www.hayatisaglik.com | kan tahlili, idrar tahlili, hastalıklar, sağlık bilgileri, beslenme, diyet.



Testosteron testi nedir ?



TestosterontestiTestosteron testi, kandaki testosteron hormonunun seviyesini ölçer. 

Testosteron, erkeklerde  cinsel özelliklerin ve vücudun gelişimini sağlayan steroid bir hormondur. Ergenlik dönemi ile salgılanmaya başlayan testosteron, erkek çocukların seslerinin kalınlaşmasına, kaslarının ve cinsel organının gelişimine, sperm yapımının artışına ve vücudun kıllanmasına yol açar.

Erkeklerde 40 yaşlarında testosteron seviyeleri en yüksektir. Yaş ilerledikçe erkeklerde testosteron seviyesi düşmeye başlar. Kadınlarda erkeklere göre daha az miktarda bulunan testosteron östradiole dönüşür.



Testosteronun üçte ikisi kanda bulunan bir protein olan Seks Hormonu Bağlayıcı Proteine (SHBP) bağlı olarak bulunur. Üçte bire yakını başka bir kan proteini olan albumine bağlı iken, %1-4 kadar az bir miktarı serbest olarak bulunur. Bağlı olmayan bu forma serbest testosteron adı verilir.

Total testosteron düzeyleri gün boyu değişkenlik gösterir. Sabahları en yüksek düzeyde bulunurken akşamüstü seviyeleri en düşük miktardadır.

 

Testosteron nereden salgılanır ?

Erkeklerde temel üretim yeri testisler, kadınlarda yumurtalıklardır. Erkeklerde ve kadınlarda ayrıca böbreküstü bezinde de az miktarda üretilir.

Üretimi hipofiz bezi tarafından kontrol edilir. Hipofiz bezinden salgılanan LH, testislerden testosteron salgılanmasını uyarır. Testosteron erkeklerde ergenlikten itibaren salgılanmaya başlar.

 

Testosteron testi için gerekli örnek nedir ?

Test genellikle koldaki bir toplardamardan alınan kan örneğinde yapılır.

 

Testosteron testi neden yapılır ?

  • Kısırlık sebeplerinin belirlenmesinde,
  • Erkekte cinsel problemlerin sebebinin araştırılmasında,
  • Cinsel isteksizlik sebebinin araştırılmasında,
  • İktidarsızlık sebeplerinin belirlenmesinde,
  • Kadınlarda adet düzensizliklerinin nedeninin araştırılmasında,
  • Kadınlarda kıllanma veya ses kalınlaşması gibi erkeksi karakterlerin sebebinin belirlenmesinde,
  • Erkek çocukların ergenliğe erken veya geç girişinin sebebinin belirlenmesinde,
  • Prostat kanseri tedavisinde testosteron miktarını düşürücü ilaçların işe yarayıp yaramadığının belirlenmesinde,
  • Erkeklerde kemik erimesi sebebinin araştırılmasında,
  • Testis tümörlerinde,
  • Hipofiz ve hipotalamus rahatsızlıklarında.

 

Testosteron normal değerleri nelerdir ?

Aşağıda verilen değerler testin yapıldığı laboratuvar, kullanılan metod ve yapılan cihaza göre değişiklik gösterebilir.

 

Total testosteron normal değerleri:

Yetişkin erkeklerde: 280-1100 ng/dL arasında,

Yetişkin kadınlarda menopoz öncesi: 15-70 ng/dL arasında,

Yetişkin kadınlarda menopoz sonrası: 8-35 ng/dL arasında,

Yetişkin kadınlarda hamilelik döneminde: yetişkin kadın değerlerinin 3-4 katıdır.

 

Serbest testosteron normal değerleri :

Yetişkin erkeklerde: 50-210 pg/mL arasında,

Yetişkin kadınlarda: 1.0-8.5 pg/mL arasındadır.

Yukarıda yazılan normal değer aralıkları “Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests” adlı kitabın 4. baskısından alınmıştır.

Testosteron seviyelerine bakıldığında; sabahları en yüksek düzeyde bulunurken akşamüstü ortalama %25 oranında azalarak en düşük miktarda olduğu görülür.

Yüksek değerler ne ifade eder ?testosteron

  • Testis kanseri,
  • Böbreküstü bezi kanseri,
  • Yumurtalık kanseri,
  • Polikistik over sendromu,
  • Anabolik steroid kullanımı,
  • Hipertiroidizm,
  • Konjenital adrenal hiperplazi.

