-->

PLT (trombosit) artışı nedenleri

18 yorum
Kan pıhtılaşmasında işlev gören kan hücresi olan trombositlerin kan dolaşımındaki sayısal artışı, ya kemik iliğindeki bir probleme veya vücuttaki başka bir hastalığa bağlıdır.
Trombositoz adı verilen PLT artışı, nadiren kemik iliğindeki bir probleme bağlı olup, daha çok ikincil bir nedene bağlı olarak görülür.

plt trombosit yüksekliği

Kemik iliği problemlerine bağlı PLT artışı:

Kemik iliğindeki problemlere bağlı olarak görülen PLT artışlarında genellikle bir belirti görülmediğinden, yapılan bir kan sayımı sırasında tesadüfen ortaya çıkar.

PLT artışının kan pıhtılaşmasına eğilim yaratacağı düşünülse de, aslında trombositler normal fonksiyonlarını göremeyebileceklerinden, kanama problemleri ile karşımıza çıkabilir. Bunun en sık sebebi JAK2 adı verilen bir gende olan mutasyondur. Trombosit sayısının arttığı ve "esansiyel trombositemi" adı verilen bu hastalığı olan kişilerin yarıdan fazlasında JAK2 mutasyonu vardır.


İkincil nedenlere bağlı PLT artışı:

PLT artışı genellikle başka hastalıklara bağlı olarak ortaya çıktığından "ikincil trombosit artışı" olarak da adlandırılır. Bu tip trombosit artışına sebep olan hastalıklar aşağıda sıralanmıştır:

Kanserler: Akciğer, mide, bağırsak, yumurtalık ve meme kanserleri kan dolaşımında PLT artışına yol açabilir.

Kansızlık: Özellikle demir eksikliğine bağlı kansızlık olan kişilerde PLT sayısında artış görülür.

İltihabi hastalıklar: Romatoid artrit ve iltihabi bağırsak hastalıklarında, trombositlerde artış olabilir.

Enfeksiyon hastalıkları: Tüberküloz gibi enfeksiyonlara bağlı hastalıklarda trombositler artabilir.


PLT artışına sebep olan diğer nedenler:
  • Doğum kontrol hapı kullananlarda veya östrojen içeren ilaç kullananlarda,

  • Cerrahi operasyon ile dalağı alınmış olanlarda,

  • Deniz seviyesinden yüksekte yaşayanlarda,

  • Zorlu egzersiz yapanlarda PLT artışı olabilir.

Dev trombosit ne demektir ?

Bazı hastalıklarda trombositler normale göre çok daha büyük olabilir. Bu durumun görüldüğü hastalıklar nadir görülen hastalıklardır. Bernard-Soulier hastalığı buna örnek olarak verilebilir. Kan sayımının yapıldığı cihazlar, trombositlerin boyutları ile ilgili ölçümleri de yapar ve bunları rapora yansıtır. MPV adı verilen ölçüm, trombosit büyüklüğünü veren testtir.

Büyük trombositler, kemik iliğinin trombosit üretimini hızlı yaptığını da gösteriyor olabilir. Bazen, trombositler bir araya gelerek, bir küme oluşturur ve büyük ya da dev trombositler gibi algılanabilir. Bunu ortaya koymak için "periferik yayma" adı verilen test yapılarak, mikroskop altında kan hücreleri incelenebilir.

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

18 yorum

  1. Trombosit hastasiyim ve östrojen hormonumun 68 olduğunu öğrendim 32 yaşındayım menapoz belirtileri yok doğum kontrol ilacı kullanamıyorum. Östrojen hormonumu artırmak için ne yapmalıyım başka ilaç kullanabilirmiyim?

    YanıtlayınSil
  2. Merhaba,
    Bu soruları doktorunuza yöneltmeniz gerekir. Sizin durumunuzu değerlendirecek en doğru kişi odur. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlayınSil
  3. Merhaba plt 1 ay öncesine kadar 204 çıkarken bu ay 490 çıktı nedeni ne olabilir şimdiden teşekkürler

    YanıtlayınSil
  4. Merhaba,
    Yazımızın konusu sizin sorduğunuz sorunun cevabıdır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlayınSil
  5. Merhabalar yaptirmis oldugum kan tahlili sonucu hakkinda bilgi alacaktim hgb 11 ,demir 35,feritin 4.64 ve kafami en cok karistiran deger plt degeri yuksek cikmis plt degeri 440 cikmis herhangi bir engel teskil edermi tesekkurler iyi calismalar

