Diğer tüm vitaminler gibi D vitamini de son derece gerekli bir vitamindir. Vücudumuz sağlıklı olması, gelişip büyümesi, hastalıklarla savaşabilmesi ve yaşamını sürdürmesi için vitaminlere gereksinim duyar.
Diğer vitaminlerden farklı olarak D vitamini güneş ışığı sayesinde vücutta da yapılır. D vitamininin 2 kaynağı vardır: Birincisi güneş ışığının etkisiyle deride oluşan D vitaminidir. İkincisi ise besinlerle alınan D vitaminidir.
Yıllardan beri sadece kemiklerimiz için gerekli olduğunu sandığımız D vitamininin son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar sayesinde birçok olayda gerekli ileri sürülmüştür.
D vitamininin görevleri nelerdir ?
Sağlam kemikler ile D vitamininin ilişkisi çok uzun yıllardan beri bilinmektedir. Güneş ışığı alan veya balık yağı içen çocuklarda “rikets” adı verilen hastalığın görülmemesi, D vitamininin kemiklere iyi geldiğini göstermiştir. Çocukluk yıllarımızda bize kaşıkla zorla içirilen balık yağının içinde bulunan D vitamini çoğumuzun kemik gelişimine katkıda bulunmuştur.
D vitamininin vücuttaki ana görevi, kan kalsiyum, fosfor düzeylerinin yanı sıra magnezyum düzeylerinin de ayarlanmasıdır.
Besinlerle yeterli miktarda kalsiyum ve fosfor alsanız dahi, eğer yeterli D vitamini yoksa, bunların bağırsaklardan emilimi gerçekleşemez. Kalsiyum ve fosfor yeterli miktarda alınamazsa, kemik sağlığı tehlikeye girer. Çocuklarda “rikets”, yetişkinlerde “osteomalasi” adı verilen kemik gelişim bozuklukları meydana gelir
Kemik gelişimi yanında D vitamini aşağıdaki işler için gerekli olduğu ileri sürülmektedir:- Bağışıklık sisteminin normal çalışması için,
- Dolaşım sistemi (kalp hastalıklarını ve yüksek tansiyonu önleme),
- Solunum sistemi,
- Beyin gelişimi,
- Kanser önleme (meme kanseri, bağırsak kanseri, prostat kanseri),
- Otizm önleme,
- Kronik ağrıları önleme,
- Depresyonu önleme,
- Kemik erimesini önleme için D vitaminin gereklidir.
Yeterli D vitamini nasıl alınır ?
D vitamini besinlerle alınabilir. Bunun için D vitamini içeren besinleri bilmek gerekir. Bu besinler şunlardır:
- Somon balığı
- Balık yağı,
- Ton balığı,
- Sardalye balığı,
- Yumurta sarısı,
- Peynir,
- Süt,
- Yoğurt.
Besinlerden başka vücut kendi D vitaminini üretebilir. Bunun için güneşe ihtiyaç vardır. Güneş koruyucu kullanmadan, haftada 2 kez, yüz, kollar ve sırt bölgesinin 30 dakika süreyle güneşe maruz bırakılması vücut için gerekli D vitaminini sağlar. Ancak bunu yaparken güneşin zararlı etkileri olduğunu da unutmamak gerekir. Güneş banyosu, güneş ışınlarının zararlı olduğu saatlerin dışında yapılmalıdır.
Ne kadar D vitaminine ihtiyacımız var ?
Güneş ışığından faydalanılamadığı zamanlarda besinlerle veya D vitamini ilaçlarıyla alınması gereken günlük D vitamini miktarı aşağıda belirtilmiştir:
12 aya kadar çocuklarda: 400 IU
1-70 yaş: 600 IU
70 yaşın üzerinde: 800 IU
Yorum Gönderme
Yorum Gönderme