 

Düşük değerler ne ifade eder ?

Testislerde gelişme geriliği,

Testis yaralanmaları,

Kleinfelter sendromu,

Down sendromu,

Siroz gibi karaciğer hastalıkları,

Kronik alkol kullanımı.

Testin sonucunu etkileyen faktörler nelerdir ?

  • Testosteron, östrojen, steroid, digoksin, spironolakton gibi ilaçların kullanımı,
  • Tiroid bezinin az veya aşırı çalışması,
  • Prostat kanseri tedavisinde kullanılan ilaçlar,
  • Prolaktin seviyesini artıran ilaçlar.

 

Test sonuçlarınız mutlaka doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir.

Test öncesi nelere dikkat edilmelidir ?

Alkolizm ve karaciğer hastalıkları erkelerde testosteron düzeylerini düşürebilir. Ayrıca, androjen ve steroid içeren ilaçlar da testosteronu azaltırlar.

Antikonvülsan ilaçlar, barbitüratlar ve klomifen testosteron düzeyini yükseltir.

Yukarıda sayılan ilaçları kullanan kişilerin bu durumu doktorlarına bildirmelidir.



Bu yazılar da ilginizi çekebilir:


FaceBook ta paylaş


***Bu konu ile ilgili görüş bildirmek ve soru sormak için; alttaki YORUM FORMU 'nu kullanınız.


loading...
Etiketler: , , , ,


Testosteron testi nedir ? konusunda yapılan yorumlar

  1. mert diyor ki:

    Merhabalar, yaş 21 cinsiyet erkek serbest testosteronum 9.51 pg/ml çıktı fakat değer aralığı yazmıyor acaba normal değer midir?

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Her laboratuvarın kullandığı yöntem ve cihaza göre normal değer aralıkları değişiklik gösterir. Sizin tahlilinizin yapıldığı laboratuvara normal değer aralığını sorunuz. Değerlendirme ona göre yapılacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

  2. Kader diyor ki:

    Merhaba benim total testosteron değerlerim normalin çok altında sustanon kullaniyorum fakat fazla etkisi olmuyor testisler küçülmeye başladı penis sertleşme tam anlamıyla olmuyor nasıl bir tedavi uygulamam gerekiyor

  3. kaan diyor ki:

    merhaba ;
    ben 32 yaşındayım beş aylık evliyim
    bu süre zarfında korunmadık ama bir türlü çocuk sahibi olamadık evlenmeden önce hastaneye gitmiştim
    Uygulanan Testler Sonuç Birim Normal Değerler Önceki Sonuçlar
    Serbest Testosteron 12,76 pg/mL 8,7 – 30
    Total Testosteron * 267,2 ng/dL 300 – 1080
    LH 5,7 mIU/mL 1,2 – 7,8
    FSH 2,5 mIU/mL 1,4 – 18,1
    Prolaktin 6,9 ng/mL 3 – 14,7
    bu sonuçlar hakkında hocam net bi cvp vermedi konu hakkında bana yardımcı olurmusunuz

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Yazmış olduğunuz test sonuçlarından total testosteron dışındakiler normal gözükmektedir. Düşükmtestosteron ile ilgili olarak üroloji veya endokrinoloji bölümüne başvurmanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

  4. selçuk diyor ki:

    merhaba 32 yaşındayım son aylarda cinsel isteksizlik yaşıyorum, yorumunuzu ışık tutmanızı merakla bekliyorum.Teşekkürler
    serbestT4 1.25ng/dL 0,70-1,74
    TSH 1.72mIU/L 0,57-5,6
    FSH 1,6mIU/ml 1,4-18,1
    proloktin 4.36ng/ml 2,1-17,7
    Total Testesteron 171.1ng/dL 229-779

    üroloji bölümüne gittim değerler düşük görününce sustanol 250mg ampul kullanıldı etkisi olmayıp total testestoron biraz daha düşünce ultrasyonda çekilip 2,5*2,5*5,5cm boyutu kanlanmaları tabi venler normal genişlikte sonucu ile endokrinoloji bölümüne sevk edildim şimdi ilaçlı mr çekilecek umarım eski durumuma dönerim teşekkürler

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Durumunuz ile ilgili uzman doktorlar tarafından istenen tetkikler neticesinde bir sonuca ulaşılacaktır. Sadece verdiğiniz test sonuçlarına göre bizim bir yorum yapmamız zor ve uygun değildir. Sağlıklı günler dileriz.

