MPV testi

47 yorum
MPV testi, “ortalama trombosit hacmi” anlamına gelen İngilizce kelimelerin (Mean Platelet Volume) baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltma ile isimlendirilen bir kan tahlilidir. Sağlık kuruluşlarında en çok istenen testlerden biri olan hemogram, ya da diğer adıyla tam kan sayımı testinin içinde otomatik olarak yapılan testlerden biri de MPV testidir.  MPV testi, kan dolaşımında bulunan trombositlerin boyutları hakkında fikir verir.

Trombositler, kemik iliğinde üretilen ve kan pıhtılaşmasında görev alan kan hücrelerindendir. Bu hücrelerin boyutlarında meydana gelen değişiklikler çeşitli hastalıklar ile ilişkili olabilir.


MPV testinde normal değer nedir ?


Yetişkinlerde 7.4-10.4 femtolitre (fL) arasında bulunan MPV, farklı laboratuvar ve cihazlarda değişik referans aralığa sahip olabilir. Bu yüzden, tahlilin yapıldığı laboratuvarın normal referans aralığının bilinmesi önemlidir.


MPV testi yüksekliği ne demektir ?


Yetişkin bir kişide MPV testi değerinin 10.4 fL'nin üzerinde olması durumunda MPV artışından söz edilir. Bu durumda trombositlerin boyutları artmıştır. 


MPV testi

MPV yüksekliğinin sonuçları nelerdir ?

Yüksek MPV testi düzeyi olan kişilerde kan pıhtılaşmasına eğilimin daha fazla olacağı düşünülebilir. Bu durumda, kan damarları içinde oluşabilecek bir pıhtı, damar tıkanıklığına yol açabilir. Damar tıkanıklığının meydana geldiği damara göre; inme, felç, kalp krizi gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir.   


MPV artışına sebep olan durumlar nelerdir ?

  • Diabetes mellitus (şeker hastalığı),

  • İmmün trombositopeni (bağışıklık sisteminin kişinin kendi trombositlerini yabancı olarak kabul edip, ortadan kaldırmak için parçaladığı hastalık),

  • Preeklamsi (hamilelik sırasında kan basıncının yüksekliği ile ilişkili ciddi bir durum),

  • Sepsis (halk arasında kan zehirlenmesi olarak da bilinen durum),

  • Kronik myeloid lösemi (kan dolaşımındaki akyuvarların artışı ile karakterize bir hastalık),

  • Hipertiroidizm (tiroid bezinin fazla çalışması) durumlarında MPV yüksektir.


MPV düşüklüğü ne demektir ?

Yetişkin bir kişide MPV değerinin 7  fL'nin altında olması durumunda MPV düşüklüğünden söz edilir. MPV düşüklüğü olan kişilerin trombositleri normalden daha küçüktür.


MPV düşüklüğünün sonuçları nelerdir ?

Düşük MPV düzeyine sahip olan kişilerde kanamaların daha kolay meydana geleceği düşünülebilir. Bu kişilerin kanamalar açısından kontrol altında olması ve kan sulandırıcı ilaç kullanımında dikkatli olunması gerekir.


MPV düşüklüğüne sebep olan durumlar nelerdir ?

  • Kemoterapi,

  • Kronik böbrek yetmezliği,

  • Enfeksiyonlar,

  • İltihabi hastalıklar,

  • Kanser gibi durumlarda MPV değeri düşük olabilir.

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

47 yorum

  1. iyi iyi bi sıkıntı yok...

    YanıtlaSil
  2. merhaba mpv seviyem 12.1
    ne yapmam gerekiyor. bunun bana ne gibi bir zararı olur?

