www.hayatisaglik.com | kan tahlili, idrar tahlili, hastalıklar, sağlık bilgileri, beslenme, diyet.



Mikroalbumin testi

Bu test, idrarda çok düşük miktarlardaki albumini tespit etmek için kullanılır. Böbrek hastalığı riski bulunan kişilerde, böbrek hasarını erken dönemde belirleyebilmek amacıyla yapılan bir testtir.

Mikroalbumin testi hangi hastalıklarda yapılır?

Sağlıklı bir kişide idrarda tespit edilebilecek düzeyde protein bulunmaz (Bakınız: İdrarda protein). Bazı hastalıklar böbreklerde hasar meydana getirse de bu durum erken dönemde belirti vermez. Ancak böbrek hasarı erken dönemde tespit edilebilirse, alınacak önlemlerle ilerlemesi engellenebilir. Bu yüzden, böbrek rahatsızlıklarının gelişmesi muhtemel olan; şeker hastalığı ve hipertansiyon gibi hastalıklarda erken dönem böbrek hastalığının tespitini sağlamak amacıyla idrarda mikroalbumin testi istenir.

Mikroalbumin testi için ön hazırlık gerekir mi?

Bu test idrarda yapılan bir testtir. İdrar örneği 3 farklı şekilde istenebilir:

24 saatlik idrar örneği: Bunun için 24 saat boyunca yapacağınız tüm idrarı biriktirmeniz istenir (Bakınız: 24 saatlik idrar). Biriktirme esnasında koruyucu bir madde kullanmak gerekir.

4 saatlik idrar örneği: 24 saatlik idrar toplamanın zor olduğu durumlarda toplanması istenen idrar örneğidir. 4 saat boyunca tüm idrarınızı bir kapta biriktirmeniz istenir.

Spot idrar örneği: Laboratuvara geldiğiniz anda vereceğiniz idrar örneğidir.böbrek yapısı

Mikroalbumin testi için 24 saatlik idrar toplanırken hangi koruyucu maddeler kullanılabilir ?

En uygun koruyucu maddeler; borik asit, toluen veya timol olup, idrar toplayacak kişiye laboratuvar tarafından belirli miktarlarda verilmektedir. Koruyucu maddelerden hangisi verildiyse, bu madde idrarın toplanacağı kaba konur ve 24 saat boyunca yapılan tüm idrar bu kapta biriktirilir.

Nitrik asit, hidroklorik asit, asetik asit veya sodyum karbonat koruyucu olarak kullanılmamalıdır. Çünkü bunlar albuminin çökelmesine sebep olur.

Sonuçlar nasıl değerlendirilir?

24 saatlik idrar örneklerinde: 

İdrarda 30 mg/24 saat altındaki sonuçlar normaldir.

30-300 mg/24 saat arasındaki sonuçlar “mikroalbuminüri” adını alır ve erken dönem böbrek hastalığını gösterir.

300 mg/24 saat üzerindeki düzeyler “makroalbuminüri” olarak isimlendirilir ve ilerlemiş böbrek hastalığının göstergesidir.

Spot idrar örneklerinde:

Erkeklerde: 17 mg/g kreatinin, kadınlarda: 25 mg/g kreatinin altındaki sonuçlar normaldir.

Erkeklerde: 17-299 mg/g kreatinin, kadınlarda: 25-299 mg/g kreatinin arasındaki sonuçlar “mikroalbuminüri” adını alır ve erken dönem böbrek hastalığını gösterir.

Erkeklerde ve Kadınlarda: 300’ün üzerindeki mikroalbumin/kreatinin oranı “makroalbuminüri” olarak isimlendirilir ve ilerlemiş böbrek hastalığının göstergesidir.

Sonucu etkileyen faktörler nelerdir?

  • Aşırı yapılan egzersiz,
  • İdrar yolları enfeksiyonu,
  • Ateş,
  • İdrarda kan bulunması (adet dönemi, taş, vb), 
  • Kullanılan bazı ilaçlar.
loading...