  5. Ahmet diyor ki:

    Merhabalar 25 yaşındayım cinsel şikayetlerim yüzünden aile hekiminden testesteron seviyesi için kan tahlili yaptırdım sonuç; total testesteron 3.62ng/ml çıktı doktorum sonucun normal çıktığını ama yaşıma göre çok az olduğunu söyledi acaba ne yapmam gerek kafam çok bozuldu yardım ederseniz sevinirim…

  6. kaan diyor ki:

    merhaba ;
    ben 32 yaşındayım beş aylık evliyim
    bu süre zarfında korunmadık ama bir türlü çocuk sahibi olamadık evlenmeden önce hastaneye gitmiştim

    Uygulanan Testler Sonuç Birim Normal Değerler Önceki Sonuçlar
    Serbest Testosteron 12,76 pg/mL 8,7 – 30
    Total Testosteron * 267,2 ng/dL 300 – 1080
    LH 5,7 mIU/mL 1,2 – 7,8
    FSH 2,5 mIU/mL 1,4 – 18,1
    Prolaktin 6,9 ng/mL 3 – 14,7

    bu sonuçlar hakkında hocam net bi cvp vermedi konu hakkında bana yardımcı olurmusunuz

  7. sesen diyor ki:

    hormon tahlıl sonucumda;
    tsh:0,94
    lh:5,62
    fsh:5,42
    prolaktın:10,05
    testosteron-total:0,35
    dhea-s:362,90

    testosteron selbest:2,99 çıktı

    bir bayan olarak durumumu değerlendirebilirmisinz

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Hiçbir testin referans aralığını ve adet döneminizin hangi safhasında olduğunuzu yazmadığınız için testler hakkında değerlendirme yapamıyoruz. Test sonucunuzu doktorunuza göstermenizi ve onun yorumunu almanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

  8. NİDA diyor ki:

    TOTAL TESTERON .038
    PROLAKTİN 7.48
    ESTRADİOL 42.96
    LH 6.78
    BETA-HGC <2
    TSH 1.6
    FSH 6.51
    SONUÇLARIM NORMAL Mİ ?

  9. Eda diyor ki:

    Merhaba bugün doktora gittim cildiye çenemde 2 -3 tane kıl vardı hormon testi istedim testestoron 2,38 çıktı :(((( çok ku az mı bilemedim

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Testleri yaptırmış olduğunuz laboratuvarın vermiş olduğu referans aralıkları da belirtirseniz daha rahat değerlendirme yapabiliriz. Ayrıca kıllanma şikayetlerinde DHEA-S testi de istenmektedir. Sağlıklı günler dileriz.

  10. Kubilay diyor ki:

    Merhaba,Ben 19 yasindayim testesteron oranimi ölçtürdüm 4.70 ng/dL çıktı
    Ref. ara. 1.75 – 7.81 yazıyor dusukmu yuksekmu normalmi birde vücut geliştirmeyle uğraşıyorum…
    Boy :180
    Kg :90

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Testosteron düzeyiniz vermiş olduğunuz referans aralığına göre normaldir. Vücut geliştirme yaparken spor salonu tarafından önerilen protein tozları veya çeşitli destek ürünlerini kullanmanıza gerek yoktur. Beslenmenize dikkat etmeniz yeterli olacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

  11. Kubilay diyor ki:

    Merhaba,Ben 19 yasindayim testesteron oranimi ölçtürdüm 4.70 ng/dL çıktı
    Ref. ara. 1.75 – 7.81 yazıyor dusukmu yuksekmu normalmi birde vücut geliştirmeyle uğraşıyorum…

  12. Murat diyor ki:

    Merhaba, ben vucüt gelistirme ile uğraşıyorum ve 5 gün önce gidip kendim test yaptırdım, çıkan sonuç aşağıdaki gibidir. Sizce yaptığım ağırlık sporu için yetirli Seviyedemidir?

    Yaşım: 41
    Boy 1.80
    Klo : 77

    Protein Total: (Serum) 7.4
    Albumin (Serum) 4.6
    Globulin (Serum) 2.8

    Testosteron Total: 2.99

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Test sonuçlarınız normal görünmektedir. Ek bir şey kullanmanıza gerek yoktur. Sağlıklı günler dileriz.

