-->

Bilirubin testi

16 yorum
Bu test kan dolaşımında bulunan bilirubin düzeyini ölçen bir testtir. Bilirubin, alyuvarların parçalanmasıyla ortaya çıkan sarı-turuncu renkli bir pigmenttir. Dolaşımdaki bilirubin karaciğere giderek orada birtakım işlemlerden geçer ve sonrasında büyük kısmı bağırsaklar tarafından, az bir kısmı da farklı bir forma dönüşerek idrarla vücuttan atılır.

yenidoğan sarılığı

Bilirubin kanda hangi formlarda bulunur ?


Bilirubin 2 farklı formda bulunur: Karaciğerde işlem görmemiş hali indirek veya ankonjuge bilirubin olarak adlandırılırken, karaciğerde gördüğü işlemden sonra direk ya da konjuge bilirubin olarak isimlendirilir. İki formun toplamı da total bilirubin adını alır.


Bilirubin neden karaciğerde işlem görür?

Karaciğerde işlem görmesinin nedeni bilirubinin suda çözünür hale getirilmesidir. Böylece rahatlıkla vücuttan uzaklaştırılabilir.


Bilirubin kanda hangi düzeylerde bulunur ?


Normalde total bilirubin seviyesi 0.1-1.0 mg/dL arasındadır.

Direk bilirubin ise 0-0.3 mg/dL arasındadır.

kanda bilirubin

Bilirubin düzeylerinin önemi nedir ?

Bilirubin düzeylerinin yüksek olması karaciğerin bilirubini işleyemediğini gösterir. Bunun farklı sebepleri olabilir. Karaciğerde bulunan bir problem yanında, karaciğere işleyebileceğinden fazla yük binmesi, yani fazla miktarda alyuvar yıkımı, bilirubin artışına sebep olur.


Hangi durumlarda bilirubin testi istenir?

1. Sarılık olup olmadığının belirlenmesinde: Bilirubinin yükselmesi derinin ve gözlerin sararmasına yol açar. Yeni doğan sarılıklarında bebeklerde, hepatitlere (hepatit nedir?) bağlı sarılıklarda yetişkinlerde  bilirubin testi istenir.

2. Karaciğerde safra yollarında bir tıkanıklık olup olmadığının belirlenmesinde,

3. Karaciğer hastalıklarının takibinde,

4. Alyuvarların parçalanmasına yol açan hastalıkların izlenmesinde,

5. Yapılan tedavilerin etkilerinin takip edilmesinde,

6. Bazı ilaçların toksik etkilerinin belirlenmesinde bilirubin testi istenir.

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

16 yorum

  1. Hocam acil öğrenmem lazım Amfibi komando olmak için heyet raporu alıyorum aşırı susuz ve açtım test te bilirubin 2,8mgr çıktı doktor hiperbilirubunemi tanısı koydu ve karar olarak A45F10 yazdı bir sorun olur mu ??

    YanıtlayınSil
  2. Merhaba,
    Hiperbilirubinemi karaciğerde eksik bir enzim nedeniyle bilirubin miktarının yükselmesi demektir. Bu durum "sarılık" olarak görülür. Gözünüzün beyazına dikkatle bakıldığında sarardığı fark edilir. Bilirubin daha da yükselirse deride de sararma fark edilebilir. Bilirubinin yükselmesine sebep olan faktörler araştırılarak ortaya çıkarılabilir. Ancak amfibi komanda olmanızı engelleyip engellemediğini bilemiyoruz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlayınSil
  3. Merhaba total bilirubin 2.70 ref:(0-2.0),direkt bilirubin 0.96 ref:(0-0.4) çıktı.Hepatit testlerinde sorun çıkmadı.10 gün önce yaptırdığım tahlillerde de yine bilirubin lerimde yükseklik vardı.Göz akımda ve cildimde sararma yok.Sadece bilirubin yüksekliği sorun oluşturur mu?

    YanıtlayınSil
  4. Merhaba,
    Test sonuçlarınız aşırı yüksek değil ve henüz göz akınızda sararmaya sebep olmamış olabilir ancak bilirubinlerin yükselmesine sebep olan hepatit dışı sebeplerin araştırılması gerekir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlayınSil
  5. Merhabalar sürekli yorgunluk hissi ve kalp sıkışması şikayetiyle kardiyolojiye gittim tam kan testinde direk biluribin seviyesi 0.23 normalin(0-0,2) çok üstünde çıktı sebep ne olabilir. Ve hangi bölüme başvurup muayeneye devam etmemin. Birde gel kolestrol çok az düşük 34..