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,
    Sadece MPV test sonucuna bakarak bir şey söylemek çok zor. Çeşitli sebeplerle MPV yükselebilir. Bu durum kişide mevcut herhangi bir belirtinin varlığı ile birlikte değerlendirilmelidir. Örneğin, kan şekeriniz yüksekse, MPV de buna bağlı olarak yükselebilir. Bu ve bunun gibi sebepler araştırılabilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  4. yaş 4 kantesti yapıldı tırnaklarında deformasyon oluştu mpv 6.6 ,rdw 16.1 ,hgb 11.3 ,wbc 4.44 değerler normal değil neyapmalıyız doktor ferifer diye bi ilaç verildi kulanmalımıyım

    YanıtlaSil
  5. Merhaba,
    Doktorunuz muhtemelen çocuğunuzu muayene ettikten sonra tırnaklardaki deformiteyi de göz önüne alarak demir eksikliğine bağlı kansızlık düşünmüş ve buna göre demir ilacı vererek tedavi etmeyi planlamış olabilir. Çocuğunuzun muayene bulgularını bilmeden daha fazla yorum yapmamız mümkün değildir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  6. kzm 7 yas 23kg ağrlğnda aksam yuksek ateş,dız kapağı ve karın ağrısı sıkayetınde hastaneye gıttık kan ve ıdrar tahlılı yapıldı biyokimya (kan);glukoz 145,ast 39,sodyum 133, klor 99 sedim (kan) : 2 hemogram (kan) ;wbc 7,75 eo 0,0 mpv 8,8 pdw 0,18

    YanıtlaSil
  7. Merhaba,
    Çocuğunuzun test sonuçlarını onu muayene eden ve testleri isteyen hekim değerlendirmelidir. Akşam gittiğiniz hastanede muhtemelen bu yapılmış ve size tavsiyelerde bulunulmuştur. Çocuğun muayene bulgularını bilmeden birim bir yorum yapmamız uygun olmayacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  8. Barış temelatma17 Mayıs 2016 06:12

    Kan tahlili yaptırdım MPV değerim 12,9 çıktı endişelenmelimiyim bilgi verirseniz sevinirm

    YanıtlaSil
  9. Merhaba,
    Trombosit hücrelerinin büyüklüğünün çeşitli sebepleri olabilir. Test sonucunuzu doktorunuza göstererek onun değerlendirmesini veya sebeplerinin araştırılması için sizi yönlendirmesini isteyebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  10. merhaba, sorum kardiolog hekimlerimize olacak, kızım 18 yaşında myokardit teshisi konuldu cuma gününden beri hastanede gözetim altında, servise yatırdılar takip ediyorlar, günlük olarak sabah öğle akşam ilaç veriyorlar, ama net bilgi alamıyorum ve korkuyorum bu durumda ne yapmalıyım bilgi alabilirmiyim lütfen. Filiz

    YanıtlaSil
  11. Merhaba,
    Myokardit kalp kasının iltihabı olup bir süre tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Kızınızın durumu ile ilgili en doğru bilgi tedavisini yapan hekimlerden alınabilir. Bu sebeple kızınızın doktorundan durumu ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  12. BEN,MPV=10,8 ÇIKTI YÜKSEKMİ ,LY:=7,4,WBC=12,03,NE%=90,10,89,,SADECE BUNLARI ÖĞRENMEK İSTİYORUM ,DOKTORA GÖSTERDİM BİR SORUN OLOMADIĞINI SÖYLEDİĞİ BİRDEN SİZDEN ÖĞRENMEK İSTİYORUM

    YanıtlaSil
  13. Merhaba,
    Doktorunuzun yaptığı değerlendirme bizimkinden daha değerlidir. O sizi muayene etmiş, şikayetinizi dinlemiş ve ona göre bazı tetkikler istemiştir, Çıkan sonuçları da buna göre değerlendirmiştir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  14. merhaba Aşağıdaki kan değerlerime göre MPV neden 11 çıkmış olabilir?
    sizce MPV de diğer değerlerde baz alındığında bir sıkıntımı var?

