www.hayatisaglik.com | kan tahlili, idrar tahlili, hastalıklar, sağlık bilgileri, beslenme, diyet.



Protrombin zamanı

protrombin zamanı tüpüProtrombin zamanı; kanınızın ne kadar sürede pıhtılaştığını gösteren bir testtir. Bu test baş harflerinden oluşturulan PT veya PTZ kısaltmaları ile de söylenmektedir. Protrombin, karaciğer tarafından üretilen bir proteindir. Herhangi bir kanama durumunda, bir seri pıhtılaşma faktörü arka arkaya etkileşerek aktif hale gelir ve pıhtılaşmayı gerçekleştirir. Protrombin zamanı, bu mekanizmanın ne kadar iyi çalıştığını ve ne kadar sürdüğünü ortaya koyar.

Protrombin zamanı ve diğer pıhtılaşma testleri için yukarıda görülen mavi kapaklı tüplere kan alınır.

Hangi durumlarda protrombin testi istenir?

  • Kanama bozukluğu varlığını tespit etmek,
  • Karaciğer hastalığını belirlemek,
  • Ameliyat öncesi bilinmeyen kanama bozukluklarını ortaya çıkarmak,
  • Kan sulandırıcı ilaç kullananlarda kullanılan ilacın etkinliğini belirlemek, amacıyla protrombin zamanı testi istenir. 

 

Protrombin testi nasıl yapılır?

Bu test için bir sağlık kuruluşunda kan aldırmanız gerekir. Kanın pıhtılaşmasını önleyici özel bir madde içeren tüpe, bir miktar kan alınır. Bu tüpten elde edilen plazmada, protrombin zamanı testi çalışılır. Ayrıca, evde şeker ölçüm cihazına benzeyen cihazlarla da protrombin zamanı testi yapılabilir.

protrombin zamanı

Protrombin zamanı normal aralığı nedir?

Normal aralıklar testin yapıldığı laboratuvara, kullanılan cihaz ve reaktiflerin cinsine göre değişebilir. PTZ cinsinden değerlendirme yapabilmek için laboratuvarın PTZ normal aralığının bilinmesi gerekir.

Bu testin sonuçları iki şekilde verilir:

1. Saniye cinsinden PTZ: Ortalama olarak 10-14 saniye aralığındadır. Bu süreden daha uzun süreler çıkarsa, kanınızın pıhtılaşması normalden uzun sürüyor demektir. Daha kısa süreler ise, pıhtılaşmanın daha çabuk oluştuğunu gösterir.

2. INR cinsinden PTZ: “Uluslarası normalize edilmiş oran” anlamına gelen INR, laboratuvarlar arası farklı metod veya kitlerin kullanımından doğan sonuç değişikliklerini ortadan kaldırmak için kullanılır. Böylece ülke içinde veya dünyanın neresine gidilirse gidilsin sonuç değişmeyeceği için hastanın durumu kolaylıkla değerlendirilebilir. Özellikle kan sulandırıcı (antikoagülan) tedavi altında olanlar bu şekilde değerlendirilerek, INR düzeylerinin 2 ile 3 arasında olması hedeflenir.

Protrombin zamanı sonuçları nasıl değerlendirilir?

1. Protrombin zamanı uzun ise; kanınız yavaş pıhtılaşıyor demektir. Aşağıdaki nedenler buna sebep olabilir:

  • Karaciğer problemleri,
  • Kan sulandırıcı ilaç kullanımı,
  • Kan pıhtılaşmasında yer alan faktörlerin yetersizliği,
  • K vitamini eksikliği,
  • Kalıtımsal faktör eksiklikleri,
  • Pıhtılaşma faktör önleyicilerinin varlığı

 

2. Protrombin zamanı kısa ise; kanınız hızlı pıhtılaşıyor demektir. Bunun sebepleri aşağıdaki faktörler olabilir:

  • Lahana, brokoli, nohut, karaciğer ve yeşil çay gibi K vitamini içeren maddelerin fazla alımı,
  • Doğum kontrol hapı kullanılması,
  • Östrojen içeren hormon tedavisi yapılması.
loading...


