www.hayatisaglik.com | kan tahlili, idrar tahlili, hastalıklar, sağlık bilgileri, beslenme, diyet.



PLT (trombosit) düşüklüğü nedenleri



Tam kan sayımının bir parçası olan PLT testi, kan dolaşımında bulunan trombositler veya kan pulcukları da denen hücrelerinin sayısını gösterir.

Kan dolaşımında trombosit sayısı 20.000’in altına indiği zaman kendiliğinden kanamalar meydana gelir ve bu durum “PLT düşüklüğü” olarak adlandırılır.



PLT düşüklüğü hayatı tehdit eder. Gerekirse kişiye trombosit verilerek, kan dolaşımındaki kan pulcuklarının sayısı artırılmaya ve PLT düşüklüğü tedavi edilmeye çalışılır.

PLT testi, genellikle kanama veya pıhtılaşma bozuklukları olduğu zaman istenir ve kişinin trombosit sayısına göre tedavisi düzenlenir.  PLT düşüklüğü tespit edildiğinde trombosit sayısındaki düşüklüğün sebebi belirlenerek, kişi sebebe yönelik olarak tedavi edilmeye başlanır.

 

Kanama bozuklukları, aşağıdaki şekillerde karşımıza çıkabilir:

Deri üzerinde kolayca meydana gelen morarmalar,

Küçük bir kesik veya yaradan uzun süren kanamalar,

Sık meydana gelen burun kanamaları,

Mide ve bağırsaklarda  olan kanamalar,

Şiddetli adet kanamaları,

Deri üzerinde toplu iğne başı büyüklüğünde sayısız kızarıklıklar.

trombosit dusuklugu

 

PLT düşüklüğünün sebepleri nelerdir ?

Trombositlerin sayısının düşük olmasının ana nedenleri; üretiminin azalması veya tüketiminin fazla olmasıdır. Kemik iliğinde üretilen trombositler, yeterince üretilmiyor olabilir veya çeşitli nedenlerle fazla tüketilip parçalanabilir. Bu durumda PLT düşüklüğü meydana gelir.

Aşağıda trombosit sayısının düşük çıkmasına neden olabilecek durumlar sıralanmıştır:

Sebebi bilinmeyen PLT düşüklüğü (ITP): PLT düşüklüğünün en sık sebeplerindendir. Vücudun savunma sistemi, trombosit hücrelerini vücuda yabancı bir hücre olarak algılayıp, onları ortadan kaldırmaya çalışır. Vücuda giren bir mikrop ile nasıl savaşıp yok ediyorsa, trombositleri de parçalayarak yok etmeye çalışan savunma sistemi nedeniyle, kan dolaşımındaki trombosit sayısı azalır. Bınun sonucu olarak, vücutta kanamalar meydana gelir ve özellikle deri altında geniş alanlarda olan kanamaya bağlı olarak morarmalar gözlenir.

Virüslerin sebep olduğu enfeksiyonlara bağlı PLT düşüklüğü: Çeşitli virüsler kan dolaşımındaki trombositlerin sayısında azalmalara sebep olabilir. Mononükleoz, hepatit, AİDS gibi hastalıklara yol açan virüsler, trombosit sayısını azaltan başlıca virüslerdir.

İlaçlara bağlı PLT düşüklüğü: Çeşitli hastalıklar için kullanılan bazı ilaçlar, kan dolaşımında PLT düşüklüğüne yol açabilir. Asetaminofen, kinidin, digoksin, vankomisin gibi bazı ilaçlar buna örnektir.

Heparine bağlı PLT düşüklüğü: Kan sulandırıcı olarak heparin kullanılan bazı hastalarda, belirli bir süre sonra vücut savunma sistemi trombositleri yabancı görmeye başlar ve onları parçalayarak sayılarının azalmasına yol açabilir.

Lösemi, lenfoma gibi hastalıklar: Bu hastalıklar kemik iliğini tutar ve kemik iliğinin trombosit üreten hücrelerinin sayısı azalır. Bu durumda, PLT düşüklüğü görülür.

Aplastik anemi: Bu hastalıkta PLT düşüklüğünün yanında, tüm kan hücrelerinin üretimi azalmıştır.

Bakterilerin sebep olduğu ciddi enfeksiyonlar: Özellikle gram negatif adı verilen bakterilerin sebep olduğu “sepsis” adı verilen ciddi enfeksiyonlarda, PLT düşüklüğü meydana gelir.

Kemoterapi veya radyoterapiye bağlı PLT düşüklüğü: Kemik iliğini etkileyerek, trombositlerin sayısında azalmaya yol açabilir.