    Test Grubu Test Adı Test Sonucu Referans Deger
    HEMOGRAM RBC (Eritrosit) 5.07 4,5-5,9
    HEMOGRAM NEU # 3.37 1,8-7
    HEMOGRAM NEU% 53.3 41-71
    HEMOGRAM HCT (Hematokrit) 42.9 40-52
    HEMOGRAM HGB (Hemoglobin) 14.3 14-17,5
    HEMOGRAM BASO # 0,01
    HEMOGRAM P-LCR 33.9 18,5-42,3
    HEMOGRAM MONO % 9.7 5,2-15,2
    HEMOGRAM MONO # 0.61 0,29-0,95
    HEMOGRAM EO % 3.6 0,6-7,6
    HEMOGRAM EO # 0.23 0,03-0,59
    HEMOGRAM BASO % 0.2 0-1
    HEMOGRAM RDW CV 12.4 11,5-14,5
    HEMOGRAM RDW-SD 37.6 37,1-45,7
    HEMOGRAM PLT(Trombosit) 209 150-300
    HEMOGRAM LYM% 33.2 19,1-47,9
    HEMOGRAM PDW 13.5 10,1-16,1
    HEMOGRAM PCT 0.23 0,17-0,32
    HEMOGRAM WBC (Lökosit) 6.32 4,4-11,3
    HEMOGRAM LYM # 2.1 1,26-3,35
    HEMOGRAM MCH 28.2 28-33
    HEMOGRAM MCHC 33.3 33-36
    HEMOGRAM MCV 84.6 80-96
    HEMOGRAM MPV 11 6-10
    BIYOKIMYA. Kreatinin 0.85 0,9-1,3
    BIYOKIMYA. ALT (SGPT) 24 10-40
    BIYOKIMYA. AST (SGOT) 14 15-40
    BIYOKIMYA. Potasyum (Serum) 4.01 3,5-5,1
    BIYOKIMYA. Sodyum (Serum) 143 136-145
    BIYOKIMYA. Glukoz (Kan Şekeri) 80 70-120

    YanıtlaSil
  15. Merhaba,
    MPV dışındaki tüm test sonuçlarınız normal gözükmektedir. MPV ise çok da yüksek değildir. MPV'nin yüksek çıkmasının sebepleri yazımızda belirtilmiştir. Test sonuçlarınızı doktorunuza göstermenizi, onun görüşünü almanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  16. aziz albayrak4 Ekim 2016 10:50

    hocam merhaba,

    15 aylık bir bebeğimiz var.6.aydan sonra sık enfeksiyon geçirmeye başladı.hırıltı ve tıkanmalar oluyor.bazı testler yaptırdık.
    mpv ; 5,94 referans aralığı ( 6,9-10,6 )
    rdw ; 16,3 referans aralığı (12,9-15,6 )
    eos ;0,43 referans (0,03-0,29 )
    baso ;1,32 referans (0 - 1 )

    bu değerler ne anlam ifade ediyor ,normale getirmek için ne yapmalıyız.yardımınızı rica ediyorum

    YanıtlaSil
  17. Merhaba,
    Bu testler kan hücrelerinin sayı ve büyüklükleri ile ilgili testlerdir. Bebeğinizin enfeksiyonları ile ilgili olarak doktorunuzun tavsiyelerine uyunuz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  18. WBC Mor-Hemogram 06.10.2016 11:17 7.8
    NEU% Mor-Hemogram 06.10.2016 11:17 61
    LYMPH% Mor-Hemogram 06.10.2016 11:17 29.6
    MON% Mor-Hemogram 06.10.2016 11:17 6.4
    EOS% Mor-Hemogram 06.10.2016 11:17 2.4
    BAS% Mor-Hemogram 06.10.2016 11:17 0.6
    NEU# Mor-Hemogram 06.10.2016 11:17 4.7
    LYMPH# Mor-Hemogram 06.10.2016 11:17 2.3
    MON# Mor-Hemogram 06.10.2016 11:17 0.5
    EOS# Mor-Hemogram 06.10.2016 11:17 0.2
    BAS# Mor-Hemogram 06.10.2016 11:17 0.0
    RBC Mor-Hemogram 06.10.2016 11:17 4.49
    HGB Mor-Hemogram 06.10.2016 11:17 14.3
    HCT Mor-Hemogram 06.10.2016 11:17 42.7
    MCV Mor-Hemogram 06.10.2016 11:17 95.2
    MCH Mor-Hemogram 06.10.2016 11:17 31.9
    MCHC Mor-Hemogram 06.10.2016 11:17 33.6
    RDW Mor-Hemogram 06.10.2016 11:17 14.5
    PLT Mor-Hemogram 06.10.2016 11:17 369
    MPV Mor-Hemogram 06.10.2016 11:17 *6.4
    PCT Mor-Hemogram 06.10.2016 11:17 0.23
    PDW Mor-Hemogram 06.10.2016 11:17 16.8
    TSH Sarı Biyokimya 06.10.2016 11:17 1.3 06.10.2016 11:51
    Serbest T4 Sarı Biyokimya 06.10.2016 11:17 0.88 06.10.2016 11:51
    Serbest T3 Sarı Biyokimya 06.10.2016 11:17 3.76 06.10.2016 11:51
    Vitamin B12 Sarı Biyokimya 06.10.2016 11:17 180 06.10.2016 11:51
    Folik Asit Sarı Biyokimya 06.10.2016 11:17 10.1 06.10.2016 11:51