Bu yazılar da ilginizi çekebilir:


FaceBook ta paylaş


***Bu konu ile ilgili görüş bildirmek ve soru sormak için; alttaki YORUM FORMU 'nu kullanınız.


Etiketler: , , , ,


Mikroalbumin testi konusunda yapılan yorumlar

  1. safir diyor ki:

    keratin 1135.2 değer aralığı verilmemiş
    mikroalbumin 8.415 normal değer 0-140
    mikroprotein 204.6 normal değer 0-140
    volüm ölçümü 1650 değer aralığı verilmemiş

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      İdrarınızda bir miktar protein bulunmaktadır. Bunun hastalığınız ile ne derecede bağlantılı olduğunu doktorunuz değerlendirecektir. Sağlıklı günler dileriz.

  2. safir diyor ki:

    keratin 1135.2
    mikroalbumin 8.415
    mikroprotein 204.6
    volüm ölçümü 1650
    24 saatlik idrar sonuçlarım lupus teşhisi sonucunda doktorum istemişti yorum yapabilcek misiniz?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Test sonuçlarınızın referans aralıklarını yazmadığınız için yorum yapmamız mümkün değildir. Test sonuçlarınızı doktorunuza gösteriniz. En iyi değerlendirmeyi o yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

  3. nuray diyor ki:

    hocam annem 59 yaşında 2 sene önce tüp mide operasyonu geçirdi

  4. nuray diyor ki:

    hocam anemin tahlillerini aldım ama pek bişey anlamadım yardımcı olursanız çok memnun olurum

    idrarda kreatinin (spot) : 491 normal değer:66-133

    mikoalbumin (idrar) : 3.03 normal değer 24 saat idrarda 0-3 spot idrarda 0-2 yazıyor şimdiden teşekkür ederim …

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Annenizin böbrek fonksiyonları ile ilgili tahliller istenmiş. Çıkan sonuçlar yazmış olduğunuz normal değerlerin üzerinde gözüküyor. Bu sebeple sonuçlarınızı doktorunuza gösteriniz. Annenizin yaşı, herhangi bir hastalığının bulunup bulunmaması gibi faktörlere göre doktorunuz sonuçları değerlendirecek ve normal olup olmadığına karar verecektir. Sağlıklı günler dileriz.

  5. Ahmet Sağ diyor ki:

    Merhaba hocam 24 saatlik idrarımda 111 mg mikroalbümin bulundu, Teşhiş nedir?
    korkulacak bir şey varmı?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Tahlil yaptırdığınız laboratuvarın referans aralıklarını yazabilirseniz test sonucunun nasıl çıktığını söyleyebiliriz. Ancak teşhisi doktorunuz koyacaktır. Lütfen test sonucunuzu doktorunuza gösteriniz. Sağlıklı günler dileriz.

  6. Ayse diyor ki:

    Referans aralıgı 0-15

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Bu durumda sizin sonucunuz (25) biraz yüksek çıkmış. Doktorunuz gerekli tavsiyelerde bulunacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

  7. Ayse diyor ki:

    Spot idrarda mikroprotein 25,010. Protein \kreatinin oranı 0,082 bu sonuclar normal mi

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Spot idrardaki mikroprotein referans aralığını yazarsanız sonucunuzun normal olup olmadığını değerlendirebiliriz. Sağlıklı günler dileriz.

  8. nahide büyüközelci diyor ki:

    merhaba 24 saatlik idrar sonucunda spot idrar 321 acaba böbrek hastasımıyım

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Yazımızda da belirttiğimiz gibi “300 mg/24 saat” üzerindeki düzeyler “makroalbuminüri” olarak isimlendirilir ve ilerlemiş böbrek hastalığının göstergesidir. Bir nefroloji uzmanına başvurmanızı öneririz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  9. fehmi diyor ki:

    volüm 24 sa idrar 1250 olarak cıktı teşhis ne, ne yapmalıyım teşekkürler

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      İdrar hacminiz alınan sıvı miktarı ile ilişkili olarak değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda havanın sıcaklığı nedeniyle veya yapılan ağır işler neticesi terleme ile de vücut sıvı kaybettiğinden idrar miktarında azalma olabilir. Bu yüzden sizin idrar volümünüz ile ilgili bir değerlendirme yapmamız pek de mümkün değildir. Bu konu ile ilgili altta linkini verdiğimiz yazımızı okuyabilirsiniz. http://www.hayatisaglik.com/laboratuvar/normal-idrarin-ozellikleri-nelerdir.html Sağlıklı günler dileriz.

