www.hayatisaglik.com | kan tahlili, idrar tahlili, hastalıklar, sağlık bilgileri, beslenme, diyet.



LDH (Laktat dehidrojenaz) testi nedir ?



Laktat dehidrojenaz testi, kandaki Laktat dehidrojenaz (LDH veya LD şeklinde kısaltılır) enziminin seviyesini ölçer.

LDH, vücuttaki hücrelerde enerji üretimi sürecinde gerekli olan bir enzimdir. En yoğun olarak, en çok enerjiye ihtiyaç duyan hücrelerde olmak üzere tüm vücut hücrelerinde bulunur.

Hücre ve dokularda bir hasar olması durumunda kanda seviyesi artmaya başlar. Tüm hücrelerde bulunduğu için, LDH özgül bir test değildir.

LDH, izoenzim adı verilen 5 değişik formda bulunabilir. LDH izoenzimleri farklı dokularda farklı miktarlarda bulunur. Kanda yükselen LDH izoenzimlerinin tayini ile hangi dokuda hasar meydana geldiği anlaşılabilir. LDH izoenzimlerinin tayini günümüzde yaygın değildir.

Eski yıllarda kalp krizinin teşhisinde de kullanılan LDH enzimi yerini artık troponinlere bırakmıştır.



Laktat dehidrojenaz izoenzimleri nelerdir ve nerelerde bulunur ?

LDH izoenzimleri elektroforez adı verilen bir test ile birbirinden ayrılabilir. Resimde LDH izoenzimleri görülmektedir.

LDHLDH 1: Kalp, alyuvarlar

LDH 2: Kalp, alyuvarlar, böbrekler

LDH 3: Akciğerler ve diğer dokular

LDH4: Akyuvarlar, lenf düğümleri, kaslar

LDH5: Karaciğer, iskelet kasları

LDH testi için gerekli örnek nedir ?

Test koldan alınan kan örneğinde veya beyin omurilik sıvısı veya periton (karın içi) sıvısı gibi vücut sıvılarında yapılır.

LDH testi neden yapılır ?

  • Akut veya kronik hücre ve doku hasarı olup olmadığının belirlenmesinde,
  • Bazı kansızlık durumlarının takibinde,
  • Bazı kanserlerin derecelendirilmesi veya takibinde,
  • Bakteriyel veya viral menenjitlerin ayırımında LDH testi yaptırılması istenebilir.

 

LDH testi normal değerleri nelerdir ?

Aşağıda verilen değerler testin yapıldığı laboratuvara, kullanılan metoda ve testin yapıldığı cihaza göre değişiklik gösterebilir.

Yetişkinlerde kanda: 122-222 U/L arasındadır.

Yüksek değerler ne ifade eder ?

  • Kansızlık (hemolitik anemi, megaloblastik anemi),
  • Menenjit, ansefalit gibi enfeksiyonlar,
  • Sepsis,
  • Bağırsak veya akciğer enfarktüsleri,
  • Akut karaciğer hastalıkları,
  • Akut böbrek hastalıkları,
  • Akut kas hasarı,
  • Pankreas iltihabı,
  • Kemik kırıkları,
  • Testis kanseri,
  • Lenfoma,
  • Akciğer damarlarında tıkanma.

 

Testin sonucunu etkileyen faktörler nelerdir ?

  • Hemoliz
  • Trombosit sayısı yüksekliği,
  • Aşırı egzersiz durumlarında LDH düzeyi yüksek çıkar.


Test sonuçları mutlaka doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir.



Bu yazılar da ilginizi çekebilir:


FaceBook ta paylaş


***Bu konu ile ilgili görüş bildirmek ve soru sormak için; alttaki YORUM FORMU 'nu kullanınız.


loading...
Etiketler: , , , ,


LDH (Laktat dehidrojenaz) testi nedir ? konusunda yapılan yorumlar

  1. Alev diyor ki:

    Merhabalar ldh yuksekligi hakkinda bilgi alcaktim ilk tahlil 197 son tahlil 201 herhangi bir sorun olabilir mi tesekkurler.

  2. Alev diyor ki:

    Merhabalar kolay gelsin ben ldh degerinin referans araligi hakkinda bilgi alacaktim sirasiyla tahlillerimde ldh 197 ve sonrasinda ldh 201 cikti saglikli insanlarda bu degerin sifira kadar dusebilecegini okumustum bu yukseklil neye isadettir acaba kolay gelsin.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba Alev hanım,
      Trombosit sayısı yüksekliği LDH yüksekliğine de sebep olabilir. Ayrıca alınan kan örneğinde hemoliz olması da yalancı pozitif LDH seviyesine yol açabilir. Ancak LDH seviyenizdeki yükselme anlamlı bir yükselme değildir. Sağlıklı günler dileriz.