    YanıtlaSil
  19. MRB SONUÇ NEDİR ACABA

    YanıtlaSil
  20. Merhaba,
    Sonucun ne olduğunu lütfen doktorunuza sorunuz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  21. MERHABALAR ;
    MPV DEĞERİ :12 ÇIKTI SİZDE NE OLMUS OLABILIR

    YanıtlaSil
  22. Merhaba,
    MPV düzeyinin yüksek çıkmasının çeşitli sebepleri olabilir. Bunlar yazımızda belirtilmiştir. Sizdeki sebebin ne olduğuna ilişkin değerlendirmeyi doktorunuz yapabilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  23. yaşım 37 MPV 5 çıktı normal değer 8 ile 15
    RDWsd40.6 NORMAL DEĞER 46.0 59.0
    EO 5.1 NORMAL DEĞER 0.0 5.0
    SONUÇLAR NORMALİ

    YanıtlaSil
  24. Merhaba,
    Yazdığınız test sonuçları vermiş olduğunuz değer aralıklarına göre normal değildir. Test sonuçlarınızı doktorunuza gösteriniz. sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  25. Oğlum 14yasinda MPV sonucu 5.87 çıktı normal değer 7.4/12 sizce bir sorun varmıdır acaba

    YanıtlaSil
  26. Merhaba,
    Bu sonucu doktorunuza göstermenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  27. Merhaba kemiklerim özellikle ayak bilekleri diz kapakları gibi eklem yerlerim ağrıdığı için kan testi yaptırdım MPV 13.8 kanım ve demirim de biraz düşük çıktı sağlık ocağındaki aile hekimimiz bu değerin tek başına birşey ifade etmediğini söyledi fakat yazınızda tek başına da incelenmesi gerektiğini okudum Sizce doktora gitmeli miyim Gitmem gerekiyorsa hangi doktora gitmeliyim

    YanıtlaSil
  28. Merhaba,
    Kan ve demirinizin düşük çıkması sizde halsizlik, yorgunluk, çabuk yorulma, baş dönmesi gibi bazı şikayetlere sebep olacaktır. Bu yüzden bir dahiliye uzmanına başvurmanızı öneririz. Dahiliye uzmanı gerekenleri yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  29. Merhaba benim MPV değerim 13.8 çıktı birazda kansizlik ve demir eksikliği var Sağlık ocağındaki aile hekimi tek başına yükselmesinin birsey ifade etmediğini söyledi Ama yazınız da öyle yazmıyor sizce doktora gitmelimiyim Gitmem gerekiyorsa hangi doktora gitmeliyim

    YanıtlaSil
  30. Mpv değerim normal mi peki

    YanıtlaSil
  31. MPV değerimin 13.8 olması normal mi yani

    YanıtlaSil
  32. Merhaba,
    Kan ve demirinizin düşük çıkması sizde halsizlik, yorgunluk, çabuk yorulma, baş dönmesi gibi bazı şikayetlere sebep olacaktır. Bu yüzden bir dahiliye uzmanına başvurmanızı önermiştik. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  33. Hemogram testin de Mpv degeri 6.38 cikti sebebi nedir

