İdrarda eritrosit (alyuvar) testi, idrarda bulunan alyuvar miktarını ölçer. Kırmızı kan hücresi, eritrosit veya alyuvar da denilen hücreler normalde idrarda bulunmaz. Çeşitli hastalıklar nedeniyle böbreklerden ve idrar yollarından idrara geçen alyuvarlar idrarda eritrosit testi ile belirlenebilir. Fazla miktarda kırmızı kan hücresi idrara geçtiğinde idrarın renk değiştirmesi nedeniyle idrarda eritrosit olduğu gözle de görülebilir ve hastayı oldukça telaşlandırır. Tıbbi adıyla “hematüri”, halk arasındaki adıyla kanlı idrar birçok duruma bağlı olarak görülebilir.
İdrarda bulunan eritrosit nereden gelebilir ?
İdrarda eritrosit bulunduğunda görülebilecek belirtiler nelerdir ?
İdrarda eritrosit bulunduğu halde renk değişikliği olmuyor ve gözle fark edilmiyorsa buna “mikroskobik hematüri” adı verilir. Bu durumda idrar örneğinde bulunan eritrositler ya mikroskop altında veya otomatik aletler ve test stripleri yardımıyla tespit edilebilir.
Gözle görülür hematüri varlığında idrar rengi koyulaşır ve resimde olduğu gibi kırmızılaşır.
İdrarda eritrosit böbrek taşlarına bağlı ise yan taraflardan bele uzanan şiddetli ağrı görülür.
Böbrek, idrar yolları veya mesane enfeksiyonlarına (sistit) bağlı olarak idrarda eritrosit varsa; ateş, ağrı, idrar yaparken yanma, sızlama, idrar yapma zorluğu gibi belirtiler bulunabilir.
İdrarda eritrosit bulunmasının sebepleri nelerdir ?
Mesane veya böbrek enfeksiyonları,
Mesane veya böbrek taşları,
Mesane veya böbrek kanseri,
Böbrek yaralanmaları,
Böbrek filtre sistemindeki iltihaplanmalar (glomerulonefrit),
Prostat büyümesi,
Prostat kanseri,
Çeşitli ilaçlar (aspirin,penisilin, heparin vb),
Aşırı egzersiz.
İdrarda eritrosit testi için gerekli örnek nedir ?
İdrarda eritrosit test sonucu nasıl raporlanır ?
İdrarda eritrosit varsa pozitif veya rakamsal olarak verilebilir. Pozitif test sonuçları idrarda bulunan eritrosit miktarına göre +, ++, +++ olarak verilebilir.
İdrarda eritrosit test sonucu pozitif çıkarsa neler yapılır ?
***Bu konu ile ilgili idrar tahlili konusunu da incelemenizi tavsiye ederiz.
Benim kızım 5 yaşında idrar tahlili yaptırtırk ordaki sonuçta Eritrosit 77 , Lökosit ise 23 çıktı ne yapmalıyım bilgi verirseniz teşekkür ederim.
YanıtlayınSilMerhaba,
YanıtlayınSilİdrar tahlil sonucunuzu doktorunuza göstermelisiniz. Sağlıklı günler dileriz.
Merhaba,
YanıtlayınSilidrarda kan 250, eritrosit 15-20,nadir lökosit, 1-2 epitel çıktı. diğer değerlerim negatif. ultrason yapıldı. herşey normal kan değerlerimde total kolestrol 257( diyet yapıyorum şu an) 1 kutu aksef kullandım.folik asit 6.31 folbiol alıyorum bu nedenle. idrar yollarına ilişkin hiçbir şikayetim yok. ama doktorum bir ay sonra test yapalım. yine idrarda eritrosit çıkarsa sistoskopi yaparız dedi.ben bu durumun sistoskopi yapılmasını anlamıyorum. beni aydınlatırsanız sevinirim.
Merhaba,
YanıtlayınSilİdrarda kan olmasına sebep olabilecek etkenler araştırılırken tüm seçeneklerin değerlendirilmesi gerekir. Kadınlarda ilk sorulması gereken adet döneminde olup olmadığıdır. Eğer kadın adet döneminde değilse ve kadın hastalıkları yönünden bir sorun yoksa o zaman böbreklerden başlayarak araştırılır. Sistoskopi mesanede kanamaya sebep olabilecek bir şeyin araştırılması amacıyla yapılır. Geçmiş olsun dileklerimizle.