  10. pınarsavcı diyor ki:

    merhaba hocam .22 yasında oğlumun kilo vermesi sebbeyli yapılan test ler mikroalbümin idrar spot 6.61 kretainin 338.2 çıkmıştır yanıtınız için teşekkür ederim

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Yazımızda belirttiğimiz gibi; spot idrarda erkeklerde: 17 mg/g kreatinin altındaki sonuçlar normaldir. Sizin değer 19 mg/g kreatinin değerine denk gelmektedir. NBu değer sınır değere çok yakın bir değerdir. Önemli olan şey doktorunuzun bu sonucu nasıl değerlendireceğidir. Sonucunuzu doktorunuza gösteriniz. Sağlıklı günler dileriz.

  11. duygu diyor ki:

    6 yıldır tip1 hastasıyım. 3 sene önce protein kaçağı tespit edildi. Bi dönem delix kullandım. Protein kaçağı temizlenmişti. Ama bugün hastaneye gittim kontrol için.
    Kreatinin spot 192,41
    Protein spot 103,1 çıktı. Referans aralıklarından hiç birşey anlamadım. Durum nedir lütfen yardımcı olur musunuz???

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Birim ve referans aralığı yazmadığınız için net bir şey söylemek pek mümkün değil. Ancak idrarda protein bulunması nedeniyle yine protein kaçağı var gibi gözüküyor. Bu sebeple yine doktorunuza müracaat ediniz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  12. sercan diyor ki:

    6 yıldır tip1 hastasıyım. 3 sene önce protein kaçağı tespit edildi. Bi dönem delix kullandım. Protein kaçağı temizlenmişti. Ama bugün hastaneye gittim kontrol için.
    Kreatinin spot 192,41
    Protein spot 103,1 çıktı. Referans aralıklarından hiç birşey anlamadım. Durum nedir lütfen yardımcı olur musunuz?

  13. Erhan diyor ki:

    Evet tip 2

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Kaç yıldır Tip 2 diyabet hastası olduğunuzu bilemiyoruz ancak mikroalbumin seviyesindeki yükselme böbreklerde yavaş yavaş da olsa bir bozulmanın başlamış olduğunun göstergesi sayılabilir. Tabii ki bunu demeden önce 24 saatlik idrardaki mikroalbumin seviyesini ölçmek gerekir. O sonuca göre değerlendirmek daha uygun olacaktır. Muhtemelen doktorunuz gerekli önerilerde bulunacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

  14. Erhan diyor ki:

    Şeker ilacı kullanıyorum.

  15. Erhan diyor ki:

    Alt SGPT sonuç: 22 referans: <40
    Kalsiyum sonuç: 9,6 referans: 8-10,5
    Kreatinin sonuç: 0,81 referans: 0,5-1,2
    Hb A1C sonuç: 6 referans: 4-6
    Mikroalbumin (spot idrar) sonuç: 6,14 referans: <2
    Bu sonuçlara göre mikroalbumin kafamı karıştırdı. Sonuçları yorumlarsanız sevinirim.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Test sonuçlarınız mikroalbumin dışında normal çıkmış. Ancak herhangi bir hastalığınız olup olmadığını yazmamışsınız. Örneğin şeker hastalığınız olup olmamasına bağlı olarak değerlendirme değişir.
      Mikroalbumin testini de bir kez de spot idrar yerine 24 saatlik idrarda ölçtürürseniz daha iyi olacağı kanaatindeyiz. İdrar toplama zor olsa da 24 saatlik idrardaki mikroalbumin sonucu daha iyi bir bilgi verecektir.
      Lütfen bu test sonuçlarını isteyen doktorunuz ile görüşerek bundan sonra ne yapılabileceğine dair tavsiyesini alınız.

  16. bülent ünver diyor ki:

    tip bir şeker hastasıyım hiper tansiyon hastasıyım vucudum obez yapıda son tahlil sonuçlarım mikroalbümün spot idrar 20. mikro albümün kretenin oranı 71 HBA1C 6.2 KALSUYUM 9.88. KAN ÜRE AZOT BUN 43 .SODYUM NA148.PROTEİN KRATENİN ORANI134.ALT65.TOTAL KLOSTROL 244.LDL152 HDL 61 SONUÇLARIM NASIL HOCAM SAYGILAR

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      ALT ve Kolesterol dışında diğer testleriniz normal veya normale yakın gözüküyor. Siz yine de tüm sonuçlarınızı doktorunuza gösteriniz. Sağlıklı günler dileriz.