  3. Bilgenur diyor ki:

    Meraba ben asiri bas donmesi ve mide bulantisi bas agrisi sikayetiyle noroloji bolumune gittim ve doktorum kan testi yapti kan testinde LDH 241 CK 173 PCT 0,327 NEU# 7,1 EOS 0,4 BAS 1,2 degerinde neye isaret ediyo bi risk var mi ?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Tahlil sonuçlarınıza bakarak belirgin bir şey söylemek pek mümkün görünmüyor. Test sonuçlarınızı doktorunuz daha iyi yorumlayacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    • drkaleli55 diyor ki:

      ldh nin klinik olarak yek başına bir anlamı yoktur. bazı kronik hastalıklarda takipte faydası vardır.

  4. nesrin diyor ki:

    Kemiklerde ve beyinde memeden geçmiş metastazlar mevcut. LDH 666 seviyesi neye işaret ediyor? Riskli bir durum mu?

  5. ATİLLA diyor ki:

    Merhaba
    LDH 125-220 253 Kolesterol 0-200 S:212 Anti Hbs 0-10 S:38,38 MCV 80,7-95,5 S:100 PDW 15,5-17,1 S:15,3 Diğer enzimlerde hiç bir sıkıntı yok Bu sonuçlara göre her hangi bir doktora gözükmem gerekiyor mu

    Kolay gelsin

    • dradmin diyor ki:

      Tekrar merhaba,
      Hangi şikayetle doktora başvurduğunuzu ve doktorunuzun muayene bulgularını bilmiyoruz. Bu sebeple test sonuçlarınızı doktorunuza göstermenizi tavsiye ederiz. Bu sonuçlara göre doktorunuz şikayetlerinizin sebebini ortaya çıkarmak için başka bazı testler yaptırmak isteyebilir. Sağlıklı günler dileriz.

  6. ADNAN diyor ki:

    Merhaba
    LDH 125-220 BENİM SONUÇ 253 Kolesterol 0-200 S:212 Anti Hbs 0-10 S:38,38 MCV 80,7-95,5 S:100 PDW 15,5-17,1 S:15,3 Bu sonuçları değerlendirirmisiniz teşekkür ederim Yaşım 39

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Test sonuçlarınızın değerlendirilmesi sizi muayene eden ve bu testleri isteyen doktorunuz tarafından yapılmalıdır. Sağlıklı günler dileriz.

  7. murat güner diyor ki:

    Merhaba Kolay gelsin genel bir kan testi yaptırdım
    LDH 259 çıktı (Referans Değer 0-248)
    ne önerirsiniz Birde bunlar var
    Vitamin B12 110 (Referans Değer 126.6-505)
    LDL Kolesterol 148.6 (Referans Değer 0-130)
    Kolesterol 209 (Referans Değer 0-200)
    25-Hidroksi Vit.D 23.82(Referans Değer 30-100) LDH yüksekliğinin bunlarla ilgisi olabilir mi

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      LDH yüksekliğinin diğer testler ile bir ilişkisi olmadığını söyleyebiliriz. LDH düzeyindeki yükseklik fazla değildir. Test yapılan serum örneğinde hafif bir hemoliz olması durumunda bile yalancı yüksek değerler elde edilebilir. Test sonuçlarınızı doktorunuza gösteriniz. Gerekenleri o yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

  8. murat güner diyor ki:

    Merhaba Kolay gelsin genel bir kan testi yaptırdım LDH 259 çıktı ne önerirsiniz Birde bunlar var Vitamin B12 110 LDL Kolesterol 148.6 Kolesterol 209 25-Hidroksi Vit.D 23.82 LDH yüksekliğinin bunlarla ilgisi olabilir mi

  9. asım diyor ki:

    laktat degeri nasıl düser

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Sormuş olduğunuz laktat ile laktat dehidrojenaz farklı testlerdir. Hangisini kast ettiğinizi belirtirseniz yardımcı olmaya çalışırız. Sağlıklı günler dileriz.

  10. ÖZGÜR diyor ki:

    2,5 yaşında bir oğlum var. demir eksikliği nedeni ile hastaneye başvurduk. yapılan test sonuçları şunlar:
    Demir bağlama kapasitesi:350 …….. Referans değer: 125-345
    Ferritin:25.09 ……. Referans değer: 30-400
    LDH: 637 …….Referans değer: 240-485
    Ürik Asid:2,9 …… Referans değer: 3,7-7,7

    Doktor malign bir durum olabilir dedi. hematoloji ile görüşmemizi tavsiye etti. sizce LENFOMA için yeterli bir neden midir? yoksa başka hangi değerler bunu destekler.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Yazmış olduğunuz test sonuçlarından sadece LDH’nin yüksekliğine bakarak böyle söylenmiş olabilir. Bunun yanında kan sayımı yapılıp yapılmadığı, çıkan sonuçların ne olduğunu da bilmek gerekir. Test sonuçlarınıza göre demir deposunun azaldığı ve buna bağlı olarak bir kansızlık olabileceği söylenebilir. LDH yüksekliği hemoliz adı verilen durum nedeniyle de olmuş olabilir. Ancak doktorunuzun neden lenfomadan şüphelendiğini de öğrenmek gerekir. Sağlıklı günler dileriz.