Bu yazılar da ilginizi çekebilir:


FaceBook ta paylaş


***Bu konu ile ilgili görüş bildirmek ve soru sormak için; alttaki YORUM FORMU 'nu kullanınız.


Etiketler: , , , , , ,


Protrombin zamanı konusunda yapılan yorumlar

  1. yoan diyor ki:

    hocam yorum yazdım geldımı bılmıorum eger ıkı kez yazmıssam k bakmayın ltfen hocam ben 2 ay sureyle panık t,stres donemı yasadım bu surecte uykularım hep bolundu gece sıksık uyandım uyuyamadım sabah erken saatlerde uyanıp uyumadım bu surec bıttıkten sonra sımdıde gunduz uyku egılı var bende gozlerıme agırlık cokuyor esneme oluyor bazen 2 gün once doktara gıttım kansızlık b 12 karacıger bobrek seker vb gıbı durumdan bahsettı hocam
    glukoz 90..ure 27 ..kretaının 082 .. alt 14.. ast 23…b12 238..
    diger sonuclar wbc hgb gıbı testler hepsı normal gorunuyor 1 ay once karacıger bobrek dalak mesane pankreassafra yolları batın hepsının ulrasyon yaptırmıstım hepsi nrml buyuklukte ve sıkıntı yok gorunuyordu pt sn 82 inr 1.095 cıktı hocam tum bu testlere rağmen bu uyku halıni ne olarak yorumlamalıyım

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Son zamanlarda sizi üzen ya da strese sokan bir durum bu şikayete sebep olabilir. Böyle bir durum varsa bir psikiyatri uzmanına müracaat etmenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

  2. Yoan diyor ki:

    Hocam kansizlik gibi bir durumda soz konusu degil testler gayet normal

  3. Yoan diyor ki:

    Hocam 2 aylik bir panik durumu yasadim gece uyku duzenim bozuldu gece uyanip uyuyamama sabah erken uyanmak gibi stres ve skinti donemim oldu bu 2 aydan sonra simdi gunduz uyku egilimi basladi sanki yemekten sonra oluyor gibiydi ama normal zaman araligindada oluyor suandada pek uyumuyom doktora gittim b 12 karaciger alt ast bobrek seker vb tahlillere baktirdik hepsi gayet normal cikti 1 ay once bobrek karaciger safra yollari dalak ultrasyonuda yaptirmistim onlarda gayet normal cikti hocam bunlar normal ise bu halim neden kaynaklanabilir .

  4. Gkby diyor ki:

    Hocam alt ve ast normal

  5. Gkby diyor ki:

    Hocam alt ast vb testler gayet normal hepsi farkli bi test varmi.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Bu testlerin normal olması karaciğerinizin normal çalıştığını, karaciğer hücrelerinin zarar görmediğini gösterir. Bu durumda da akut karaciğer yetmezliği gibi bir durumun söz konusu olmadığı söylenebilir. Sağlıklı günler dileriz.

  6. gokki diyor ki:

    hocam eger fonksıyon bozuklugu var ise bile kotu anlam ifade edermi doktor fonksiyonel bozukluk olsa bıle onemli degıl demişti sizin gorusunuz u alabılırmıyım.

  7. GKBY diyor ki:

    devlet hastanesınde yaptırdıgım testte pt 14 inr 1.21çıktı

    özel hastahanede yaptırdıgım testte pt 82 ( 70 140 )
    inr 1.13 ultrasyon cekıldı hıc bısey cıkmadı hocam içim rahatlamadı devlet hastanesındekı tahlılımı üniversıte de bır doktora gosterdım yuyksek degıl tahlıl yapmaya gerek yok dedi ama ben rahatedemedım bı turlu akut karacıger yetmezlıgı gıbı nedenlerden bahsedılıor internette cok huzur oldum hıc bır sorunum yok bedensel olarak gayet ıyı hıssedıorum kendımı ama pıskolojık olarak kendımı yıprattım gorusunu belırtırsenız sevınırım hocam saygılar.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Doktorunuzun söylediği gibi, bir sorun olduğunu düşünmüyoruz. İçinizin rahay etmesi için karaciğer fonksiyon testleri adı verilen testleri yaptırabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

  8. ceyda diyor ki:

    protrombin zamanı 16.3 11-14
    protrombin aktivitesi 68 70-120
    INR 1.27 1,0-1,4
    bu değerler üzerine doktorum başka bir hastanede tekrar ölçtürmem gerektiğini söyledi.( 22 yaşındayım)2 gün sonra tekrar ölçüm yaptırdım başka hastanede.
    protrombin zamanı 25 11-15
    protrombin aktivitesi 33
    INR 2.19
    şeklinde yeni sonuçlarım çıktı. protrombin aktivitesi ve INR için referans değer belirtilmiyor doktorlar bu durumu kendileri yorumluyor dedi. Canım çok sıkıldı durumla ilgili açıklama yapabilir misiniz ?