    YanıtlayınSil
  6. Merhaba,
    Direk bilirubin seviyeniz normalin çok üzerinde çıkmamış. Referans aralık üst sınırı 0.2 yani 0.20'dir. Sizin sonucunuz ise 0.23 çıkmış. Bu sonuç çok da önemsenecek bir seviye değildir. Bir sonraki kontrolda çıkacak olan direk bilirubin değerine göre değerlendirme yapılabilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlayınSil
  7. Merhaba bundan 1.5 yıl önce obeziteden ameliyat oldum sonra arasan 11 ay geçtikten sonra safra kesemin çamurlaştığını söylediler ve safra kesemi aldırdım çünkü yemeklerden sonra bulantım oluyordu ve şiddetli şekilde ayrım oluyordu geçen hafta doktora kontrole gittim kan testi yaptılar ve kanımda normalde 0-0.90 olması gereken biluribin değerim 1,82 çıktı doktor emar istedi Çarşamba günü çektireceğim şimdi sormak istediğim bu ben sarılıkmıyım yada emadım sonucu ne çıkarsa bana tekrar revizyon ameliyatı derler yada ilaç tedavisi sunarlar çünkü internet o kadar geniş şeyler söylüyor ki korkutucu şeyler şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlayınSil
  8. Merhaba Buse hanım,
    Total bilirubin değerinin yükselmesi halk arasında sarılık adı verilen duruma yol açar. Sarılığa sebep olan bilirubin yükselmesinin çeşitli sebepleri olabilir. MR sonucuna göre sarılığın sebebi ortaya çıkabilir ve buna yönelik tedavi yapılır. geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlayınSil
  9. Merabalar oğlum 7 yaşında sünnet olucak yaptrdığımız testlerde direk bilirubin 0,33(0-0,3) total de 2,,1 (0-2) çıkdı takibini yaptırıxam ancak bunların şu an için sünnet olmadına engel var mıdır teşekkür ederim

    YanıtlayınSil
  10. Merhaba Arzu hanım,
    Bu soruyu sünneti yapacak olan doktora sormalısınız. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlayınSil
  11. Bilirubin değerlerinin yüksekliği safra kesesindeki oluşan çamurdan yükselebilir mi bide bu değerlerin yüksekliği bilinç bulanıklığına sebeb olur mu

    YanıtlayınSil
  12. Merhaba Mehmet bey,
    Safra kesesi ile ilgili problemler bilirubin değerinin yükselmesine yol açabilir. Yüksek bilirubin düzeyleri de beyni etkileyebilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlayınSil
  13. Merhaba hocam rutin kan tahlillerimde bilirubin değerlerim yüksek olarak belirtilmişti aile hekimi üzerinde pek durmadı , değerlerim şu şekilde
    Total bilirubin 1.3 referans 0.20 - 1.20
    Direk bilirubin 0.4 referans 0 - 0.5

    Bir kaç ay sonra başka yerde tahlil yaptırdım o da şöyle
    Total bilirubin 1.08 referans 0.2 - 1.0
    Direk bilirubin 0.41 referans 0-0.5

    Dün yaptırdığım sonuca göre de
    Direk bilirubin 0.40 referans 0 -0.3
    Doktorum hiç üzerinde durmadı acaba bu sonuçlar önemli bir yükseklikte mi? Karaciğer değerlerim normal. Yorumlamanızı rica ediyorum.
    Saygılar.

    YanıtlayınSil
  14. Merhaba,
    Bilirubin düzeylerinde üst sınırın üzerinde hafif bir yükseklik vardır ve aylardır yapılan tahlillerde bilirubin düzeyinde bir yükselme görülmemektedir. Bu durumda bilirubin düzeyini yükseltecek aktif bir hastalığın olmadığı düşünülebilir. Karaciğerdeki bazı enzim eksikliklerinde böyle durumlar olabilmektedir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlayınSil
  15. Merhaba. Direkt bilirubin referans 0.0.3 çıkan sonuç 0.12. Total bilirubin referans.0.2/1.2. Çıkan sonuç 0.25. İndirekt referans 0.1/0.5 çıkan sonuç 0.13 bu degerler normalmi hocam yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlayınSil
  16. Merhaba Yasemin hanım,
    Sonuçlarınız normaldir. Ondalık sayılarda virgülden sonraki rakamlar farklı değerlendirilir. Örneğin direkt bilirubin sonucunuz 0.3 = 0.30 = 0.300'e kadar normaldir. Sizin sonucunuz 0.12 çıkmış. Bu sonuç 0.30'dan düşüktür. Bu sebeple normaldir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlayınSil

Yorum Gönderme

loading...
EMAİL gönder yazılar ADRESİNE GELSİN