  11. melih güler diyor ki:

    laktik dehidrogenaz (LDH) seviyem 429 U/L H (135-225) ve glukoz seviyem 114.2 mg/dL H(70-99) diğer enzimlerim normal sizce bir sorun var mı?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      LDH seviyesinin yüksekliği araştırılabilir. Kan şekeri yüksekliği için şeker yükleme testi ile vücutta şekere karşı bir tolerans bozukluğu olup olmadığı anlaşılabilir. Test sonuçlarınızı doktorunuza gösteriniz. O gerekenleri yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

  12. Meltem diyor ki:

    Annem multply miyelom hastası ve su an oldukça kötü durumda. Son testte ldh değeri 724 çıktı. Durumunun kötüye gittiğini göstergesi olabilir mi?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Mulyiple myelom hastalığında LDH yükselse de hastalığın evrelendirmesi beta-2-mikroglobulin (B2MG) ve albümin seviyelerine göre yapılmaktadır. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  13. Zeynep diyor ki:

    Laboratuvar referans aralıklarında GGT max 64
    LDH max 220
    Total biluribin max 1,2
    Yüksek çıkanlar bunlar görünüyor…

    Bir de Fosfor 6,68 max 4,5
    Çinko 173 max 150

  14. Ali Karadağ diyor ki:

    Sayın Hocam
    Ürik asit H 7,4
    Klor L 100
    Fosfor H 3,45
    LDH H 264
    Trigliserid H 207
    Kolesterol H 266
    LDL Kolstrol 183,71
    MONO hemogram H 8,5

    Ne yapmamı önerirsiniz? Teşekkür ederim.

  15. Mahmut diyor ki:

    Merhabalr. Kalp ağrısı sebebiyle bir gece yarısı acile başvurdum. LDH değeri 119 çıktı normal frekens aralığı 125/220 yazıyordu. LDH düşüklüğü ile ilgili pek bir bilgi bulamadım sebebi nedir acaba

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Laktat dehidrojenaz enziminin düşüklüğünün klinik bir anlamı bulunmamaktadır. Bu sebeple genellikle yüksekliğinin ne gibi sebeplere bağlı olabileceği yazılır.
      Bu enzim esas olarak vücutta şekerin metabolize edilmesi esnasında kullanılır. Pirüvat adı verilen ürünün laktata dönüşümünde gerekli olan enzim daha çok hücreler oksijensiz kaldığında gerek duyulan bir enzimdir. LDH değerinin düşük olması bir anlamda hücrelerinizin oksijensiz kalmadığının göstergesi de sayılabilir.
      Sağlıklı günler dileriz.

  16. derya deniz diyor ki:

    annemin ldh değeri 233 referans aralık 125-220, ast 20, alt 16

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      LDH değeri hafifçe yüksek. Bunun çeşitli sebepleri olabilir. Sadece bu değerlere bakarak birşeyler söylemek zor. En azından neden bu testlerin istendiğini bile bilmiyoruz. Siz test sonuçlarınızı tahlil yaptırmanızı isteyen doktora gösteriniz. O annenizi muayene ettikten sonra mutlaka bazı şeyler düşünmüş ve bu testleri istemiştir. Bu sebeple test sonuçlarını en iyi o değerlendirebilir. Sağlıklı günler dileriz.

  17. BÜLENT ÜNVER diyor ki:

    BABAM AKCİĞER KANSERİ 7 YIL OLDU SON KONTÜRÖLÜNDE LDH+ 299 NOR DEĞ 0-248 DİĞERLERİ NORMAL BU NE ANLAMA GELİYOR TEŞEKÜRLER

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      LDH testi çeşitli nedenlere bağlı olarak yüksek çıkabilir. Örneğin test yapılan örneğin hafif hemolizli olması bile LDH değerini yükseltebilir. Bu sebeple babanızın kontrolunu yapan doktorların bu sonucu değerlendirmesi daha uygun olacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

  18. tolga diyor ki:

    LDHLAKTAT DEHIDROGENAZ 464
    LYM 9.0
    MON 2.0
    GRAN 89.0
    PCT .284
    GRA# 15.8
    WBC 17.8

    bu sonuçlar normalmi

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Testlerin yapılmış olduğu laboratuvarın referans aralıklarını bilmemiz ve değerlendirmeyi buna göre yapmamız daha uygun olur. Ancak ilk bakışta vücutta bir enfeksiyon olduğu görülüyor. Bunun için doktorunuza test sonuçlarınızı en kısa zamanda gösteriniz ve gerekli tedavinizi alınız. Sağlıklı günler dileriz.