Yaygın damar içi pıhtılaşmaya bağlı PLT düşüklüğü: Bu gibi durumlarda, damar içinde kan pıhtılaşması meydana gelir ve trombositler de bu pıhtı oluşumunda yer aldıkları için, tüketilerek, sayıları azalır.



Bu yazılar da ilginizi çekebilir:


FaceBook ta paylaş


***Bu konu ile ilgili görüş bildirmek ve soru sormak için; alttaki YORUM FORMU 'nu kullanınız.


loading...
Etiketler: , , , ,


PLT (trombosit) düşüklüğü nedenleri konusunda yapılan yorumlar

  1. hüsamettin aziz türesin diyor ki:

    PLT 125, MCH 32,9,ferritin 46,9 TSH 6,69
    Aayakarımda nokta nokta kızarıklar derimde kuruma var hipotroidim var
    levetron 100 kullanıyorum günde bir kez
    12 mg insülin alıyorum şeker açlık 102 devam ediyor günde bir kez gece kullanıyorum
    aydınlatırsanız sevinirim
    saygılar

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Anlaşıldığı kadarıyla çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle tedavi altındasınız. Neyin aydınlatılması istediğinizi anlayamadık. Sağlıklı günler dileriz.

  2. Adnan yalın diyor ki:

    Tahlillerimde plt 137 çıktı ne yapmalıyım?

  3. Reyhan diyor ki:

    5yaşında oğlumun sonuçlarında(rbc-4.19) (hgb-12.3) (htc-33.8) (plt-118) çıktı normalmi?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Sonuçlar düşük çıkmış. Tahlil sonuçlarınızı doktorunuza gösteriniz. O gerekenleri yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

  4. umut diyor ki:

    Benim plt 140 ne yapmam lazım

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      PLT sayınız çok düşük değildir. Yetişkinlerde alt sınır genellikle 140 olarak kabul edilir. Test sonucunuzu doktorunuza gösteriniz. PLT düşüklüğüne bağlı belirtiler olup olmamasına göre doktorunuz değerlendirme yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

  5. Aslı diyor ki:

    Hocam merhaba
    Bacaklarimda sebepsiz morluklar oluyor baya büyük Dr gittim kan testi yapıldı. Plt 396 , folik asit 3.4 çıktı diğer degerlerim normal. Plt çok mu yüksek ne yapabilirim sonucu Dr a haftaya gösterilen

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Bacaklardaki morluklar genellikle PLT düşüklüğünde görülür. Tahlil sonucunuzu doktorunuza gösteriniz. O yapacağı muayene sonucu durumu belirleyecektir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  6. basak diyor ki:

    Merhaba hocam babamda soğuk algınlığı teşhisiyle 2014 yılında acilde muayane olurken plt değerinin 4 olduğunu öğrendik ve o gün aksam bizi fakülteye sevk ederek kan verdiler daha sonraları hastaneye gidip tedavi aldığımızda plt değerinin en fazla 8 e yükseldiğini gördük. Plt değerinde yükselme göremeyince babam tedaviyi bıraktı suan ara sıra burun kanamaları oluyor ama başka bi şikayeti yok normal yaşantısına devam edebiliyor.Ancak psikolojik olarak sürekli kendini plt değerim düşük bişey yapamam şekline odaklamış.ileride bu plt düşüklüğü sorun çıkarabilir mi ne yapmamız gerekli tskrler.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      PLT testi kan dolaşımında bulunan ve kan pıhtılaşmasında görev alan trombosit veya kan pulcuklarının sayısını belirleyen bir testtir. PLT düşüklüğünün en önemli etkisi normalde kısa sürede durabilecek olan kanamaların uzamasıdır. Bu durumda kan kaybı artacaktır. Yaş ilerledikçe kanamalar sıklaşabilir ve olmadık zamanlarda kanama olabilir. Bu sebeple PLT düşüklüğünün sebebinin belirlenmesi ve buna uygun tedavi alması gerekir. Bir hematoloji uzmanına görünmenizi tavsiye ederiz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  7. Sinem diyor ki:

    Merhaba hocam evlilik raporu için kan verdim değerlerim RBC 4 (4,1-5,1) hgb 12,2 (12,3-15,3) plt 148 (150-400) diğer bütün değerlerim normal sadece bu üçdeğer düşük bana çok hafif kansızlığın var denildi fakat plt değerinin düşüklüğünün sebeplerini okuduğumda çok can sıkıcı şeyler yazıyo bende korktum sizce değerlerim çok mu abes yani kansızlık yüzünden mi plt düşük çıkmış olabilir nasıl bir yol izlemeliyim.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      kansızlığınız olduğu doğrudur. Kansızlığın sebebinin bulunup ona göre tedavisi yapıldığında sorun ortadan kalkacaktır. Genellikle demir eksikliğine bağlı kansızlık görülür. Öncelikle demir eksikliği olup olmadığının araştırılması gerekir. Bunun için demir, demir bağlama kapasitesi ve ferritin testleri yaptırılabilir. Bu testlerin sonuçlarına göre kansızlığın sebebinin demir eksikliği olup olmadığı ortaya çıkar. Tedaviden sonra tekrar bir değerlendirme yapılarak PLT düşüklüğünün devam edip etmediğine bakılır. Öncelikle kansızlık sebebinin ortaya konması gerekir. Sağlıklı günler dileriz.

  8. murat diyor ki:

    Sllm hocam kizim yedi aylik cmv var doktor diyor plt kan değéri düşüyor başta itp teşisi konuldu sonra 3.4 gün yatirip tahlil yaptilar sonra efleksiyon çikti kan değeri hala düşüyor nasil bi ünlem alabiliriz hocam şimdiden tşkk cvp mutlaka bekliyorum

  9. özlem diyor ki:

    merhaba bundan 4 yıl once plt degerım dusuk çıkmıştı bır hafta falan B12 kullanmıstım ve normale dönmüştü.sonra bır daha dusmemıstı.dün yıne doktora gıttım b12 eksıklıgım 124 cıktı plt 71 bin cıktı bu defa b12 iğnesi verdiler. ama bende plt eksıklıgınde meydana gelen sıkayetler yok burun kanaması dış eti kanaması vb hematoloji ye git diye bişeyde soylemedı dahılıye doktoru ama sızce ne yapmalıyım gıtmelımıyım. şimdiden tesekkur ederim.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      PLT sayısındaki azalma şu an için belirti vermemiş olabilir. Ancak bir süre sonra, başka faktörlerin de etkisiyle durum değişebilir. Bu sebeple PLT düşüklüğünün sebebinin araştırılması gerekir. Hematoloji bölümüne başvurarak bu araştırmanın yapılmasını öneririz. Böylece ileride meydana gelebilşecek istenmeyen durumlar için şimdiden önlem alınmış olacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

  10. erhan babaç diyor ki:

    Merhaba 12 senedir HBV ve HCV tedavisi görüyorum.5 01 2017 tarihindeki tahlil sonuçlarım HBV DNA ve HCV RNA negatif çıktı.Ancak PLT düşük çıktı 64.1. Ne tavsiye edersiniz.Saygılarımla.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Bir dahiliye uzmanına görünmenizi öneririz. Gerekli görürse o sizi bir hematoloji uzmanına yönlendirir. Sağlıklı günler dileriz.

  11. BEGÜM diyor ki:

    merhaba
    PLT değerim 46 çıktı sebebi ya da ne yapılabilir bilgi verir misiniz

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      PLT değeriniz düşük çıkmış. PLT yazımızda da okuduğunuz gibi kan pıhtılaşmasını sağlayan kan hücresidir. Eksikliğinde kanamalar görülebilir. PLT düşüklüğünün birçok sebebi olabilir. Test sonucunuzu doktorunuza gösteriniz. O gerekenleri yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

  12. tugba diyor ki:

    mrb hocam enfeksiyon oldugu söylendi ve tahlillerimdeki PLT degeri 512 çıkıyo wbc ise 14.3 ne anlama geliyor

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Vücudunuzdaki herhangi bir enfeksiyona bağlı olarak bu hücrelerde artış olabilir. Doktorunuzun verdiği tedavi sonrası iyileşmenizi takip eden günlerde yaptıracağınız bir kan sayımı (hemogram) testi ile hem PLT’nin hem de WBC’nin düşmüş olduğunu göreceksiniz. Enfeksiyonun geçmesine rağmen PLT ve WBC değerleri düşmemişse o zaman bir dahiliye uzmanına başvurmanızı öneririz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  13. Yunus diyor ki:

    Merhaba Sayın doktor. Bir buçuk ay önce vücudumda kızarmalar burnumda kanama ağız içinde lezyonlar la hastaneye gittim PLT değerim 2 çıktı acil olarak bir Araştırma Hastanesi’ne gittim. Iki hafta boyunca yattım. Ilk 3 gün dekort aldım son 4 gün de dekort aldım ayrıca son iki gün toplam 14 şişe ivig aldım. Plt degeri 75 ile taburcu oldum 5 gün içinde yine 8 e düştü tekrar yatış verdiler 1 hafta, son üç gün toplam 9 şişe yine ivig verdiler. Bakanlık tan rituksimab için izin bekliyorum. Bu arada ilk yatışımda hepatit yoktu son yatışımda hepatit pozitif lgG de pozitif çıktı. Sizce bu itp kronik mi simdi ne yapmaliyim.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Tedavinize önerildiği şekilde devam ediniz. İTP, trombositlerin sayısındaki düşüşün sebebinin bilinmediği bir hastalıktır. Kronik olup olmayacağı hakkında birşey söylememiz mümkün değildir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  14. adil diyor ki:

    merhaba doktor
    doktor benim iki aylik kizima itp tehsisi koyuldu. muayenede trombositlerin sayi 28 cikti. vucudunda morluklar var. hastalik bir anda ortaya cikdi. doktor bebek anna sutu iciyor anneye dogumdan sonrasi immunitex ilaci kullaniyordu. bu ilac trombositin azalmasina neden olurmu?cevabiniz icin simdiden tesekkurler doktor

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      İTP, sebebi bilinmeyen trombosit düşüklüğüdür. Trombositlerin düşmesinin sebebi bilinmediğinden bu hastalığa bu isim verilmiştir. Sebebin ne olduğuna dair bizim bir değerlendirme yapmamız mümkün değildir. Sözü geçen ilaç bir vitamin mineral karışımı olup içinde ekinezya da bulunmaktadır. Bu maddelerin trombositlerin sayısını azalttığına dair bir bilgi bulunmamaktadır. Bu konuda araştırma yapmak gerekir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  15. Ahmet diyor ki:

    Merhaba:

  16. gökçe diyor ki:

    merhaba 27 yaşındayım öksürük şikayetiyle gittim bu gün doktora yapılan testte trombositim 59 bin çıktı .sebebini açıklayacak hiçbir şikayetim yok parmaktan kan aldılar pazartesi sonuçlarını alıcam pazartesiye kadar bir şey yapmalı mıyım

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Trombositler kan pıhtılaşmasında görev alan hücreler olduğu için bu arada kendinizi yaralayabilecek işlerden uzak durmanızı öneririz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  17. Fevzi diyor ki:

    2015 in 6. ayındaki tahlilde PLT 202, 2016 yılının 1. Ayında 142, 24.10.2016 da 134 ve 14.11.2016 da 123… Görüldüğü üzere periyodik bir düşüş var. Henüz kendiliğinden kanama yada morarma gibi belirtiler yok.Onun dışında her hangi bir şikayetim de yok. Yaklaşık üç gün süren ve sadece başımı yastığa koyduğumda ve yataktan kalktığımda 20 yada 25 sn kadar süren yoğun baş dönmesi şikayeti üzerine doktora gitmiştim ve son iki tahlil sonucu bu esnada çıktı karşıma. Ne yapmalıyım. BU arada 56 yaşındayım…

  18. Seyma diyor ki:

    Iyi gunler hocam kardesim hamile ve 38 haftada ancak trombosit degeri 26 çıktı doktor tehlikeli bi durum demiş ilikten sibi alip bakilacak simdi bi araştırma Hastanesinde degerlerine bakılıyor ailece cok uzgun ve tedirginiz hamilelik Öncesi böyle bi durum yoktu ne yazikki özel bi hastanede devamli muayene oldugu kadin dogumcuda bize son anda sen devlette dogum yapmalısın dedi ilk aylardan belli oluyomus bu durum ama bizeson anda soyledi bu durumu.Sizden ogrenmek istediğim bu durum ilik kanserine sebep olurmu yoksa gecici bi durummudur? Ayrica onereceginiz bir beslenme sekli varmi ve bu alanda tam tesekkullu dogum yapabilecegu bi hastane adi?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Trombositlerin neden düşük olduğunun belirlenmesi ile alınacak önlemler de ortaya çıkacaktır. Özel hastanede sizi bir devlet hastanesine yönlendirerek doğum sırasında ortaya çıkabilecek bir problemden kurtulmaya çalışmış. İlik kanseri hakkında bir yorum yapılması için şu an erken. Siz en kısa zamanda bir hematoloji uzmanına başvurarak trombositlerin neden düşük olduğuna dair bir bilgi alınız. Hematoloji uzmanları ne yapmanız gerektiği hakkında sizi bilgilendirecektir. Sağlıklı günler dileriz.