  13. metinph diyor ki:

    mrh hocam 41 yaşındayım parkkinson ilaçları kullanıyorum ciddi anlamda cinsel isteksizlik var ne yapmalıyım

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Cinsel isteksizlik kullandığınız ilaçların yan etkisi olabilir. Doktorunuza şikayetinizden bahsedin. Daha az yan etkisi olan ilaç varsa, doktorunuz ilacınızı değiştirebilir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

  14. hakan diyor ki:

    Merhaba bi sorum olacaktı devlet hastanesinde 18 yas alti için hormon testine ücret alınıyor mu ?

  15. ömer diyor ki:

    hocam tekrar kan tahlili yaptırdım.testosteron yüksek çıktığı için. daha sonuçları gösteremedim. çıkan sonuçlar normal midir. Ayrıca testosteron totalin yüksek çıkması neden olur ve zararı var mıdır. şimdiden teşekkür ederim.

    SEKS HORMONU BAĞLAYICI GLOBÜLİN (SHBG)
    42.1 nmol/L 10.0 – 57.0
    TESTOSTERON FREE 30.42 pg/mL 8.90 – 42.50
    FSH 5.82 0.95-11.95 mIU/ml
    LH 5.15 1.14-8.75 mIU/ml

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Çıkan sonuçlarınız normaldir. Total testosteronun yüksekliğinin bir anlam ifade edip etmediği, sizde herhangi bir sağlık problemine yol açıp açmamasına bağlı olarak doktorunuz tarafından değerlendirilecektir. Sağlıklı günler dileriz.

  16. ömer diyor ki:

    hocam saç dökülmem var kan tahlillerim aşağıdaki gibi tahlillerim neyi gösteriyor. teşekkür
    TESTOSTERON, TOTAL. 11.54 ng/mL 2.49 – 8.36
    MCHC 31.4 g/dl 32 36
    MCH 25.2 pg 27 31.5
    MCV 80.3 FL 80 100
    Ferritin 49.4 22 274
    Demir 40 65 175 LH 5.89 1.14 8.75
    Demir baglama kapasitesi (TDBK) 305 69 240
    LH 5.89 1.14 8.75
    FSH 5.25 0.95 11.95

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Testosteron düzeyiniz yüksek çıkmış. Saç dökülmesi sebeplerinden biri testosteron yüksekliği olabilir. Yüksek testosteron erkek tipi saç dökülmesine yol açabilir. Ayrıca test sonuçlarınıza göre demir eksikliğine bağlı kansızlık da söz konusudur. Demir eksikliği de saç dökülmesine yol açan sebeplerdendir. Test sonuçlarınızı doktorunuza gösteriniz. O gereken tedaviyi verecektir. Sağlıklı günler dileriz.

  17. Volkan diyor ki:

    Cinsiyetim erkek Testestoron hormonu testini nerede yaptırabilirim ? Devlet hastanelerinde bunu yaptırabilirmiyim veyatta nerede yaptırabilirim ?

    Şehir: İzmir

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi gibi devlet hastanelerinde bu test yapılmaktadır. İsterseniz özel laboratuvar veya özel hastanelerinde de bu testi yaptırabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

  18. Emin Temizel diyor ki:

    Yaş:72 2000 de prostat amaliyatı olmuştum 2012 de Prostat CA bulundu. Prostat CA dan hormon tedavisi ve radyoterapi sonrası:

    17.8.2012: PSA Total:0.004 Serbest:0.010 T.Testosteron:0.142
    15.2.2016: PSA Total:0.115 Ser:0.010 T.Testosteron: 3.94
    Testosteron tedricen artarak 3.94 olmuş, bunun anlamı nedir ne önerirsiniz, tşk

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Testosteron testisler ve böbreküstü bezlerinden salgılanan erkeklik hormonudur. Bu yükselmenin prostat ile ilgisi olduğu düşünülmemektedir. PSA düzeyleri de oldukça düşüktür. Test sonuçlarınızı bir üroloji uzmanına gösterebilirsiniz. Onun değerlendirmesi önemlidir. Sağlıklı günler dileriz.

  19. mehmet akif diyor ki:

    benim kardeşim 10 yaşında ve referans aralığı 2,8-8 olan testost hormon tahlilinde 0,068 çıktı kendisi 68 kilo bu değerlerden korkmalımıyız ?