  19. YUSUF UÇAK diyor ki:

    OĞLUM İSMAİL UÇAK 15 YAŞIN DA LÖSEMİ T HÜCRESİ HASTASI BİR SENEDİR İZMİR BEHÇET UZDA TEDAVİ GÖRÜYOR ŞU AN İDANA MEYE GEÇTİ AYAKTA TEDAVİ GÖRÜYOR UŞAK TA OTUR DUĞUMUZ İÇİN HAFTALIK DOKTORUMUZA MUAYENE OLUYORUZ GEÇEN HAFTA LDH Sİ 600 ÇIKTI BUNU NASIL DÜŞÜRE BİLİRİZ NASIL KEN DİMİZİ KORURUZ DOKTORLAR BİZE FAZLA AYDIN LATMIYOR BU KONUDA BİLGİLEN DİRİRİL MEK İSTİYORUM SAYGILAR

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Lösemi hastalarında LDH yüksekliği görülebilmektedir. Bunun nedeni yapılan tedavi ve vücudun lösemi hücrelerini parçalaması nedeniyle hücrelerin içinde bulunan LDH adı verilen enzimin hücre dışına çıkmasıdır. LDH yüksekliği hastalığın çeşitli dönemlerinde olabilecek bir şeydir. Yapmanız gereken tek şey doktorunuzun tavsiyelerine ve tedavi basamaklarına uymak, yapılmaması gereken şeylerden uzak durmaktır. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  20. yusuf diyor ki:

    alkalen fosfataz 419 LDH 252 YAŞIM 14-15 ARASI DEĞERLER NORMALMİ

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Gençlerdeki kemik gelişimi nedeniyle kemik yapım belirteci olan alkalen fosfataz değeri yüksek çıkar. Bunda endişelenecek bir durum yoktur. LDH ise kansızlıktan sepsise kadar birçok olayda yükselebildiği gibi serumda hemoliz olması sebebiyle de yükselmiş olabilir. Sizdeki yükseklik bizce pek de anlamlı değildir. Bir süre sonra bu test tekrarlanabilir. Sağlıklı günler dileriz.

  21. uğur tümren diyor ki:

    Kızım 20 aylık, ldh değeri 352 çıktı.Bundan 6 ay önce de 331 di.Ne yapmamız gerekiyor?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Bebeklerde ve çocuklarda LDH değerlerinin referans aralığı yetişkinlere göre daha geniş, üst sınır da daha yüksek olabilir. Yani bu sonuç tamamiyle normal olabilir. Testin yapıldığı laboratuvarın kullandığı referans aralıkları da bilmek gerekir. Sadece LDH değerine bakarak birşey söylemek çok zor. LDH yüksekliği birçok organla veya durumla ilişkili olarak yüksek bulunabilmektedir. Örneğin alyuvarların büyük olduğu bir çeşit kansızlıkta bile LDH yüksek olabilir. LDH yüksekliğinin araştırılmasını isterseniz bir çocuk hastalıkları uzmanına başvurarak onun değerlendirmesini isteyebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

  22. Ayşe diyor ki:

    LDH 307 Normal midir?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Testi yaptırdığınız laboratuvarın normal referans aralığını yazmamışsınız ama test sonucunuz yüksek gözüküyor. Bunun birçok sebebi olabilir. Sebeplerin araştırılması için lütfen doktorunuza baş vurunuz. Sağlıklı günler dileriz.

  23. fatih humacoglu diyor ki:

    ldh yuksekliginin hastalık belirtmesi icin ne kadar yuksek olmalı
    lanaratuar sonuc aralıgı max 214 iken benim ldh 216 gorunuyor..diger karaciger enzimleri ise normal gorunuyor
    endise edilecek durum varmıdır

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Laboratuvar testlerinden yola çıkmak yerine şikayetlerden yola çıkmak daha uygundur. LDH seviyesinin daha önceki değeri biliniyorsa değişim miktarı önemli olabilir. Doktorunuzun muayene bulguları ile birlikte test sonucunun değerlendirilmesi uygun olur. Sağlıklı günler dileriz.

  24. tolga gürbüz diyor ki:

    LDH 255 normal bir ölçü müdür? CRP de 0,97 olması sıkıntı olurm?

Yorum Yazınız

Comment Spam Protection by WP-SpamFree