Eritrosit 6 cıktı ne yapmalıyım. Daha onceki 106 idi antibiyotik ictim.
YanıtlayınSilMerhaba,
YanıtlayınSilKadınlarda adet döneminde idrarda eritrosit çıkabilir. Eğer adet dönemi dışında idrarda eritrosit çıkarsa idrar yollarında bir taştan şüphelenilir. Ayrıca mesanede bulunan bazı oluşumlardan da kanama olabilir. Bunların araştırılması için bir üroloji veya kadın hastalıkları uzmanına müracaat etmenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.
Tahlilde erotrosit BLD pozitif 1 H negatif çıkmış ,durum Değerlendirmesi adet görmüyorum
YanıtlayınSilMerhaba,
YanıtlayınSilBu sonuç idrarda kan hücrelerinden biri olan alyuvarların bulunduğunu gösterir. Normalde idrarda alyuvar bulunmaz. İdrarda alyuvar bulunmasının çeşitli sebepleri olabilir. Bunlardan en sık rastlananı idrar yollarında kum ya da taş olmasıdır. İdrar yollarında veya kadın cinsel organlarında bulunabilecek herhangi bir tümör kanama yaptıysa idrarda kan görülebilir. Tahlil sonucunuzu doktorunuza gösteriniz. Sizin şikayetleriniz ve görülen belirtilere bağlı olarak doktorunuz gerekeni yapacaktır. Geçmiş olsun dileklerimizle.
eritrosit (M) 5-6 HPF 0-2 ve eritrosit 1+ ne anlama geliyor. Çok sık idrara çıkıyorum. saygılarımla......yaşım 45..
YanıtlayınSilMerhaba Serkan bey,
YanıtlayınSilİdrarda hiç eritrosit bulunmaması gerekir. Varsa, ki sizin tahlil sonucunuzda pozitif çıkmış, bunun sebebinin araştırılması gerekir. Bir ürolojiuzamnına başvrmanızı öneririz. Geçmiş olsun dileklerimizle.
Merhaba 6.5 aylık kızım var. 1 ayı geçti hiç kilo alamiyor. Beslenme düzeninde bi değişiklik yok. Günlük 750 ml kadar anne sütü alıyor ek gıdaya başladık fakat tadimlardayiz doyacak kadar değil. Hasta da olmadı kilo almamasının altında yatan nedeni merak ediyorum. Gaita tahlili de normal cıktı. Nasil bi yol izlemeliyim. Şimdiden teşekkür ederim.
YanıtlayınSilMerhaba Erkan bey,
YanıtlayınSilDoktorlarınızın yönlendirmelerine göre hareket etmenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.
Eritrosit değeri 108 çıktı bu ne anlama geliyor
YanıtlayınSilMerhaba Gül hanım,
YanıtlayınSilİdrarda eritrosit görülmesinin sebepleri yazımızda açıklanmıştır. Sağlıklı günler dileriz.
Eritrosit değerim 18 1 ay önce 5 ti.Durum nedir acaba teşekkür ederim
YanıtlayınSilMerhaba Kerim bey,
YanıtlayınSilİdrarda eritrosit miktarı artmış. Bu durum idrar yollarında bir kanama olduğunu göstermektedir. Sebebin araştırılması için bir üroloji uzmanına başvurmanızı öneririz. Geçmiş olsun dileklerimizle.
Merhaba benim Eritrosit Strip +3 çıktı
YanıtlayınSilEritrosit - ise 53 çıktı 2 hafta önce bel soğukluğu geçirdim doktor antibiyotik 1 adet iyne durdurtu sonra 1 haftada tablet antibiyotik aldım sonrasında böyle bir şey çıktı sizce antibiyorik yapmış olabilirmi bunu yada cinsel yolla bulaşan bir hastalık
Merhaba Serdar beyi
YanıtlayınSilİdrarda eritrosit çıkması idrar yollarında bir kanama olduğunun göstergesidir. İdrar yollarında bir taş veya enfeksiyon buna sebep olabilir. Antibiyotik enfeksiyonu tedavi etmek için verilir. Geçmiş olsun dileklerimizle.