  20. Adınız diyor ki:

    merhaba,
    bir öğrencimin total testosteron seviyesi 41.09 ng/dl, serbest 1.93 pg/ml
    öğrencim kız ama kendi cinsiyetinden memnun değil. değerler için ne diyorsunuz

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Total testosteron sonucu yetişkin kadınlar için belirlenen seviye ile uyumludur. Ancak kız öğrencinizin kendi yaşı ile ilgili hormonal durumunun değerlendirilmesi için bir endokrinoloji uzmanına ve ruhsal durumunun değerlendirilmesi için bir psikiyatri uzmanına başvurmasında fayda vardır. Sağlıklı günler dileriz.

  21. kenan diyor ki:

    selm hocam yardımcı olduğunuz için allah sizden razu olsun benim sorunum ikişki esnasında sertliğinin kayboşması testosteron ölçtürdüm ürolojiye gittim hormonlara baktı pskolojik dedi ve lustral kullandım kullandıktan sonra cinsel isteksizlik başladı daha önce yoktu böylebi sorun tekrar başka üroloğ gittim hormonları ölçtürdüm testosteronun düşük dedi biryıla aşkın sustanov ve nebido iğne kullandım proviron hapta kullandım ilaçları bıraktıktan sonra daha kötü oldum testosteronum düşünce başağrısı oluyo ve peniste büzüşme küçülme oluyo farkediyorum ilaçlarada güvenim kalmadı doktorlarada neyapmam lazım hocam lütfen yardımcı olun evliyim şimdiden allah razı olsun sizden yardımcı olduğunuz için

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Bu konunun uzmanları üroloji uzmanlarıdır. Ancak her üroloji uzmanı şikayetleriniz konusunda çalışmıyor olabilir. Sizin şikayetiniz konusunda çalışan ve başarılı sonuçlar alan bir üroloji uzmanını araştırıp ve ona muayene olmanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

  22. Kerem diyor ki:

    Merhaba ben 42 yaşındayım erken boşalma sorunum var üroloji uzmanına gittim Testosteron testi istedi test aralığı 2,5 – 8,36 arasıdır benim test ise 2,35 çıktı doktor bir ilaç verdi (yalnış değilsem cinsel gücü artırıcı ilaçtı)1 ay kullanmam için akşam bir hap aldım 1 hafta boyunca başım döndü ve kendime gelemedim ilaçı bıraktım doktor da hiç ilgilenmediği içn sadece ayakta bana neyin var dedi ben erken boşalma dedim tamam tamam dedi o yüzden bir daha gitmedim ne yapacağımı şaşırdım lütfen yardım edin

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Sorununuzun çözümü üroloji uzmanlarının uzmanlık alanına girer. Tekrar bir üroloji uzmanına başvurmaktan çekinmeyiniz. Özellikle bu konularda kendini geliştirmiş bir üroloji uzmanı bulabilirseniz size faydası dokunacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

  23. Salih diyor ki:

    Merhaba total testosteron 4.38 çıktı sakal jinekomasti ve armut vücut sorunu yaşıyorum sizce normalmi

  24. fikri diyor ki:

    21 yaşındayım total testosteron seviyem 3.43 ng/mL acaba normalmi bu yaşa göre çok kıllı bir insan değilim ve sakal problemide yaşıyorumm şimdiden teşekkürler

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Total testosteron değeriniz düşük çıkmış. Bununla ilgili olarak bir endokrinoloji uzmanına görünmenizde fayda vardır. Sağlıklı günler dileriz.

      • Mustafa kerem diyor ki:

        Testi seviyem 340.38 çıktı normalmi acaba yaşım 33

        • dradmin diyor ki:

          Merhaba,
          Testin yapıldığı laboratuvarın referans aralığını ve birimini yazarsanız sonucunuzun normal olup olmadığını söyleyebiliriz. Bizim sitemizde yazdığımız referans aralığına göre sizin total testosteron test sonucunuz 340.38 ng/mL ise, normaldir. Ancak önemli olan testin yapıldığı laboratuvarın referans aralığıdır. Sağlıklı günler dileriz.

  25. ismail erten diyor ki:

    SLM BENİM TOTAL TESTESTERON 182.18 SERBEST T4 0.82 DİR.DOKTORUM HASTAHANEYE YATIRMAM LAZIM DEDİ..BİR HAFTAYA KADAR YATACAĞIM…NE OLABİLİR.15 YILLIK ŞEKER HASTASIYIM APİTRA VE LANTUS KULLANIYORUM..KALBİMDE 4 ADET STEND VARDIR.

    • dradmin diyor ki:

      Merhaba,
      Doktorunuz muhtemelen testosteron değerinizin yüksekliği nedeniyle tetkikler yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Yazınız

Spam Protection by WP-SpamFree