Orta kulak, titreşerek sesleri duymamızı sağlayan vücudumuzdaki en küçük kemiklerin bulunduğu, kulak zarı ile iç kulak arasında bulunan yerdir. Bu bölgenin bakteri veya virüslerle enfeksiyonu sonucu "orta kulak iltihabı" gelişir. Yetişkinlere göre çocuklarda daha sık gelişen orta kulak iltihabı veya tıbbi adıyla "otitis media" oldukça ağrılıdır.
Yetişkinlerde orta kulak iltihabı belirtileri nelerdir ?
- Kulak ağrısı,
- Kulak akıntısı,
- İşitmede azalma.
Çocuklarda orta kulak iltihabı belirtileri nelerdir ?
- Özellikle yatarken hissedilen kulak ağrısı,
- Uykuya dalmada güçlük,
- Enfeksiyon bulunan kulağı çekme,
- Aşırı ağlama,
- Huysuzluk,
- Denge kaybı,
- Yüksek ateş,
- Kulak akıntısı,
- Baş ağrısı,
- İştahsızlık.
Orta kulak iltihabı kimlerde gelişir ?
Yaş: 6 ay ile 2 yaş arası çocuklar kulak enfeksiyonlarına karşı daha duyarlıdır. Bunun sebebi, bu yaştaki çocukların östaki borularının ve bağışıklık sistemlerinin daha tam olarak gelişmemiş olmasıdır.
Kreş: Bakımları kreşlerde yapılan çocuklarda orta kulak iltihabı olma riski, evde bakılan çocuklara göre daha fazladır. Çünkü toplu halde kreşte bulunan çocukların enfeksiyonlarla karşılaşma olasılığı daha fazladır.
Beslenme: Biberonla beslenen çocuklarda orta kulak iltihabı, anne memesini emen çocuklara göre daha fazla görülür.
Mevsimsel: Orta kulak iltihabı daha çok sonbaharda ve kış aylarında, havaların soğuk, gripal enfeksiyonların yüksek olduğu mevsimde karşımıza çıkar. Mevsimsel alerjisi olanlarda otitis media daha fazla görülür (Bakınız: Bahar alerjisi).
Kirli hava: Kulak enfeksiyonları riski, hava kirliliğinin olduğu yerlerde veya çok sigara içilip dumanaltı kalınan yerlerde daha fazladır.
Orta kulak iltihabı sebepleri nelerdir ?
Orta kulak iltihabı genellikle kulak, burun, boğaz ve östaki borusu gibi bölgelerde şişkinlik ve sıvı toplanmasına sebep olan üşütme, grip veya alerji ataklarından sonra gelişir. Enfeksiyonun nedeni orta kulaktaki bir bakteri veya virüstür.
Çocuklarda "adenoid" adı verilen ve bağışıklık sisteminin bir parçası olan bezler östaki borusuna yakındır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında bu bezler şiştiklerinde östaki borusunu da kapatırlar ve işlev görmesini engellemiş olurlar.
Yorum Gönderme
Yorum Gönderme