  9. Ceyda diyor ki:

    protrombin zamanı 16.3 11-14
    protrombin aktivitesi 68 70-120
    INR 1.27 1,0-1,4

    bu değerler üzerine doktorum başka bir hastanede tekrar ölçtürmem gerektiğini söyledi.( 22 yaşındayım)2 gün sonra tekrar ölçüm yaptırdım başka hastanede.

    protrombin zamanı 25 11-15
    protrombin zamanı 33
    INR 2.19

    şeklinde yeni sonuçlarım çıktı. protrombin zamanı ve INR için referans değer belirtilmiyor doktorlar bu durumu kendileri yorumluyor dedi. Canım çok sıkıldı durumla ilgili açıklama yapabilir misiniz ?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      İlk ölçüm normal, ikinci ölçüm anormal gözüküyor. Ancak sonuçlarınızın doktorunuz tarafından değerlendirilmesi gerekir. Bu testlerin yapılış amacı, sizde bulunan belirti veya şikayetlere göre, kullandığınız bir ilaç olup olmamasına göre değerlendirmeler değişecektir. Bunu en iyi yapacak kişi de doktorunuzdur. Sağlıklı günler dileriz.

  10. elif diyor ki:

    merhaba 13 aylık oğlumda hemofili şüphesi var
    hacettepe de tahlil verdi sonuçların birkaçı çıkmış
    aptt : 94.348
    aPTT 94,348 22,5 – 32 Sn
    Yüksek
    01/06/2016 11:52 01/06/2016 16:37 01/06/2016 03:00:00 Onaylanmış

    APTT MIX
    01/06/2016 11:52 01/06/2016 16:44 01/06/2016 04:00:00 Onaylanmış

    Aktive PTT MIX 32,555 25 – 42 Sn
    Normal
    01/06/2016 11:52 01/06/2016 16:53 Onaylanmış

    APTT MIXING Kontrol 25,9 25 – 40 Sn
    Normal
    01/06/2016 11:52 01/06/2016 16:44 Onaylanmış

    PTZ (Protrombin Zamanı)
    01/06/2016 11:52 01/06/2016 16:39 01/06/2016 03:00:00 Onaylanmış
    Rapor Göster <<
    >> Protrombin Zamanı (sn) 15,823 10,4 – 12,6 Sn
    Yüksek
    01/06/2016 11:52 01/06/2016 16:39 Onaylanmış

    Protrombin Zamanı (INR) 1,353 0,8 – 1,2 INR
    Yüksek
    01/06/2016 11:52 01/06/2016 16:39 Onaylanmış

    Trombin zamanı (TT) 32,498 14 – 21 Sn
    Yüksek
    01/06/2016 11:52 01/06/2016 16:37 01/06/2016 03:00:00 Onaylanmış

    Faktör VIII
    01/06/2016 11:52 02/06/2016 16:00:00 Kabul Edilmiş

    Faktör IX

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Çıkan sonuçlar bir faktör eksikliğini gösteriyor. Hastalığın şiddetini belirlemek için eksikliği muhtemel olan faktörlerin düzeyleri de istenmiş. Çıkacak sonuçlara göre hangi faktörün eksik olduğu ve bundan sonra yapılması gerekenler doktorunuz tarafından belirlenecektir. Sağlıklı günler dileriz.

  11. AYŞE diyor ki:

    MERHABA OGLUMUN TAHLİL SONUÇLARI BU ŞEKİLDEDİR SİZCE SAKINCALI BIR DURUM VARMIDIR

    Aktive PTT (Y) 27.1 Sn 25 – 40 15.03.2016
    Protrombin Zamani (PT)(INR) Y 1.1 0.9 – 1.4
    Protrombin Zamani (PT)(sn) Y 14.0 sn 11 – 15
    Protrombin Zamani (PT)(Yüzde) Y 88 % H 70

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Bizce sakıncalı bir durum yoktur ama sonuçların bu testleri isteyen doktorunuz tarafından değerlendirilmesi sizin için daha uygun olur. Sağlıklı günler dileriz.