  19. taylannur diyor ki:

    hocak iyi günler oğluma kan testi yaptırdık ve plt sonucu 453 çıktı sıkıntılı bir durum var mıdır tedavi gerektirir mi şimdiden teşekkür ederim.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Çeşitli sebeplere bağlı olarak PLT değerinde değişiklik gözlenebilir. Bunun için doktorunuzun muayene sonucuna göre değerlendirmesi önemlidir. Sağlıklı günler dileriz.

  20. neslihan diyor ki:

    merhaba Hocam erkek kardeşim 4 yaşında bundan 1 yıl önce trombosit düşüklüğünden hastanede yattı çok şükür geçti ama dün akşam yanakları kırmızı vucudunda bir iki kırmızı benek gördüm ve morluklar var dün hastanede plt sayısı 285 çıktı iyimi sizce

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Trombosit seviyesi şimdilik iyi gözüküyor ancak siz doktorunuza kontrola götürmeyi ihmal etmeyiniz. Sağlıklı günler dileriz.

  21. dicle diyor ki:

    tesekkur ederım hocam takıpteyim sürekli bu ılaclara ragmen degerlerim yukselmıyor artık iç kanamadan korkuyolar bende hastanede yatmak ıstemıyorum artık ayrıyetten kemoterapi goruyorum sakat kalmaktan korkuyorum ilaçlar yuzunden

  22. dicle diyor ki:

    hocam merhaba ben 12 yıldır ıtp hastasıyım plt değerlerim hep 3000 4000 sureklı kanamalarım oluyor heryerım morluklar ıcınde revolade 50+ 75 mg kullanıyorum prednol 16mg den sabah ogle aksam toplkam 6 tane kullanıyorum gunde kemıklerim ayaklarım artık tutmuyor ne yapmalıyım

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Yapmanız gereken hematoloji uzmanınıza bu şikayetlerinizi anlatıp onun tavsiyelerine uymanızdır. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  23. kudret diyor ki:

    Merhaba hocam benim PLT Değerlerim 125 çıktı.Ayaklarımdada yürüdüğüm zaman kızarıklık oluşuyor,bunun bir sebebi varmı.kullandığım ilaçlar vasoxen,nootropil ve xatral kullanıyorum.kısaca bilgilendirirseniz şimdiden teşekkür ederim.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      PLT değeriniz çok da düşük değil. Ancak şikayetiniz ile olarak bir kalp damar cerrahisi uzmanı ile görüşmenizde fayda vardır. Sağlıklı günler dileriz.

  24. nilgün diyor ki:

    Merhabalar plt sonuçlarında değeri 148 çıktı bunun nedeni ne olabilir.? Tehlikesi varmıdır.?

  25. NİLÜFER diyor ki:

    PLT tESTİ SONUCUNDA DEĞER 39 ÇIKTI TEHLİKELİMİDİR AYRICA YÜKSELTMEK İÇİN NELER YAPMALIYIM NASIL BESLENMELİYİM

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      PLT kan pıhtılaşması için gerekli olan kan hücresidir. Düşük çıkması kan pıhtılaşmasında problem olabileceğinin göstergesidir. Bir hematoloji uzmanına görünmenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

  26. salih diyor ki:

    PLT Testinde trombasit sayısı 138 çıktı hekim bunun düşük olduğunu söyledi bu değer tehlikeli ölçüde düşükmüdür?sebebi miyokard enfaktüsü ile ilgili ilaçalr kullanıyorum(monoket10-enapril5-coraspirim100-loprosör100-ezetec10-lipitor40 ve potasyum da sorunum var haftada 2 kez kalinor)bir de yaklaşık 20 gündür omega-3 balık yağını 1000 mg lıkdan çift çift aldım.balık yağı ile ilgili soru işareti oluştu siz ne dersiniz?Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Myokard enfarktüsü geçirmiş olduğunuza göre bir kardiyoloji uzmanı tarafından kontrol altında olmanız gerekir. Ne kadar masum görünürse görünsün ekstra birtakım ilaçlar veya takviyeler doktorunuzun bilgisi ve onayı ile olmalıdır. Alınacak her madde tedavinizi etkileyebilir. Trombosit sayınız tehlikeli ölçüde düşük değildir. Önemli olan şey daha önceki ölçümlere göre düşüklük olup olmadığı veya bundan sonraki ölçümlerde daha da düşüp düşmeyeceğidir. Doktorunuz bunu en iyi değerlendirecek kişidir. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Yazınız

Spam Protection by WP-SpamFree