlilde ise 4. günü idi bir gün ara ile yaptırdığım tahlillerde özellikle prolaktin değerlerim arasında inanılmaz fark var bu olabilecek bir sonuç mudur ilk doktorum süt hormonlarında yükseklik var dengelememiz gerekiyor deyip bana dostinex isimli bir ilaç verdi ancak ikinci doktorum sonuçlarında bir sorun yok dedi ve ilaç vermedi şimdi ben ne yapmalıyım hangisine güvenmeliyim

  7. yesim diyor ki:

    merhaba hocam
    21.11.2016 da yaptırdıgım tahlillerde
    E2 54
    TSH 2,537
    FSH 8,19
    LH 9,19
    PROLAKTİN 49,59 ÇIKTI

    22.11.2016 da başka bir hastanede yaptırdığım tahlillerde
    E2 67
    TSH 2,149
    FSH 8,62
    LH 7,63
    PROLAKTİN 13,75 ÇIKTI

    ilk yaptırdığım tahlilde adetimin 3. günü idi ikinci yaptırdığım tahlilde ise 4. günü idi bir gün ara ile yaptırdığım tahlillerde özellikle prolaktin değerlerim arasında inanılmaz fark var bu olabilecek bir sonuç mudur ilk doktorum süt hormonlarında yükseklik var dengelememiz gerekiyor deyip bana dostinex isimli bir ilaç verdi ancak ikinci doktorum sonuçlarında bir sorun yok dedi ve ilaç vermedi şimdi ben ne yapmalıyım hangisine güvenmeliyim

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      İki farklı laboratuvarın referans aralıklarının aynı veya farklı olup olmadıklarına bakmak gerekir. Hiçbir testin referans aralığını yazmadığınız için testler hakkında değerlendirme yapamıyoruz. Prolaktin hormonunun tahlili için kan örneğinin günün her saati alınmaması gerekir. Kan sabah saatlerinde alınmalı, kan alınırken kadının kısa bir süre dinlenmiş olması ve stres içinde olmaması gerekir. Bu şartlarda kan alınmadığı sürece, çıkan prolaktin sonucu hormonun kandaki gerçek değerini yansıtmaz. Bu sebeple prolaktin ile ilgili bir tedavi öncesi çıkan sonucun doğrulanması gerekir. Sağlıklı günler dileriz.

  8. Onur Sakallı diyor ki:

    Merhaba hocam,benim bir sorum olacaktı.Ben biraz fazla takıntılı biriyim,bu ay içerisinde kuduz aşısı oldum lakin hala bazı endişelerim var bunun içinde bir antikor titresi yaptırıp artık bu konuyu kapatıp rahatlamak istiyorum,hocam ben Antikor titresini nerede yapabilirim?Lütfen bana yardımcı olun şimdiden çok teşekkür ediyorum,iyi geceler.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Antikor titresi için bir özel laboratuvara başvurmanız gerekir. Bu test rutin olarak hastanelerde yapılmamaktadır. Sağlıklı günler dileriz.

  9. ugur diyor ki:

    merhaba,bende aşırı yorgunluk olduğu için dahile doktoru gittim kan testi yaptırdım ve değerlerin düşük dedi ve tiroid olabilir dedi ve ilaç verdi levotiron 25 mg 15 gün aç karına iç sonra yine kan tahlili ve şeker ölçümü olacak dedi ama kesin sonuç olmadığı tiroid için ilaç içmem bana mantıklı gelmedi sizce doğrumu

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Tiroid fonksiyonları ile ilgili tahlil yapılıp yapılmadığını bilmediğimiz için birşey söylememiz mümkün değildir. Yapılan tahliller arasında tiroid testleri olup olmadığını ve yapıldıysa sonuçlarını ve referans aralıklarını yazarsanız bir değerlendirme yapabiliriz. Sağlıklı günler dileriz.

  10. mehmet diyor ki:

    merhabalar hocam bir kan tahlili verdiğmde bütün hastalıklarım ortaya çıkarmı hıv aids karaciğer akciğer veya diğer hastalıklar cevap verirseniz sevinirim

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Bir kan tahlili verdiğinizde bütün hastalıklarınız ortaya çıkmaz. Kan tahlillerinden hangilerinin yapıldığına bağlı olarak test sonuçlarının işaret ettiği hastalıklar değişir. Örneğin karaciğer fonksiyon testleri adı verilen testler karaciğerde bir problem olup olmadığını gösterir. Kan tahlilinde bu testler yapıldıysa karaciğerde bir hastalık olup olmadığı anlaşılır. Eğer bu testler yapılmadıysa karaciğerde bir hastalık olup olmadığı tahliller yoluyla anlaşılamaz. Her hastalığın kendine özgü testi de yoktur. Bazı testler ise farklı hastalıkları işaret edebilir. Sağlıklı günler dileriz.

  11. cemile diyor ki:

    merhabalar ben değerlerim ile ilgili kan verdim.Kanda sadece demir eksikliği çıktı.Başka bişey olsa kanda çıkar mıydı eğer başka bi hastalığım olsa kanda gözükür müydü yoksa onun için başka kan tahlili mi alınması gerekir.?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Kan tahlillerinden hangilerinin yapıldığına bağlı olarak test sonuçlarının işaret ettiği hastalıklar değişir. Örneğin karaciğer fonksiyon testleri adı verilen testler karaciğerde bir problem olup olmadığını gösterir. Kan tahlilinde bu testler yapıldıysa karaciğerde bir hastalık olup olmadığı anlaşılır. Eğer bu testler yapılmadıysa karaciğerde bir hastalık olup olmadığı tahliller yoluyla anlaşılamaz. Sağlıklı günler dileriz.

  12. Mehmet diyor ki:

    2,5 yasinda oglumun kan tahlil sonucuna gore
    CRP 9.94
    Bu ne anlama geliyor tesekkurler

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Testin referans aralığını yazmamışsınız. Bizim bu test için referans aralığımız 0-5 arası olduğundan CRP değeri yüksektir. Ancak sizin test yaptırdığınız laboratuvarın referans aralığına göre değerlendirme yapmak gerekir. Bu sebeple testi yaptırdığınız laboratuvarın referans aralığını öğrenmeniz gerekir. En iyisi test sonucunuzu çocuğunuzun doktoruna gösteriniz. CRP ile ilgili bilgilere web sitemizde bulunan CRP ile ilgili yazıdan ulaşabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Yazınız

Spam Protection by WP-SpamFree