  17. Seckin diyor ki:

    18 yılllk tip 1 diyabet hastasıyım.
    İdrar testlerim aşağıda
    mikroalbümin oranım 7.0 en son ki test 0.5
    ma/cre 52.8 en son ki test 2.3
    kreatinin 132.5 en son ki test 221
    ama kandaki kreatinin 0.7 ve hba1c 7.0 ve kan ile idrar degerlerim normal.
    sıkıntı ,stres ile ve ya yediklerimle donemlik yükselebilir mi ?
    yorumluyabilir misiniz ?teşekkür ederim..

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Şeker hastalarında gelişebilecek bozukluklardan biri de böbrek hasarlarıdır. Bunu tespit edebilmek amacıyla istenen mikroalbumin testine göre değerleriniz yükselmiş. Ancak böbrek hasarı dışında buna sebep olabilecek durumları tespit etmek ve birşey söylemek zordur. En erken belirteç mikroalbumindir. Kanda üre ve kreatinin yükseklikleri çok daha sonra, böbrek yetmezliği safhalarında ortaya çıkar. HbA1c testine göre kan şekeriniz kontrol altında olduğu gözüküyor ama yakın takipte fayda vardır. Belki de bu dönemde kontrollar sıklaştırılabilir. Sağlıklı günler dileriz.

  18. yücel diyor ki:

    microalbümin (idrar spot) 62,4 18-09-2015 tarihinde ise 1,3 idi
    Ma/CRE Oranı 341,2 18-09-2015 tarihinde ise 7.9
    Kreatinin Spot İdrar 182,9 18-09-2015 tarihinde ise 164,57

    06-01-2016 tarihinde ki bu sonuçlara göre Böbrek hastası mıyım? İlk kez böyle yüksek çıkıyor İdrar sonuçlarım.Yoksa başlangıç düzeyinde olabilir mi? 2 hafta sonra tekrar test istedi doktor.Bazen yanıltabildiğini söyledi ve tekrar test yapılacağını söyledi.bu ayın 19 unda (salı)günü tekrar bir test için gideceğim sizin ayrıca önereceğiniz bir şey var mı?
    Not:tip 2 şeker hastasıyım son 3 ayda biraz saldım kendimi.Birde yaz boyunca Tansiyon aleti ile ölçtüğümde tansiyonum 13-14 arasında idi ama 14 hiç olmamıştı.son 1-2 ayda ise 14ün altına hiç düşmedi hatta yediğim içtiğime göre yüksek de çıktığı oldu

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba;
      Şeker hastalığı olanlarda böbrek hastalığı gelişme riski de fazladır ve bunun ilk belirtileri böbreklerden atılan protein miktarındaki artış ile belirlenir. Sizin örneğinizde de olduğu gibi geçmişte 1.3 olan mikroalbumin 62.2’ye çıkmış. İdrardaki kreatinin miktar ve oranı da artmış. Bu durumda böbrek fonksiyonlarının bozulmaya başladığı söylenebilir. Bu aşamada önlemler alınmazsa, ileride böbrek yetmezliği ile karşılaşma riski çok artar. Bunun yanında sadece böbreklerde değil vücudun diğer yerlerinde de şeker hastalığına bağlı hasarlanmalar olmaya başlayacaktır. Damarsal ve sinirsel birçok problem karşınıza çıkacaktır. Hayatisaglik.com adlı sitemizde şeker hastalığına bağlı gelişebilecek durumlar hakkında da yazılar vardır. Bu yazıları da okuyabilirsiniz. Bu aşamada böbrek fonksiyon testleriniz yüksek çıkmayabilir. Ancak elde edilen sonuçlar bundan birkaç yıl sonra üre ve kreatinin gibi kan testlerinizin de yükselebileceğini gösteriyor. Bu sebeple şeker hastalığı konusunda bilinçlenmeniz gerekiyor. “Diyetime dikkat etmesem, şekerim yükselse ne olur ki” diyerek perhizi ve kan şeker kontrolunu bırakmamalısınız. Doktorunuzun belirlemiş olduğu ilaçlar, egzersiz ve diyete uymalısınız. Mümkünse bir endokrinoloji uzmanına giderek muayene olabilir ve onun kontroluna girebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

  19. ayşem diyor ki:

    merhaba Mikroalbumin sonucum 4.172 çıkmıs normal değer ise 0-30 normalmi çıkmıs sonucum ??