  12. Celal diyor ki:

    merhaba böğrümdeki batmalar nedeniyle yapılan tetkiklerde akciğerde pıhtı teşhisi kondu ve coumadin tedavisine başlandı.ilk iki gün sabah akşam,sonraki üç gündede birer ad.5mg.coumadin aldım ve yapılan INR sonucu 6.36 çıktı ve Dr.ilacı kesmemi söyledi,bir hafta ilaç almadım INR önce 3.26 ya daha sorada 1.7 ye düşünce ilaca günde 5Mg.olarak yeniden başladım,bir hafta sonunda yaptırdığım testte INR bu kez 6.44e çıktı ve Dr tekrardan ilacı kestirerek,damardan K vitamini verdi.Şimdi ben nasıl hareket edeceğim,lütfen yardımcı olurmusunuz

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Kan sulandırıcı ilaçların dozunun ayarlanma safhasında sizin de anlattığınız şekilde ayarlamalar yapılmaktadır. Bu tedaviden sonuç almak için doktorunuzun tavsiyelerine uymalısınız. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  13. zehra diyor ki:

    vücudumda kendiliğinden çıkan morarmalar üzerine dr gittim 3mart 2015te. ınr referans aralığı 0,9-1,2 olan teste sonuc2,83 ptz refarasn aralığı 11-14 iken 29,5 çıktı diğer testlerim biyokimya hemogram normal.1 hatfa sonra bu değerler daha normale yakındı.O zaman dr beni hemotolojıye sevkettı ama gidemedım.Şimdi 2016 ya geldik şimdi vücudumda morarmalar yok ama halsizlik yaralarımın geç iyileşmesi tırkak yumuşaklığı unutkanlık gibi şikayetlerim var üzerinden 1 sene geçmesine rağmen o zamanki şikayetlerimle simdikinin bağlantısı olabilir mi?Ne yapmalıyım sizce durum ne olabilir?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      O zamanki sorun kan pıhtılaşması ile ilgili bir sorunmuş. Ufak bir darbe bile deri altında kanamaya sebep olup, morarmalara yol açmış. Şimdiki şikayetleriniz için de bir takım testler yapıp ona göre değerlendirme yapmakta fayda vardır. Şikayetlerinize bakarak bir kansızlık olabileceği düşünülebilir ancak bunun için hem muayene olmanız hem de bazı kan testleri yaptırmanız gerekir. Bunun için bir dahiliye uzmanına muayene olmanızı öneririz. Ona şikayetlerinizi anlatın, o gerekenleri yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

  14. mustafa diyor ki:

    Merhaba. Ptz testındeki normal deger 10-14 sanıye gosterilen sure, bizim derimizden akan kanın pıhtılasma suresı degıl dımı?

    O teste ait bir sure, eger ptz suresı uzamıs ıse demek kı bızım derımızden akan kan normalde 10 dk ıcın pıhtılasma yerıne 10dk fazla bır zamanda pıhtılasıcaktır.

    Lutfen ıyı anlayıp anlamadıgımı soyleyerek benı aydınlatabılırmısınız?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Son çıkarım doğru sayılabilir. PTZ testinin uzaması kanama eğiliminin artmasını gösterir. Ancak terminolojik hatalar var. Örneğin, cilt üzerindeki bir kesiden akan kanın pıhtılaşma süresi “protrombin zamanı” demek değildir. Bunun için kanama zamanı, pıhtılaşma zamanı gibi terimler kullanılabilir. Sağlıklı günler dileriz.

  15. mehtap diyor ki:

    oğlum pıhtılaşma 15.8 çıktı tehlikeli bir durumu varmı ptz si

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      PTZ testinin yapıldığı laboratuvara göre sonuçlar değişebilir. Testi yaptırmış olduğunuz laboratuvarın referans aralığına göre değerlendirme yapmak gerekir. Laboratuvarlar arası farkı ortadan kaldırmak için saniye cinsinden ölçülen PTZ yerine INR sonucu kullanılmaktadır. Değerlendirmeyi buna göre yapmak daha doğru olur. Sağlıklı günler dileriz.

  16. mehtap diyor ki:

    oğlum pıhtılaşma 15.8 çıktı tehlikeli bir durumu varmı

Yorum Yazınız

19 + 3 = ? (İşlemin sonucunu kutuya yazınız)