    YanıtlayınSil
  6. Merhaba Alev Hanım,
    Düşük ferritin ve hemoglobin düzeyleri demir eksikliğine bağlı bir kansızlık durumunu işaret etmektedir. Yazımızda da belirttiğimiz gibi, demir eksikli,ğine bağlı kansızlık durumunda trombosit yüksekliği görülebilir. Kansızlık tedavisinden sonra platelet sayısı da düşecektir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlayınSil
  7. Cok tesekkurler sagolun

    YanıtlayınSil
  8. merhaba hemogram sonuçlarım için yazıyorum
    Lökosit 21.9 x10.3/uL 3.6-10

    Eritrosit 3.45 M/uL 3.5-6

    Hemoglobin 10 gr/dL 12-18

    Monosit 1.2 x10.3/uL 0-0.7

    Hematokrit 30.4 % 36-54
    Trombosit 723 x10.3/uL 150-450

    MPV 6.9 fL 7.4-11

    PCT 0.5 % 0.1-0.4
    Lenfosit # 3.7 x10.3/uL 1.2-3.5

    Lenfosit % 17 % 20-55
    Nötrofil # 16.7 x10.3/uL 1.4-6

    Nötrofil % 76 % 37-75
    sonuçlarım hakkında bilgi verirseniz sevinirim şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlayınSil
  9. Merhaba şebnem hanım,
    Bu sonuçlar vücudunuzda bir enfeksiyon ve kansızlık olduğunu düşündürüyor. Ayrıca trombosit düzeyiniz de yüksek. Ancak bu yükseklik kansızlığa da bağlı olabilir. Bir dahiliye uzmanına müracaat etmenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlayınSil
  10. seyhan üçer16 Ocak 2018 10:45

    merhaba
    skopi ile çalışmaktayım.periferik yayma sonuçlarım PMLN %53 LENFO %40 MONO %6 EOS %1 ,TEK TÜK DEV TROMBOSİTLER , RRİTROSİT HETEROJEN
    Ne anlama geliyor
    Teşekkür ederim

    YanıtlayınSil
  11. Merhaba benim PLT 455 PCT 0.48 normal mi

    YanıtlayınSil
  12. Merhaba Eda hanım,
    PLT düzeyiniz biraz yüksek çıkmış. Bir dahiliye veya hematoloji uzmanına başvurmanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlayınSil
  13. Merhaba Seyhan,
    Sonucunuzu bir dahiliye veya hematoloji uymanının değerlendirmesi uygun olacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlayınSil
  14. Merhabalar bir konu hakkında bilginize ihtiyacım var hemoglobini 7.8 olan birinin plt değerinin 590 olması normalmi kanama zamanı tahlilleri INR bakıldı normal sınırlarda bu plt değeri anormal bir yüksekliktemi teşekkürler

    YanıtlayınSil
  15. Merhaba Alev hanım,
    Demir eksikliği olan kişilerde plt düzeyleri yüksek çıkabilir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlayınSil
  16. Esra hnm merhaba bende esansiyal tronbositoz hastasıyım.Size ne tedavi önerdiler.Etrafımda bu hastalıktan olan hiç kimse yok.Saygılar

    YanıtlayınSil
  17. iyi günler. yeni yaptırdığım tahlil sonuçlarımda
    hgb 14.9/ rbc 4.73 /hct 45 / mcv 95 / Plt 262
    B12 580 (214-914)
    Folik Asit 10.22(5.38-24)
    demir 111(50-175)
    ferritin 107(22-322)
    b12 vitaminim yükseltmek için iki ay b12 ve folat dil altı ilacını kullandım, ama beş ay önce farklı labaratuvarda tahlilimde hgb 15.9 cıkmıştı ferritnde 265(30-400)
    sorum ;hgb deki 1 puanlık düşüş normal mi?birde her iki sonuca göre ferritin referans aralığı göre normal mi?... tşk...

    YanıtlayınSil
  18. Merhaba,
    Sonuçlarınız normaldir. Kan tahlillerinin karşılaştırılabilmesi için aynı laboratuvarda yapılması veya referans aralıklarını aynı olması gerekir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlayınSil

Yorum Gönderme

loading...
EMAİL gönder yazılar ADRESİNE GELSİN