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Sonucunuz 4 virgül 172 çıkmış görünüyor. Bu sonuca göre değeriniz normaldir. Sağlıklı günler dileriz.

  20. SEMİYET ÇAKIR diyor ki:

    Hocam sonuçlara göre böbrek hastasımıyım ?

    Protein, Total 7,1 g/dL 6.4-8.3
    Albumin 4,5 g/dL 3.5-5
    Mikroalbumin, Spot İdrar
    -Mikroalbumin, idrar. Sonuç normalden yüksek 382,9 mg/L <300
    -Kreatinin İdrar 124,03 mg/dL
    -Mikroalbümin/Kreatin 308,72
    Üre Sonuç normalden yüksek 42 mg/dl 15-40
    Kan Üre Azotu (BUN) 19,63 mg/dl 9-23
    Kreatinin,Serum 0,68 mg/dl 0.57-1.11
    Eritrosit Sedimentasyon Hızı (ESR) 2 mm/sa <20

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Mikroalbumin düzeyinin yükselmesi, yazımızda da belirttiğimiz gibi, böbreklerden idrara protein kaçağı olduğunu göstermektedir. Normalde idrardaki protein miktarı çok az olmalıdır. Mikroalbumin böbrek fonksiyonlarının bozulmaya başladığını gösterir. Kanda üre ve kreatinin değerleri henüz bozulmamış ve normal sınırlar içinde gözükmektedir. İdrardaki mikroalbumin yüksekliğinin; aşırı egzersiz, idrar yolları enfeksiyonu, idrarda kan bulunması ve kullanılan bazı ilaçlara bağlı olup olmadığının ve böbreklerin korunması için ne gibi önlemlerin alınması gerektiğini belirlemek gerekir. Bunun için bir nefroloji uzmanına muayene olmalısınız. Sağlıklı günler dileriz.

  21. HAMZA diyor ki:

    Biyokimya I Sonuç Birim Referans Deger Açiklama
    Kreatinin Klirens Testi 65,71 L ml/dak 71 – 151
    merhaba;

    PROTEIN IDRAR 24 243 H mg/gün < 140
    Kreatinin (24 Saatlik Idrarda) 1457,19 mg/gün 1040 – 2350
    Üre (24 Saatlik Idrarda) 19,49 L g/gün 25,7 – 42,9
    MIKRO ALBUMIN IDRAR 24 2,7 mg/gün < 30
    Mikroalbümin/ Kreatinin 1,85
    24 Saatlik Idrar Miktari 2700 ml
    Dakikalik Idrar Hacmi 1,88 ml/dak
    Standart Klerens 17,98 mg/dl
    Y üzde Fonksiyon 33,25

    bu sonuçlar hakkında bilgi vermenizi rica ederim

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Böbrek fonksiyonlarınızın değerlendirilmesi için istenen bu testlerin bir nefrolog tarafından değerlendirilmesi daha uygun olacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

  22. engin diyor ki:

    mikroalbumin 24 saatlik idrar sonucunda 211 çıktı iymi kötümü bilmiyorum ne yapmalıyım teşekkürler

    • dradmin diyor ki:

      Geçmiş olsun. Yazımızda 211’in ne anlama geldiği şu şekilde belirtilmiştir: “30-300 mg/24 saat arasındaki sonuçlar “mikroalbuminüri” adını alır ve erken dönem böbrek hastalığını gösterir”. Yazımızı okurken bu satırı atlamış olmalısınız. Testin yapıldığı yerde kullanılan cihaz ve kitlere göre referans aralıklar da değişebilir. Sonucunuzu testi isteyen doktorunuza gösteriniz. En uygun değerlendirmeyi o yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Yazınız

Spam Protection by WP-SpamFree