    YanıtlaSil
  34. Merhaba,
    Yazımızın son başlığı altında MPV düşüklüğünün sebepleri yazılmıştır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  35. Hb:17.1 13.0 17.0gm dl
    Red Cell count 5.44 4.5- 5.5X10E12/L
    H.C.T(PVC) 48 40-50%
    M.C.V:89 80-100 fl
    M.CH:32 27-34 pf
    M.C.H.C35 31-36 gm/el
    R.D.W:10.5 11.5-14.5%
    Total ABC Count:8.5 4.0-10X10E9/L
    Neuropphils:71 40-80%
    Lymphocytes:20 20-40%
    Monocyetes:8 2-10%
    Eosinophils:1 1-6%
    Platelet Count:285 150-440 X10E9/L
    ENÇ Morphology: Normocytic. Normochromic
    Hocam yurt dışında çalışıyorum sagalt karin ağrısından dahiliye ye gittim kan tahlili yaptı sonucu bu bulaşıcı hastalıklar bu teste belli olurmu olumsuz birşey yok dedi doktor ben hepatitten şüpheleniyorum olumsuz birşey var mı sizce türkiye ye dönmem lazım mi teşekkürler simdiden

    YanıtlaSil
  36. Merhaba,
    Size kan sayımı testi yapılmış. Bu test ile vücutta şu an için herhangi bir enfeksiyon olmadığı anlaşılıyor. Ancak sizin şüphelendiğiniz hepatit bu tahlil ile anlaşılmaz. Bunun için karaciğer fonksiyon testleri ve hepatit markerları baktırmanız gerekir. Ağrının çeşitli sebepleri olabilir. Bir de idrar testi yaptırsaydınız idrar yolları ile ilgili bir problem olup olmadığı anlaşılabilir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  37. Diane 35 kullaniyorum ve mpv 13.1 cikti endiselenmeli miyim

    YanıtlaSil
  38. Merhaba,
    Endişelenmenize gerek yok ancak doktorunuza danışmanızda da fayda vardır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  39. kan testimde mpv 6.3
    hct 37 çıktı kan sulandırıcı ecopirin kullanıyorum ayrıca regl dönemindeyim bu neye işarettir.

    YanıtlaSil
  40. Hüseyin YALÇIN9 Mart 2018 04:14

    Merhabalar kan teslerimde MPV 12.6, HDL kolestrol 27, TRİGLİSERİD 208 çıktı bu ne anlama geliyor

    YanıtlaSil
  41. Merhaba,
    Kan yağınız yüksek, iyi kolesterolünüz düşük çıkmış. İstenen şey bunun tam tersidir. MPV'nin yüksek çıkmasının sebepleri farklı olabilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  42. Merhaba MPV değerim 12,8 çıktı normal değerler 6,96-10,13 sizce olası bir sorun var mıdır ?

    YanıtlaSil
  43. Merhaba Burcu hanım,
    Yazımızda 'MPV artışına sebep olan durumlar nelerdir?' başlığı altına yazılanlar olası sorunlardır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  44. Öğrenmek istediğim, değerlerimin maksimum değerden 2,67 fazla olması dikkate alınacak bir durum mu ?

    YanıtlaSil
  45. Merhaba Burcu hanım,
    Yüksek MPV testi düzeyi olan kişilerde kan pıhtılaşmasına eğilimin daha fazla olacağı düşünülebilir. Bu durumda, kan damarları içinde oluşabilecek bir pıhtı, damar tıkanıklığına yol açabilir. Damar tıkanıklığının meydana geldiği damara göre; inme, felç, kalp krizi gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. MPV yüksekliği olası sebeplerden birinin erken belirtisi olabilir. Bu sebeple dikkate alınması gerektiği düşünülmektedir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  46. 5 haftalık hamileyim mpv değerim 13.1 çıktı önemli bir sorun oluşturur mu sizce

    YanıtlaSil
  47. Merhaba,
    Bu sonuç tek başına değerlendirildiğinde trombosit adı verilen kan hücrelerinizin normalden daha büyük olduğunu ifade etmektedir. Yüksek sonuçların farklı sebepleri olabilir ve bunlar yazımızda belirtilmiştir. BU açıdan bir değerlendirme yapılması uygun olacaktır. Sağlıklı bir hamilelik dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

loading...
EMAİL gönder yazılar ADRESİNE GELSİN